İkinci İktisat Tarihi Kongresi, 24-25 Haziran 2010 tarihlerinde Fırat Üniversitesi’nde yapılacak.
Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından organize edilen “İkinci İktisat Tarihi Kongresi” 24–25 Haziran 2010 tarihleri arasında Elazığ’da yapılacak.
“İkinci İktisat Tarihi Kongresi” ile ilgi açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. A. Feyzi BİNGÖL;; “Bilindiği gibi, Türkiye İktisat Tarihi Platformu’nun, ülkemizde İktisat Tarihinin gelişimi, önemi ve bu alanda yapılan çalışmaların bilimsel bir ortamda tartışılması amacıyla başlatılan çalışmaları, ilk meyvesini Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde 07–08 Eylül 2007 tarihinde Birinci İktisat Tarihi Kongre’sini düzenlemekle vermiştir. İki gün boyunca sekiz salonda devam eden kongre, başarılı bir şekilde yapılmıştır.
Bu Kongre’de, üç yılda bir olmak üzere ülkemizin değişik üniversitelerinin ev sahipliğinde kongrelerin yapılması yönünde genel bir irade ortaya çıkmış ve yapılan değerlendirmelerden sonra, İkinci İktisat Tarihi Kongresi’nin Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile birlikte yapılması kararlaştırılmış bulunmaktadır. İkinci İktisat Tarihi Kongresi’nin Üniversitemizde gerçekleştirilecek olmasından büyük memnuniyet duymaktayız” dedi.
Kongre Başkanlığını yürütecek olan Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK ise kongre dilinin Türkçe olacağını belirterek, “Bununla beraber yurt dışından katılan delegelerin bildirilerini İngilizce vermeleri mümkün olacaktır, bunun için ayrıca simültane tercüme yapılmayacaktır. Tebliğlerin sunum süresi 20 dakikadır. Tartışmalar her oturumun sonunda yapılacaktır.” dedi.
KONGRE PROGRAMI
30 Ocak 2009 tarihinde çağrısı yapılan kongrenin bildiri özetlerinin son teslim tarihi 30 Ocak 2010 olarak belirlendi. Kabul edilen bildirilerin tam metni ise 1 Haziran 2010 tarihinde kongre başkanlığına teslim edilmesi istendi. Kongre ise 24-25 Haziran 2010 tarihinde Elazığ Fırat Üniversitesi’nde düzenlenilirken, 26 Haziran 2010 tarihinde ise kongreye katılan bilim adamlarına Elazığ tanıtım gezisi düzenlenecek.
TİTAP
Kongrenin ana organizatörlerinden olan Türk İktisat Tarihi Araştırmaları Platformu (TİTAP) ise İktisat Tarihi’ne akademik anlamda ilgi duyan araştırmacılar arasında bilimsel işbirliğini arttırmak yoluyla, bu disipline katkıda bulunmayı hedefliyor.
TİTAP, ticari amaç taşımayan, hiyerarşisi olmayan sanal bir organizasyondur. Bu organizasyon, iktisat tarihçilerinin aralarındaki iletişim ve işbirliği konusunda referans olarak başvurulabilecek güçlü ve güvenilir bir ortam üretmek amacı ile oluşturulmuştur.
İLK KONGRE
İktisat tarihi Kongresinin ilki 7-8 Eylül 2007 tarihinde Marmara Üniversitesi tarafından yapılmıştı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen "Birinci İktisat Tarihi Kongresi", 7-8 Eylül 2007 tarihlerinde yapıldı. Göztepe kampüsünde düzenlenen Kongreye, yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda katılım gerçekleşti.
Sekiz ayrı salonda, eş zamanlı olarak düzenlenen oturumlarda tebliğler sunuldu. İki gün boyunca 55 farklı üniversiteden katılımın gerçekleştiği Kongrede, toplam 50'ye yakın oturumda 159 adet bildiri sunuldu ve tartışıldı. Oturum başlıkları arasında, Osmanlı Devletinde Demografik Hareketler, Osmanlı Ekonomisinde Gayrimüslimlerin Yeri, Orta Asya İktisat Tarihi, Anadolu'da Finans ve Ekonomi, İktisadi Düşüncenin Kaynakları, Tarih ve Ekonomi, Liberalizm ve Osmanlı Devleti, Savaş ve Maliye, Osmanlı Eyalet Sistemi, İslam Öncesi Türklerde Ekonomi, Kıbrıs İktisat Tarihi, Cumhuriyet Dönemi İktisat Politikaları gibi çok sayıda konu yer aldı.