1. Bilişim Buluşması'nın açılışı yapıldı

Elazığ'da, Doğu Anadolu 1. Bilişim Buluşması açılış programıyla başladı.

Elazığ'da, Doğu Anadolu 1. Bilişim Buluşması açılış programıyla başladı.

Geleceğin teknolojileri ve iş dünyası çözümleri ana temasıyla “Bilişim Her Yerde” sloganıyla gerçekleşen Doğu Anadolu 1. Bilişim Buluşması programı düzenlenen programla başladı. 20 ili kapsama alan, bakanlıklar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler, ulusal ve yerel STK’lar ile bilişim sektörünün önde gelen ulusal ve yerel firmalarını bir araya getirerek “İş Birliği, Güç Birliği” ilkesiyle yatırım, sektörel,bölgesel sinerjinin oluşturulmasına katkı sunacak zeminin oluşturulmasının planlandığı Doğu Anadolu 1. Bilişim Buluşması 2 gün sürecek.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen açılışa, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın ve çok sayıda davetli katıldı.

Türksat'ın 3 ana alanda iş yaptığını belirten Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen, "Bu 3 ana alan uydu, kablo ve bilişimdir. Türksat adına 2006 ve 2008 yıllarında 2 tane önemli karar alındı. Bunlardan biri herkesin kullandığı e-devlet kapısıdır. 2006 yılında bakanlar kurulu kararıyla Türksat'a verildi. Bir diğer önemli olay ise 2008 yılında da birikim hizmetlerinin Türksat'a verilmesi. Türksat açısından e-devlet kapısının en önemli fırsatı bütün kamu kurumlarının e-devlet kapısına hizmetlerini taşınmasından dolayı kamu kurumları ile iç içe olmasıdır ve kamu kurumları e-devlet ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetleri kapsamında Türksat AŞ'den doğrudan hizmet alabilme şansına sahiptir" dedi.

Yeşilçimen, "Türksat bir kamu kurumu değil ama kamu sermayesi ile kurulmuş bir şirkettir. Dünyada e-devlet kimlik doğrulama çeşitliliğine sahip olan bir sistem yok. Bu Türkiye.gov.tr üzerinde olan bir sistemdir. E-devlet'in 31 milyon 800 bin kullanıcısı var. 150 kurum 204 belediye hizmetlerini bu kapıya taşımıştır" diye konuştu.

Bilişim konusunda Türkiye'de artan ihracat miktarına rağmen ihracat gelirlerinin azaldığı dile getiren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, "Ortalama ihracat tutarımız 2014 yılında kilogram başına 1,59 dolar iken, 2015 yılında 1,44 dolara ve 2016 yılında ise 1,3 dolara inmiştir. Yani daha çok malımızı daha ucuza satıyoruz. En pahalı ihraç malımız otomotivde kilogramı 16,5 dolardan ihraç ediyoruz. Kendi mühendislerimizce ürettiğimiz milli ve yerli yazılım sistemlerimizi özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında kullanmak yazılım ihracatını artırmak için ön koşuldur. Milli ve yerli bilişim ürünlerinin kullanımının artması aynı zamanda siber güvenlik içinde önemlidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de şuanda 64 tane teknopark olduğunu aktaran Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, "Ülkemizeki teknokentler de toplam personel sayısı 42 bin civarında. Bu 42 binin 34 bini ARGE ve yazılım işi ile uğraşan araştırmacılardır. Teknoparklar 2.4 milyar dolarlık katma değer üretiyor. Teknoparklarda 4 bin 308 firmanın yüzde 37'si yazılım yüzde 17'sini bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili firmalar oluşturur" diye konuştu.

video<

/p>

09 Mar 2017 - 16:57 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.