4.GÜÇ BASIN VE BASIN BAYRAMI

Yasama, yürütme, yargıdan sonra medyanın dördüncü güç olarak görülmesinin sebebi, devletin bu 3 organının kamu adına denetlemesinden kaynaklanmaktadır. Medya devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetleyerek aynı zamanda halka enformasyon verir. Halk da bu enformasyon sayesinde kendi geleceği hakkında bilgi sahibi olurken, devletin faaliyetlerini bir nevi denetlemiş olur.

20. yüzyılla birlikte yaşanan teknolojik gelişimler sonucu medyanın insanlar üzerindeki etkisinin anlaşılması üzerine medya gerek devletlerin gerek ulus aşırı şirketlerin tekeline girmeye başlamıştır. Halk üzerinde egemenlik kurmaya çalışan iktidar güçleri medyayı bir güç olarak görmüşler, bu doğrultuda kendilerini medya yoluyla ifade etmeye çalışmışlardır. Özellikle Hitler’in de medyayı etkin bir propaganda aracı olarak kullanması buna örnek olmuştur. Bu doğrultuda medyanın 4. Güç olduğunu fark eden siyasetçiler, kendi ideolojilerini halka benimsetmek amacıyla medyayı ele geçirmeye çalışmaktadır. Yasama ve yürütme gücünü elinde bulunduran iktidar denetleme mekanizması olan medyayı da ele geçirerek yaptığı eylemleri, faaliyetleri meşru kılacak bir zemin oluşturmak istemektedir.

Medyanın ideolojik yapısı, iletişim teknolojilerinin büyük ölçüde geliştirilmesiyle birlikte, günümüzde, bütün sosyal, ekonomik, ve siyasal ve kültürel "demokratik kuruluşların" faaliyetlerini ve iş yapma tarzlarını etkilemiştir. İletişim teknolojisinin girmediği bir kurum kalmadığı gibi, kitle iletişim medyası diğer üç gücün kapı ardındaki "sistemi destekleyecek biçimde olan" faaliyetlerinin yayınlarının yapılmasına başlamıştır. Bu da hem yönetici sınıfların devletini demokratik ve özgürlükçü bir devlet olarak gösterir, hem kitle iletişim araçlarının oldukça güçlü olduğunu anlatır, hem de kitle iletişim sermayesiyle diğer sermayeler ve güçler arasındaki işbirliği ve rekabetin yoğunluğunu işaret eder. Çoğu kez, unutulan bir yan da, böylece, kitle iletişiminin "topluma günlük sürekli bilgi ve enformasyon sağlama, belli kişilerin (asla güç yapısının değil) yaptıkları uygunsuzlukları göz önüne serme yoluyla, toplum için "başkaldırıyı ve hoşnutsuzluğu" dile getirerek, toplumun deşarj olmasını sağlar.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen medyanın asıl görevi olan kamu yayıncılığı sebebiyle 4. Güç olarak görülmesinin asıl sebebi olarak, medyanın halk adına devletin organlarını denetlemesi ve halka bilgi vermesi olarak söyleyebiliriz. Demokratik olarak gelişmiş ülkelerde de medya tamamen tekelleşmeden ve iktidar mekanizmalarından uzak, bağımsız, objektif yayın yapan kurumlar olarak faaliyet göstermektedir.

Eğer bir kuruma yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen “ayrı bir güç” yakıştırılmışsa o gücün değeri iyi bilinmelidir.

Kamunun sesi olan medyanın sağlıklı bir zeminde var olabilmesi çok önemlidir.

Demokrasinin en önemli yaşam kaynaklarından biri olan basının gerçekten “dördüncü güç” olabilmesi ve kalabilmesi ne kadar özgür ve tarafsız olduğu ile ilişkili bir durumdur.

Basının gücü bilgisizlik, erdemsizlik ve hukuksuzluk zemininde kullanıldığında devlet ve toplum hayatında telafisi imkansız hasarlara neden olabilir. İnsan haklarına, etiğe, demokrasiye ve hukuka saygılı basın sığınılacak bir liman gibidir.

Tarafsız ve güçlü bir basın algısı güven ve mutluluk getirir.

Yeterli bilgi ve entelektüel birikime sahip ve etik değerlerle hareket eden bir basın, toplum hayatında “dördüncü güç” olarak kalabilir. Bin bir emek ve mücadele ile toplumun sesi olan basınımıza çağdaş demokrasilerin her zaman ihtiyacı vardır.

Emektar, fedakar ve değerli gazeteci ve basın mensuplarımızın kendini daha iyi hissettiği, kendine olan güveninin daha da arttığı; “dördüncü güç “ paradigmasının şekillenme sürecinin başladığı 24 Temmuz günü, basına vicdanının sesini dinleyebilme ve özgürce haykırabilme gücünün verildiği gündür. O sesin her zaman gür ve zamanında çıkmasını temenni ederken, tüm gazeteci ve basın mensuplarımızın 24 Temmuz gazeteciler ve basın bayramını kutlar, selam ve saygılarımı sunarım.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler