12 Milyon Fidan Toprakla Buluştu

HABER: MUSTAFA EKİNCİ - Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Bölge Müdürlüğü olarak 2020 yılında 12 milyon fidan ürettiklerini belirterek, bu fidanları Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerinde toprakla buluşturduklarını söyledi.

12 Milyon Fidan Toprakla Buluştu
12 Milyon Fidan Toprakla Buluştu
Haber albümü için resme tıklayın

Bölge Müdürü Salih Çetiner, Altınova Fidan Üretim Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 700 dekar alanda Türkiye’nin 3. büyüklükteki fidanlığa sahip olduklarını kaydetti.

"PROGRAMLARIMIZI AKSATMADIK"

Bu yıl yaklaşık 12 milyon fidan üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Çetiner, "Meşe, karaçam, sedir, sarıçam, kızılçam karaağaç, dışbudak, mahlep, ceviz badem dut ve aşılı alıç türü yetiştirmekteyiz. Bu yıl malum 24 Ocak’ta bir deprem yaşadık ve akabinde pandemi süreci buna rağmen tüm programlarımızı rabbime hamdolsun aksatmadan tamamladık. Bu yıl Elazığ’da bir ilki gerçekleştirerek menengiç aşılamaya başladık. Elazığ’ın Arıcak ilçesi ve Keban ilçesinde doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarına, bıttım ağaçlarına Antep fıstığı aşılıyoruz. Farklı bir uygulamayı ilk kez Elazığ’da gerçekleştirdik. 2021 yılında bu işlemi madende yetişen bıtıtm ağaçlarına uygulayacağız." dedi.

ELAZIĞ'IN ORMAN VARLIĞI

Elazığ’da orman varlığının 170 bin hektar olduğunu, bu oranın yüzde 19’una tekabül ettiğini vurgulayan Bölge Müdürü Çetiner, " Şuan kadastro verilerine göre yüzde 20, 190 bin hektara yükselmiş. Verilen ödeneklerle inşallah bu sayıyı daha yukarılara çekeceğiz. Ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarımız bölge müdürlüğümün faaliyetlerinde ilk sırayı yer almaktadır. Ormancılık bakımından fakir bir bölgeyiz. 600 dekar alanda ağaçlandırma çalışmalarımızı tamamladık. Erozyon kontrol çalışmalarımız bizim 17,500 dekar karşılık 21,500 dekar toprak muhafaza kapsamında ağaçlandırma çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bölge müdürlüğü olarak 12 milyon fidan ürettik dedik. Bunun 5 milyonunu Elazığ’da, 5 milyonu Malatya’da, 1 milyonu Tunceli’de, 1 milyonu da Bingöl’de ürettik. Bu fidanların 3 milyonunu bu yıl Elazığ’da farklı lokasyonlarla toprakla buluşturduk. Geleceğe nefes programı kapsamında 1 kasım ile 30 kasım arasında farklı kurumlarla birlikte 223 bin fidanı her gün farklı bir etkinlik yaparak aynı heyecanla toprakla birleştirdik." ifadelerine yer verdi.

HAZAR GÖLÜ KENARI VE MERYEM DAĞINA NEDEN FİDAN DİKİLMİYOR?

Hazar Gölü kenarı ve Meryem Dağı bölgesinin neden yeşillendirmediği yönündeki eleştirilere cevap veren Çetiner; "Meryem dağı ve Hazar Gölünün kenarı çıplak haklı olarak insanlar serzenişte bulunuyor. Meryem Dağının mülkiyeti mera, buraya kazma vuramıyoruz. Oranın anakayası çıkmış. Üzerinde 10 santim toprak yok. Bir bitkinin yaşayabilmesi için bir toprak derinliğinin olması gerekiyor. Hazar Gölü bizim için çok önemli bir yer. Birçok yerin imrenerek baktığı doğal bir ortam. Onunda kuzey ve güney cephesindeki alanlarda bize tahsis edilen alanlarda ağaçlandırma çalışmalarını yapmış bulunmaktayız." diye konuştu.

"ORKÖY PROJESİ KAPSAMINDA 4 MİLYON TL HARCAMA YAPTIK"

Bölge Müdürü Çetiner, Orman Köyleri Projesi kapsamında köylülere destek olduklarını da belirterek, "Orköy kredilerimiz var. Orman müdürlüğümüze 13 milyon tutarında bir ödenek geldi. Bunun 4 milyon TL’sini Elazığ’da harcadık. Bu kredilerin amacı orman köylülerimizi köyde tutmak, göçü önlemek. Onların taleplerini alıyoruz araştırıyoruz ve çözüm üretiyoruz. Evlerin mantolamasını yapıyoruz. Talepleri o yöndeyse güneş enerjilerini yapıyoruz. Sera istiyorlarsa sera, arı kovanı istiyorlarsa arı kovanı,süt sığırcılığı kapsamında inek istiyorsa inek veriyoruz." dedi.

17 Ara 2020 - 15:05 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Kadir - lütfen seferberlik yapalım toplumun her kesimine yayalım dağa taşa çeşit çeşit fidan ekelim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Aralık 15:05
02

Gakgo - Takdığınız maskeleri bile devlete yaptırıyorsunuz. Yazıklar olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Aralık 15:05
01

zülfüf taşkıran - orman bölge müdürlüğü lojman sahasındaki yetişmiş 50 yıllık çam ağaçlarını kesip bunun sonrasında "fidan yetiştiriyoruz"demek ne kadar anlamlı?ne kadar mantıklı?Ne kadar insani ve vicdani?Bunun kararını da tüm Türkiye ve Elazığ kamuoyuna bırakıyorum.O çam ağaçlarından ne istediniz size ne zararı vardı????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Aralık 15:05