DÜNYA POLİTİK STRATEJİLERİ

Stratejinin öyküsü daima benzersiz olmuştur. İnsanlık tarihinde pek az sözcük stratejinin gösterdiği benzersizliği sergileyebilmiş; sözcük, zaferle olduğu kadar yıkım ve hüsranla da anılmaktan geri kalmamıştır. Sahip olunan gücün maddi değerinin ne kadar aldatıcı olabileceği, oynanan oyunun seyrinin dramatik biçimde değişmesiyle görülmüştür. İşte gösterdiği bu benzersizlikle strateji, güç ve zeka oyunlarının formüllerini çıkartmak anlamına gelmiştir. Nitekim Büyük İskender'e, Napolyon Bonapart'a, Georgi Jukov'a tarih sayfalarındaki sarsılmaz konumlarını veren de bu formüllerden başkası olmamıştır. Strateji büyük stratejisyenlerle zenginleşirken, doğru stratejiyi keşfetme arayışları bitip tükenmek bilmeyen bir uğraş olarak varlığını korumuştur. İdeal stratejisyenliğin birinci şartının iyi bir öğrenci olmaktan geçmesinin nedeni de budur.

Stratejiye ulaştığı noktadaki zenginliği ve derinliği kazandıran ise uluslararası ilişkilerden başkası olmamış; strateji arzu ettiği ortamı uluslararası ilişkilerde fazlasıyla bulmuştur. İşte dış politika stratejilerine hayat veren de, güç oyunlarını özendiren bir uluslararası ilişkiler gerçekliğinde, devletlerin güç ve zenginleşme peşinde koşmaları olmuştur. Bu yönüyle, dış politika stratejileri devletler arasında sürmekte olan ve daha da uzun yıllar sürecek olan oyunlar olarak anılmaya devam edecektir.

Küreselleşmenin efendileri, dünyayı özgürleştirme teranelerini söyleyedursunlar, dünya gerçekten can çekişmektedir. Küreselleşmenin efendileri, sömürü düzeninin keyfini sürerken, küreselleşmenin köleleri ise prangaya vurulmuş halde ölümü beklemektedirler. Efendiler ile köleler arasındaki uçurum gittikçe büyümekte ve dünya efendi-köle çatışmasına doğru hızla ilerlemektedir.Dünya siyasi coğrafyasında kısa bir gezinti yapıldığında, Karagöz ile Hacivat oyununun oynanmadığı ülke yok gibidir. En büyüğünden en küçüğüne kadar, dünya coğrafyasında yer alan ülkeler, "Derin Devlet" denilen, görünmeyen ama "çok güçlü odak merkezleri" tarafından yönetilmektedir. Şüphesiz bu odak merkezlerinin en önemli üyelerini, paranın gücünü eline geçirmiş süper zenginler teşkil etmektedirler.

Strateji arzu ettiği materyal bolluğunu uluslar arası deneyimlerde,tarihin derin sularında fazlasıyla bulmuştur.Bu anlamda 16 Türk Devletini kurmuş olan atalarımızda uluslar arası siyasi tecrübe açısından hiçde yadsınamayacak engin bir birikime sahiptirler.Dolayısıyla özellikle günümüzdeki tam bir santraç tahtasına dönen ve önümüzdeki yüzyılı şekillendireceği çok açık olan uluslar arası stratejik akıl oyunlarında ülkemiz dış işleri hariciye görevlileri,diplomatlarımızın büyük bir maharetle bu oyuna ayak uydurduklarını memnuniyetle gözlemlemekteyiz.Aslında ülkemizin bulunduğu çoğrafyanın jeostratejik ve jeopolitik konumu bizi bu konuda yeterli olmaya mecbur kılmaktadır.Aksi halde ateşten gömlek olan böyle bir çoğrafyada ayakta durmanın ve siyasi egemen güçler ile mücadele etmenin imkanı olamayacağı her türlü izahdan varestedir.Osmanlı İmparatorluğunun 600 yüzyıl dünya imparatorluğu olarak tarih sahnesinde yer almasının temel nedenide devlet ve siyaset adamlığının bu imparatorluğa gereği gibi yön vermiş olmasından kaynaklanmıştır.İşte Tarihten gelen bu zenginlik ve birikim bizim için en büyük sermayedir.Nitekim içinde bulunduğumuz yüzyıl bu stratejik sermayeye en çok ihtiyaç duyulan dönemdir. Görüşmek Dileğiyle ( ……………………. Devam edecek )

(Esinlenen Kaynaklar :

Dış Politika Stratejileri , Küresel Güçler Ve Politikalar )

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler