Şeker Fabrikası kapanabilir!

Şeker İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Hacı Yılmaz, Elazığ Şeker Fabrikası’nın hammadde sıkıntısı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Vedat Yetik

Şeker İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Hacı Yılmaz, Elazığ Şeker Fabrikası’nın hammadde sıkıntısı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yılmaz, Şeker Pancarı alım kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, özelleştirme kapsamından çıkarılan Elazığ Şeker fabrikasının bu defa hammadde sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

Elazığ’da çiftçilerin artık pancar üretimi yapmadığını belirten Yılmaz, “Elazığ’da pancar ekilmemesinin temel nedeni su sorunudur. Bir diğer sorun ise pancarın taban fiyatı düşük. Bu bakımdan Elazığ’da pancar ekimi artık yapılamıyor. Elazığ’da şeker pancarı üretimini arttırmak için çözüm yolları bulmak zorundayız. Bu kapsamda su sorunun çözülmesini ve şeker pancarına destek verilmesini istiyoruz. İktidar ve muhalefet parti temsilcilerinin bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz.” dedi.

“BU FABRİKAYI KORUMAMIZ LAZIM”

Elazığ Şeker Fabrikasında geçmiş yıllarda 250 bin ton pancar ekimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Yılmaz, “Bugün Elazığ’da pancar üretimi 35 bin tona düştü. Artık utanıyoruz genel merkezimizden bir şey istemeye. Çünkü fabrikamızın pancarı az. Biran önce ovadaki su sorununun çözülmesini bekliyoruz. Ovamıza su gelirse yıllık 200 bin ton pancar üretimi yaparız. Ancak böyle devam ederse önümüzdeki yıl kampanyamız sıkıntılıdır. Eğer bu fabrikada üretime bir yıl ara verirsek artık fabrikayı çalıştıramayız. Bunun örnekleri var. Bir yıl ara veren fabrika bir daha çalışmadı.” şeklinde konuştu.

Şeker Fabrikası’nın Elazığ’da önemli bir istihdam olanağı sağladığını belirten Yılmaz, “Burada 500 tane çalışanımız var. Çiftçisiyle, işçisiyle herkes buradan ekmek yiyor. Bu fabrikayı korumamız lazım. Milletvekillerimden istirham ediyorum. Bu fabrikayı koruyalım.” dedi.

“SU OLMADAN PANCAR ÜRETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Enerji Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Armağan ise açılışta yaptığı konuşmada, Elazığ’da pancar üretiminin her yıl düştüğünü ifade etti. Geçen yıl 59 bin ton olan pancar üretiminin bu yıl 40 bin tona düştüğünü belirten Armağan, bunun asıl sebebinin ovanın susuz kalması olduğunu kaydetti.

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde Elazığ Şeker Fabrikasının önümüzdeki yıl üretim yapamayacak duruma geleceğini söyleyen Armağan, “Geçmiş yıllarda Uluova’da 117 bin dönüm arazi sulanıyordu ve bu oranda da ekim yapılıyordu. Eyüpbağları Sulama Birliği’nin borcundan dolayı kapatılması, pompaların durdurulması ovanın susuz kalmasına sebep oldu. Pancar üretimi suyla yapılır. Su olmadan pancar üretmek mümkün değildir. Burada binlerce aile geçimini bu üretimle temin ediyor. Ovanın yeniden sulanması için Beyhan Barajı’nın biran önce faaliyete geçmesi lazım. Ancak bu gidişle önümüzdeki sene bu fabrikanın çalışma ihtimali gözükmüyor. Bu fabrika bir sene çalışmazsa bir daha asla çalışmayacaktır. Pancar üretilse dahi fabrika çalışmayacaktır: Bunun örnekleri vardır. Bir sene ara verilen hiçbir fabrika bir sonraki sene çalıştırılmamıştır. Onun için bu fabrikanın faaliyetlerini sürdürebilmesi için pancarın üretilmesi lazım. Pancarın üretilmesi için de biran önce ovanın sulanması lazım” dedi.

7 MİLYON TL ÜRÜN BEDELİ ÖDENECEK

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfu Çevik ise yaptığı konuşmada, fabrikada pancar işlemesine 6 kasım 2015 tarihinde başlayacaklarını ve bu çalışmanın 23 gün süreceğini söyledi. İşlenen pancardan 5.200 ton şeker, 1700 ton melas, 14.000 ton yaş küspe üretimi beklediklerini aktaran Çevik, bu yıl üreticilere yaklaşık 7 Milyon TL ürün bedeli ödeyeceklerini kaydetti.

ÜRETİCİLERE ÖDÜL VERİLDİ

Şeker Pancarı alım kampanyası törenine AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Müftüsü Peyami Güngör, İller Bankası Bölge Müdürü Ali Tekataş ve davetliler katıldı.

Törende fabrikaya şeker pancarını getiren ilk üç üreticiye ödül verildi.

20 Eki 2015 - 18:36 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.