Bu Vaka Sayısıyla Çok Zor

Elazığ 100 binde 44,22 ile yüksek riskli iller gurubunda yer aldığı için normalleşmeden yararlanmayacak.

Sağlık Bakanı Koca, 1 Mart itibarıyla kriterlere uyan illerde normalleşmenin başlayacağını açıkladı. Kriterlere göre 100 binde 10 vakanın altındaki iller düşük, 11-35 arası ise orta riskli sayılacak. İlk normalleşme de düşük ve orta riskli illerde başlayacak. Elazığ 100 binde 44,22 ile yüksek riskli illerin gurubunda yer aldığı için normalleşmeden yararlanmayacak.

COVID-19 önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından, “1 Mart itibariyle süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak” paylaşımında bulunmuştu. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek.

ORTA RİSKLİ İLLERDE KONTROLLÜ AÇILMA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, umut verici konuştu. “Normalleşmenin ayak seslerini duymaya başladık” diyen Turan, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” dedi.

NORMALLEŞMEYE EN YAKIN HAKKÂRİ VE ŞIRNAK

Vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller 1 Mart itibarıyla hemen normalleşmeye başlayacak. Bu illerin başında ise Hakkâri (3.21) ve Şırnak (3.91) geliyor. Prof. Dr. Turan, “Hakkâri ve Şırnak gibi vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabilecekler. Ancak sıkı takip edilecekler. 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa bu illerde yeniden kapanma olacak” dedi.

RENKLERE GÖRE, KADEME KADEME

Bakan Koca konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini söylemişti. O kriterler şöyle olacak:

DÜŞÜK RİSK (MAVİ):

Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller ORTA RİSK (SARI): Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller

YÜKSEK RİSK (TURUNCU):

Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller.

ÇOK YÜKSEK RİSK (KIRMIZI):

Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller.

ELAZIĞ NORMALLEŞEMİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 15-21 Şubat tarihleri arasındaki rakamlarda Elazığ’da 100 binde 44,22 oranında vaka bulunuyor. Bakanlığın açıkladığı kademelere göre Elazığ 100 binde 44,22 ile yüksek riskli illerin gurubunda yer alıyor. Bu nedenle Elazığ’da 1 Mart tarihinde kısıtlamalarda normalleşme başlamayacak. Eğer Elazığ’ın vaka oranı 100 binde 36’nın altına düşerse o andan itibaren normalleşme çalışmaları başlayacak. Ancak şuanki tabloda Elazığ’da normalleşme uzak görünüyor.

24 Şub 2021 - 15:31 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.