BURASI MUŞ’TUR (HUŞ’TUR) YOLU YOKUŞTUR

Bu yazıyı kaleme aldığımda TRT Müzik’te “Burası Huş’tur, Yolu Yokuştur” türküsü söyleniyordu. Bu türküdeki “Muş mu?” yoksa “Huş mu?” olduğu hala tartışılan bir konudur. Bu türkü Muş’tan Yemen’e giden askerlerimiz için yakılmış bir ağıt olduğu söylenmektedir. Bir iddiaya göre de türkünün Elazığ Harput yöresine ait bir ağıt olduğudur. Ben bu tartışmalarda taraf olmadan, Muş ile ilgili anılarımı size aktaracağım.

Muş İli ile ilgili birçok anım bulunmaktadır. Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP) Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan 14 il ve Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan Bayburt ve Gümüşhane illerini kapsıyordu. Bu büyük kalkınma projesinde Fırat Üniversitesi koordinatörü olmam münasebetiyle söz konusu Doğu Anadolu illerinde toplantılar yapıyorduk. Dolayısıyla bu kapsamda Muş İlini de incelemiştik.

Muş’a gidişlerimin bir diğer nedeni ise Fırat Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokulunun varlığı idi. Akademik yıl açılış ve kapanış törenlerinde Elazığ’dan kalkıp Muş’a ve hatta Malazgirt’e kadar otobüsle giderdik. O dönemlerde Fırat Üniversitesine bağlı olarak Eğitim Fakültesi 1995 yılında kurulması kararlaştırılmıştı ve ilk öğrencilerini 2005-2006 akademik döneminde almıştı. Bilahare bu eğitim kurumları birleştirilerek, Muş Alparslan Üniversitesinin kurulmasına vesile olacaktı.

TUİK desteği ile 2002 yılında Doğal Gaz Potansiyelinin Araştırılması projesini, BOTAŞ Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. adına yapmıştım. Muş ile ilişkilerim bu kadarla da sınırlı değildi. DAP Projesini başarı ile tamamlamamızın akabinde, 2001 yılında bu defa da Muş İli Gelişme Planı çalışmalarına başlamış ve 2004 yılı Ağustos ayına kadar koordinatörlüğünü yürütmüştüm.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında kullanılmak üzere Muş ilinde "Kalkınmada Öncelikli İller Ekonomik Durum ve Yönelim Araştırması Projesi" ile "Bölgesel Gelişme Araştırması" başlıklarını taşıyan iki anket uygulamasını da gene benim koordinatörlüğümde Mayıs 2000 ayı içerisinde tamamlamıştık.

Muş denildiğinde koyun, keçi, kaz, ördek, hindi yetiştiriciliği akla geliyordu. Muş ilinde büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulmasını, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak üreticilerin, etçi ve kombine ırklarla kuracakları damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarının desteklenmesini önermiştik.

Süt ve besi sığırcılığı denildiğinde gene Muş ön plana çıkan iller arasında yer alıyordu. 2000 yılı Ocak ayında Muş’ta bir toplantı gerçekleştirmiştik. Kar yüksekliği 1-2 metre arasında değişiyordu. Otobüsle Muş’tan Elazığ’a gece yol alırken, kaygan yolda devrilme korkusu yaşamamıza neden olmuştu.

ZOPP tekniği uygulayarak Muş için toplanan sorunlar, potansiyeller ve öneriler içerisinden birkaçı dikkatimi çekmişti. Bu ilimizde eğitimin genel sorunları, eğitimde alt yapı yetersizlikleri, enerjinin yetersizliği, sağlık hizmetlerinin yetersizliği, mevcut yer altı kaynaklarının kullanılamaması, işsizlik, göç, boşaltılan köylere geri dönememe problemleri, ildeki altyapı eksiklikleri, teşviklerin yetersizliği ve kent bilgi sistemi eksikliği, belli başlı sorunlar olarak ortaya çıkmıştı.

1987 yılı fiyatlarıyla Türkiye ortalamasının yüzdesi olarak kişi başına düşen gelir Elazığ’da %80,5 olarak gerçekleşmişken, Muş’ta %20’nin altında kaldığını belirlemiştik. Muş ilimizde ve yöresinde bitkisel üretimin teşvik edilmesi gerektiğini hedefler arasında göstermiştik. Muş ili için Lale Üretimi, Bakliyat (Tasnif ve Paketleme), PVC Tabanlı Ayakkabı ve Ayçiçeği Yağı üretimi için fizibilite çalışmaları yapmıştık ve özel girişimciler tarafından bu alanlarda küçük işletmelerin kurulmasını önermiştik.

Muş ile bu kadar yakından ilgilendiğim bir geçmişim varken, geçenlerde Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ulaş Çağdaş beni aradı ve Yazılım Mühendisliği Bölümü kurduklarını ve bu konuda bir seminer vermemi rica etmişti. Sayın Çağdaş’ın bu isteğini geri çevirmem söz konusu olamazdı. Çünkü kendileri ile Fırat Üniversitesinde birlikte aynı fakülteler içerisinde uzun yıllar çalışmıştık. Diğer taraftan bu kadar yoğun bir geçmişe sahip olduğum Muş ili ile olan anılarımı da yenilemiş olacaktım.

21 Nisan 2021 günü saat 14:00’de Muş Alparslan Üniversitesi personeline sanal ortamda bir seminer vereceğim ve Yazılım Mühendisliğinin Öneminden bahsedeceğim. Eminim ki Prof. Dr. Ulaş Çağdaş, Rektörleri Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın destekleri ile güzel projelere imza atacaklardır. Sabırsızlıkla seminer gününü beklerken, Muş’a sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Asaf Varol - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler