DÜNYANIN EN ESKİ YOLU BİNGÖL – ELAZIĞ - KARAKOÇAN

Dünyanın En Eski yaklaşık 2800 yıllık geçmişe sahip yolun ilimizinde idari sınırları içerisinde bulunduğunu kaç kişi biliyor acaba ?. Evet yaptığımız araştırmada ilimiz sınırları içerisindende geçen dünya kültür mirası listesi içerisinde yer alması gerekirken maalesef bugüne kadar günışığına çıkmamış olan böylesine bir tarihi ve kültürel değere sahip olduğumuzu üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.Söz konusu yolun Bingöl ilimizden başlayıp Elazığ il sınırlarında Karakoçan ilçemiz boyunca devam edip Malatyaya doğru uzandığını akademik kayıtlara geçen çalışmalardan öğrenmiş bulunuyoruz.İşte bu tarihi yol ile ilgili sadece öz ve hatırımızda kalacak önemli birkaç bilgiyi aşağıda sizler için derledik.

‘’ Dünyanın en eski yolu olma özelliğine sahip olan Urartu Yolu Karayollarının yaptığı duble yol çalışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz son bahar aylarında Bingöl Elazığ yolunun 40 -42nci kilometrelerinde bulunan noktada yol genişletme çalışmaları yapıldı. Ancak bu noktada yer alan ve 2 bin 800 yıllık geçmişi olan Urartu Yolu büyük oranda tahrip oldu. Yol genişletme çalışmaları nedeniyle Tarihi Urartu Yolunun en güzel kısımları tahkimat duvarları ve dolgular altında kaldı. İLK KARAYOLU SİSTEMİ Tarihi geçmişi olan yol, Anadolu'da organize bir yönetim sistemi kuran Urartuların günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl önce yapılmış. Urartu yolu, Bingöl-Elazığ karayolundan 20 kilometre boyunca Karakoçan Düzlüğüne kadar devam etmekte. Bu yol dünyanın en eski ve bugün varlığını devam ettiren ender yollarından biridir. Dünyanın en eski ulaşım sistemlerinden olan Urartu karayollarının en etkileyici kalıntıları Bingöl dağları üzerindedir. Vandan Palu, Harput ve Malatyaya uzanan bu karayolu ortalama 5.40 m. genişliğinde olup, her 25-30 km. de bir konaklama istasyonu bulunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu belirten Bingöl Üniversitesinden araştırmacılar bu coğrafyada son yıllarda bir elin parmağını geçmeyecek şekilde az sayıda arkeolojik araştırma ve kazı yapıldığını söyledi.

Bingöl yöresinin antik çağ tarihi ve siyasi kültürü tarihinde bilinenlerin oldukça az olduğunu ifade eden araştırmacılar “Bu da arkeolojik kazı ve çalışmaların neredeyse hiç yapılmamış olmasından kaynaklanıyor” dediler.

Bingöl’ün hem Urartu hem de diğer uygarlıklara ev sahipliği yaptığını belirten ilgililer, Urartu yazılı belgelerinde burada bir yer isminden bahsedildiğini ve bu yerin Bingöl coğrafyasını da kapsadığını söyledi.

Dünyanın ilk karayolunun Urartular tarafından yapıldığını belirten aynı kaynaklar, “Araştırmacılar, Bingöl’ün Solhan İlçesinden başlayıp Elazığ’ın Karakoçan ilçesi boyunca Malatya’ya kadar uzanan 200 kilometrelik bir Urartu yolu tespit ettiler ve buna dünyanın en eski karayolu adını verdiler. Bu yol 80-90 kilometre boyunca kesintisiz takip edilebiliyor ve 5.40 metre genişliğinde. Bu yol 25-30 kilometre aralıklarla konaklama istasyonlarına sahiptir. Ne yazık ki çok az bilgiye sahibiz, çok az araştırmaya sahibiz. Ancak Doğu Anadolu’daki arkeolojik araştırmaların artması, bir merkez konumunda olan Bingöl’ü de hak ettiği yere ulaştıracaktır” dediler.Yine ilgili kaynaklar ;

‘’ Tarihi yolun en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmı, duble yolun tahkimat duvarları ve dolgularının altında kaldı.

Bingöl'de 2 bin 800 yıllık geçmişiyle dünyanın ilk karayolu olma özelliğini taşıyan Urartu Yolu, duble yol genişletme çalışmaları nedeniyle tahrip edildi. Urartular döneminde Van'dan Malatya'ya kadar uzanan yolun, en iyi kalıntılarının bulunduğu 15 kilometrelik kısmında yaşanan tahribatta, tarihi yol tahkimat duvarlarının ve dolguların altında kaldı. Tarihi yol bölümü Bingöl - Elazığ karayolunda 28. kilometreden 42. kilometreye kadar uzanıyor. Dünyanın en eski yolu olma özelliğine sahip Urartu Yolu'nun kalanının kurtarılabilmesi için ise Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün kararı bekleniyor. Tarihi yolun tahrip olmaması için defalarca şikâyette bulunan ancak sonuç alamayan Bingöl Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği Başkanı Mahmut Buyankara, yol çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi: “Elazığ'da Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları duble yol çalışmasında Urartu Yolu'na zarar veriyor. 10 yıl önce 3 şerit yapılırken zarar vermişlerdi. Geçen sonbaharda duble yol çalışmaları kapsamında yolu 4 şerite çıkararak tekrar tarihi yola zarar vermeye başladılar. İkinci bir furya ile yolun kalan kısımları da gidecek. Karayolları, yolun üzerinden geçen bir duble yol tasarlamış. Halen tahrifat devam ediyor. Biz Erzurum'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne bir şikâyet yazısı yazdık. Çalışmanın Elazığ sınırları içinde olduğunu belirtiler. Elazığ da, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olduğu için oraya başvurduk. Halen bir işlem yapılmadı ve yol tamamen tahrif olmadan müdahale edilmesini bekliyoruz.” İşte aslında hepimizi heyacanlandırması gereken ilimiz adına belkide dünyada ses getirecek tarihi ve kültürel mirasımız korunmayı ve sahip çıkılmayı bekliyor.’’ İnşallah ilgililer bundan sonra bu sese duyarsız kalmazlar……………….. Görüşmek Dileğiyle ..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ali - Dunyada esi benzeri olmayan bu eserlerin korunmasi ve sonraki kusaklara aktarilmasi gerekir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Nisan 11:50


Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler