Aspir bitkisinin hasadı yapıldı

Tarım İl Müdürlüğü üretim sahasında ekimi yapılan Aspir bitkisinin hasatı yapılarak, demonstrasyonu başarı ile sonuçlandırıldı.

Tarım İl Müdürlüğü üretim sahasında ekimi yapılan Aspir bitkisinin hasatı yapılarak, demonstrasyonu başarı ile sonuçlandırıldı.

Aspir bitkisinin 2010 yılı Mart ayında ekiminin yapıldığını belirten Tarım İl müdür Vekili Zeki Sadak, “Havaalanı üretim sahasındaki araziye 22.03.2010 tarihinde Aspir bitkisinin Remzibey ve Dinçer tescilli çeşitlerinden, demonstrasyon amaçlı olmak üzere toplam 5 dekar alana ekim yapılmıştır. Ekim yapılan Aspir Bitkisinin hasatı ise 05.08.2010 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Dinçer çeşidi toplam 2,5 dekara alana ekilmiş olup, dekardan ortalama 100 kg verim alınmıştır. Remzibey çeşidi de toplam 2,5 dekara ekilmiş olup, dekara ortalama 130 kg verim alınmıştır.

Özellikle ekimi yapılan, Remzibey çeşidi dikenli bir yapıya, Dinçer çeşidi ise orta dikenli yapıya sahiptir

Tohumlarında % 25-35 arasında yağ bulunan, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytin yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, çiçekleri petal (gıda) ve kumaş boyası olarak kullanılabilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.

Bu çeşitlerin yetişmesi; ekimle hasat arası 135 günü bulmuştur. Yetiştirilmesinde; dekara 5 kg. tohum, 20 kg DAP gübresi ekimle beraber kullanılmıştır. Hasatı hububatta olduğu gibi biçerdöverle gerçekleştirilerek, demonstrasyon başarı ile sonuçlandırılmıştır.

Çiftçilerimiz; Aspir bitkisinin yetiştirilmesi konusunda her türlü bilgiyi İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürlüğüne başvurmaları halinde alacaklardır.” dedi.

12 Ağu 2010 - 23:56 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.