Tarım İl Müdürü Rüştü Emir, yaptığı açıklamada, su ürünleri üretiminin tarımın 4 alt sektöründen biri olduğunu, insan beslenmesine katkısı, sanayi sektöründe istihdam imkanı artırması ve yüksek ihracat potansiyeliyle önemli yere sahip olduğunu söyledi.
İlin üç tarafı suyla çevrili, doğal ve baraj gölleri itibariyle büyük su potansiyeline sahip olduğunu, çevresindeki doğal ve baraj göllerinin 103 bin, nehir, dere ve çayların da 51 hektar yüzey alanına sahip bulunduğunu ifade eden Emir, şöyle dedi:
''Bu su potansiyelinin üretime çevrilmesi yönünde Bakanlığın verdiği destek ve müdürlüğümüz yoğun çalışmada bulunuyor. İlde su ürünleri tesislerinin tamamı alabalık üretimi yapıyor. Bu firmalar il ekonomisine alternatif olarak büyük katkı sağlamaktadır. 44 adet tesisin bu yıl toplam üretim kapasitesinin 5 bin 105 tona ulaştı. Yeni müracaatlar ve revize projelerle yetiştiricilik yoluyla işletmelerin toplam kapasitesi yıl sonunda 8 bin tona ulaşacak.''
Alabalık üretiminde ağırlıklı olarak ağ kafeslerin kullanıldığını belirten Emir, şu bilgileri verdi:
''Ağ kafesler Karakaya Baraj Gölü'nde 8-10, Keban Baraj Gölü'nde 2-3 ve 6'ıncı bölgelerde yapılabiliyor. Karakaya'da dip kısımdan gelen ve sıcaklığı tüm mevsimlerde sabit olan soğuk su, bu yönüyle alabalık üretimi için çok uygun. Ayrıca bazı işletmeler de su sıcaklığına bağlı, periyodik olarak kafeslerini soğuk bölgelere alarak üretimlerini sürdürebiliyorlar.''
-DESTEKLER-
Emir, ilde alabalık üretiminde bulunan işletmelere bakanlık tarafından hayvancılığın desteklenmesi tebliği kapsamında destek verildiğini söyledi.
İşletmelerin 2006 yılında 969 bin 354 YTL destek aldığını belirten Emir, ''Geçen yıl 1 milyon 735 bin 317 YTL su ürünleri desteği verildi'' dedi.
Emir, ayrıca Bakanlık Tarımsal Üretim ve Geliştirme genel müdür yardımcısı Cevdet Akdeniz ile birlikte tesis sahipleri ile bir araya geldiklerini, toplantıda, üretimin ileriye götürülmesi, sorun ve isteklerin not alındığını kaydetti.
Rüştü Emir, Bakanlığın üretimin yanında iç sularda balıklandırma çalışmaları yaptığını söyledi.
Emir, doğal sulardaki balık stokunu artırma ve balıkçıları desteklemek amacıyla 2006 ve geçen yıl Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğüne bağlı Keban Su Ürünleri Şube müdürlüğünden alınan 90 bin pullu sazan yavrusunun kontrol ve tasarruf hakkı kendilerinde olan Sivrice ilçesi yakınlarındaki Hazar Gölü'ne bırakıldığını belirtti.