Erken çocukluk dönemindeki çocuklarda istendik davranışların geliştirilmesi ebeveynler açısından kimi zaman zorlayıcı olmaktadır. Davranış kazandırma noktasında en hassas noktalardan biri sevgi dilini korumak, diğeri ise rol model olmaktır. Çocuklar anlatılanlardan çok daha etkili bir şekilde görüp deneyimlediklerini içselleştirir ve hayatlarına dahil ederler. Bu deneyimlemeyi ise yetişkin müdahalesi olmadan özgür bir şekilde yaparak davranışı kazanırlar. Çocukların temel özbakım becerilerini geliştirmesi kişinin gündelik hayatını başkalarından bağımsızlaşarak yaşamasını sağlar. Bu becerilerin kazanılması sonucu çocuklar hayatlarını düzenlemeyi ve çevrelerine adapte olmayı da öğrenirler. Temelden başlanarak verilecek özbakım becerileri arasında çocuğunuzun yaş özellikleri de göz önünde bulundurularak kıyafetlerini giyip çıkarmak yemeğini tabağına almak, tuvalet ihtiyacını bağımsız şekilde gidermek, odasını toplamak, oyuncaklarını toplamak gibi basit işlerdir.
Davranışları yapması konusunda daha serbest bırakılan ve deneyimleme fırsatı yakalayan çocuklar daha hızlı gelişir. “Kendi başıma yapabiliyorum.” diye düşünebilen çocuğun kendine olan güveni artar. Bu şekilde bağımsız davranabilen çocuklar için ileride karşılaştığı problemlere karşı çözümler üretme, aktif sorumluluk alma, hayat başarısında artış görülmektedir. Ebeveynler için zor olsa da çocuğunuz yere dökse de yemeğini kendisi yemesi, beğenmeseniz de kendi seçtiklerini giymesi birey olması yolunda önemlidir.
Peki özgürlük ve bağımsızlık için de bazı sınırlarımız yok mudur? Kimi zaman çocuklar havaya uygun şekilde giyinmek istemez. Yine de bağımsız olmaları için izin mi vereceğiz? Elbette hayır, bunun yerine diyaloğumuzu farklı kurabiliriz. Örneğin; çok sevdikleri bir yazlık kıyafeti giymekte ısrar edebilirler. Bu durumda “Bu kıyafetini çok sevdiğini biliyorum ama gel gidip birlikte bakalım bugün hava yağmurlu olacak gibi bulutları görüyor musun? Şimdi havaya uygun olan bu iki kazaktan hangisini seçmek istersin?” diyaloğunu kurabilirsiniz.
Unutmayalım ki sınırları belirlenmiş de olsa çocukların gelişim özelliklerine göre oluşturulan özgür alanlar onların kişiliklerinin bütünleşmesinde önemli taşları oluşturur. Bu taşlar doğru zamanda biraraya gelerek yaşama karşı bakışı ve yorumlamayı oluşturacaktır. Çocukların gelişimini desteklemek için satın alınan çok sayıda ürüne ihtiyaç yoktur. Yaratıcı bir ebeveynlik ve onlara ayrılmış özel zamanlar yeterlidir. Çocuğunuzla birlikte kendi içinizde her daim bekleyen çocuksu yanınızı konuşturursanız en sağlıklı iletişimi kurmuş olursunuz.