ELZEM OLAN PERTEK KÖPRÜSÜ

Haber: Faik Akgün - Uzun yıllardır Elazığ ve Tunceli illerinin en önemli talebi olan Pertek Köprüsü’nde beklenen gelişme yaşanmadığı için vatandaşlar başlattıkları imza kampanyası ile taleplerini uluslararası düzeye taşıdı.

ELZEM OLAN PERTEK KÖPRÜSÜ
ELZEM OLAN PERTEK KÖPRÜSÜ
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Yapılması halinde Tunceli ve Elazığ’ı karayolunu birbirine bağlayacak olan Pertek Köprüsü Doğu Anadolu’nun Karadeniz kıyılarına çıkmasını da sağlayacak. Lojistik uzmanlarının stratejik önemine dikkat çektiği Pertek Köprüsü verilen sözlere rağmen bir türlü yapılmadı. Yapılmayan köprü nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar tepkilerini uluslararası düzeye taşımak için imza kampanyası başlattılar. Change org. üzerinden ‘Pertek Köprüsü Yapılsın’ başlığıyla açılan imza kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İmza kampanyasını başlatan Pertek’li iş insanı Cem Tanrıverdi verilen onlarca söze rağmen yıllardır köprünün yapılmadığını ifade etti. Tanrıverdi, köprü olmadığı için Tunceli’ye geçmek isteyen vatandaşların feribot kullanmak zorunda kaldığını bu durumun oluşan yoğunluklar nedeniyle mağduriyete neden olduğunu vurguladı.

KÖPRÜ OLMADIĞI İÇİN ÇOK CİDDİ PROBLEMLER YAŞANMAKTA İNSANLAR MAĞDUR OLMAKTADIR

Başlatmış oldukları imza kampanyası ile köprünün olmamasından dolayı yaşamış oldukları mağduriyetin duyulmasını amaçladıklarını ifade eden Cem Tanrıverdi, “ Yıllarca sorun teşkil eden Tunceli ile Elazığ’ı birbirine bağlanmasını sağlayacak Pertek Köprüsü verilen onlarca söze rağmen bir türlü yapılmadı. Köprü olmadığı için Tunceli ile Elazığ arasındaki ulaşım feribotlarla sağlanıyor. Bu ulaşım şekli oluşan yoğunluk nedeniyle kelimenin tam anlamıyla çileye dönmüş durumdadır. Bu köprü yapılırsa stratejik öneme sahip bir köprüde olacaktır. Bu köprü sadece Tunceli ve Elazığ’a değil tüm bölgeye fayda sağlayan bir köprü olacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri bu köprü sayesinde Karadeniz’e ve Rusya’ya açılabilecektir. Kaldı ki 70’li yıllara kadar bu bölgede bir köprü vardı. Ancak barajın yapılması ile birlikte bu köprü sular altında kaldı. Köprünün sular altında kaldığı günden bu yana vatandaşlar ulaşımda çile çekmektedir. Ulaşımın feribotla sağlanıyor olmasından dolayı Sağlık, sosyal ve ekonomik anlarda çok ciddi problemler yaşanmakta insanlar mağdur olmaktadır. Yaşamış olduğumuz bu mağduriyetlerin artık yetkililer tarafından duyulması gerekiyor. Pertek Köprüsü sadece iki şehrin problemi değildir. Milyonlarca insanın geleceğini ilgilendiren bir meseledir. Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için köprünün yapılması gerekmektedir. Başlatmış olduğumuz bu kampanya ile bizleri bir türlü duymayan yetkililerin ve uluslararası kamuoyunun bizleri duymasını istiyoruz. Bütün vatandaşlarımızdan da başlattığımız bu kampanyaya destek vermelerini rica ediyorum” dedi.

Gazetemiz Başyazarı Nafiz Koca 4 Ocak 2021 Tarihinde Pertek köprüsü ile ilgili olarak yazdığı köşe yazısında Kömürhan Köprüsü ile Pertek köprüsünü kıyaslamıştı.

Köşe yazısı şöyleydi.

KÖMÜRHAN TAMAM, PERTEK’LE DEVAM!.

Bize göre bir hurafeden ibaret olsa da; bazı inanış l ara gö r e yeni bir y ı la nas ı l girilirse ö y le devam edilirmiş ̧ .

2020’ye deprem felaketi ve Covid-19 musibetiyle girdik.

Ne yaz ı k ki yine deprem felaketiyle bitirdik.

Anlayacağınız Elâzığ olarak 2020 yılını iki depremin arasına sıkış a rak geçirdik.

Umarız bu inanış l ar doğ r u ç ı k ar da 2021 y ı l ı gü z ellikler ve yat ı r ı mlarla doludizgin giden bir y ı l olarak haf ı zalar ı m ı zda kal ı r.

Ş e hir olarak gü z el girdik yeni bir yıla...

Devasa bir yatırımın aç ı l ı ş ı n ı yaparak 2021 ’ e merhaba dedik; KO ̈ MU ̈ RHAN KO ̈ PRU ̈ SU ̈ ...

Bir kısım insanımızın yatırımlarla alakalı öncelik konusunda muteriz olduğu KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ, 2 Ocak 2021 tarihi itibariyle köprü üzerinde yapılan törenle ulaş ı m a aç ı l dı.

Elâzığ ve Malatya arasında kuvvetli bir bağlantı konumunda olan Kömürhan Köprüsü, özü itibariyle toplamda 16 vilayeti de birbirine bağlayan bir boğaz niteliğinde.

Devlet büyüklerinin himayelerinde Elâzığ ile Malatya illerinin idari, mülki ve siyasi temsilcilerinin de iş t irakleriyle kurdeles i kesilen köprü, Uluslararası literatürde “Cable Stayed” olarak adlandırılan ve Türkçeye “Eğik Askılı Gergili Köprü” olarak çevrilen bir köprüdür.

Birçok özelliğinin yanı sıra baraj üzerindeki orta açıklığı 380 metre olan Kömürhan Köprüsü bölgenin en büyük ve en prestijli yatırımlarından biri olarak Elazığ ve Malatya’nın da cazibelerinin artmasına sebep olacak.

Dedim ya 2021 yılına güzel ve büyük yatırımlarla başladık.

Çok daha büyük ve anlamlı yatırımlarla da devam ederiz inşallah.

Mesela Ak Partili iktidarlarda milletvekillerinden, Bakanlarına, Bakanlarından Cumhurbaşkanına kadar hemen herkesin her seçim taahhütlerinde bulunan ama ne hikmetse bir türlü eyleme geçirilmeyen Pertek Köprüsü…

Yıllardan beridir her seçim dönemlerinde siyasilerin dillerinde pelesenk olan ama seçimlerden sonra unutulup raflara kaldırılan Pertek Köprüsünün yapılması an itibariyle elzem bir hal almıştır.

Zira Pertek Köprüsü, Kömürhan köprüsü gibi sadece iki şehrin bağlantı noktasında bulunarak 16 vilayeti birbirine bağlayan bir konumda olmaktan ziyade, coğrafyanın kuzeyi ile güneyinde bir kavşak noktası olacaktır.

Ve bu bağlantı noktası sadece şehirleri birbirine bağlayan özellikte olmayacak, bağlantısı olan illerin de her türlü gelişip kalkınmasını sağlayacak, beraberinde yeni yatırımların gelmesine de vesile olacaktır.

Tunceli - Pülümür yolunun yeniden düzenlenip ulaşımın kolaylaştırılması gibi.

Malum bu konuda Tunceli ilinin bir önceki Valisi Sayın Tuncay Sonel olası Pülümür yolunun yeniden yapılması ve daha stabil hale gelmesi halinde güvenliğini sağlamak amacıyla altyapı çalışmalarını tamamlamış, 22 noktada son teknolojik silah ve savunma sistemleriyle donatılmış yaşam alanlarından müteşekkil lego kuleler (Güvenlik Kuleleri) yaptırarak yol emniyeti ve seyahat güvenliğinin kontrol altına alınmasını sağlamıştı.

Dolayısıyla bu köprünün de bir an önce yapılıp ulaşıma açılması demek, bölgenin çok daha gelişmesi, Elazığ’ın ise Türkiye’nin en cazibeli ve en stratejik vilayeti konumuna gelmesi demektir.

Doğu ile Batıyı birbirine bağlayan Kömürhan’dan sonra kuzey ile güneyi de birbirine bağlayacak Pertek Köprüsü yapılırsa Elazığ, İskenderun Limanıyla Trabzon Limanını da birbirine bağlamış olacaktır.

Bu da demektir ki büyük bir ticaret hacmine sahip olan Akdeniz ile canlı ticaretin yoğun olduğu Karadeniz oluşturulacak bu aks ile bağlantılarını Elazığ üzerinden gerçekleştirecektir.

Onun için 2021’e yatırımlarla başlamışken yatırımlarla devam etmek en büyük temennilerimizdendir.

Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinin muhalefet ve iktidar milletvekilleri bu konuyu gündemlerine almalı ve bölgesel kalkınma adına Pertek Köprüsünün hükümet tarafından bir an önce 2021 yatırım programına alınmasını elbirliğiyle sağlamalılar.

23 Şub 2021 - 16:07 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

19

Alper Kadir - Çok önemli bir yatırım, her türlü değer. Bu konuya Elazığ-Tunceli-Erzincan başta olmak üzere tüm kurumlar ve vekiller ortak ele almalı ve köprü yapılmalı...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
18

Onur ŞEKER - Pertek Köprüsü yörenin gelişmesi açısından oldukça önemli, gündemde tutmaya devam etmeli.. Teşekkürler GÜNIŞIĞI...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
17

Kâmil - Çemişgezek köprüsü yapılıyor Pertek köprüsü neden yapılmıyor...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
16

Malcomx - Bir kaç feribott sahibi para kazanacakya halkı kim düşünür.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
15

Vatandaş - Her seçimde söz verdiler sayın cumhurbaşkanı söz verdiler ama birsey yok gerçekten bi ihtiyac olmus yeter bi kac feribot para kazanacak için bu mağduriyeti vatandas niye çeksin sesimizi duyun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
14

İhsan karataş - Aman aman o kadar para harcayıp yapacaksınız. Sonra da Osmangazi gibi fahiş fiyatlarla tarife uygulayacağınız. Öyle olacaksa kalsın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
13

Ahmet BUL - Pertek köprüsünü sayfasına taşıyan ve duyarliligindan günışığı gazetesine tesekurler.günışığı kadar pertek köprüsüne ihtiyaç vardır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
12

Ahmet BUL - Pertek köprüsü güzergâhtaki tüm illerin zorunlu ihtiyacıdır.baş ağrısının ilacı pertek köprüsüdür.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
11

Adalet Herkese Lazım - Yıllardan beri aynı sorun, buraya bir köprü yapmak çokmu zor, işlerine geldimi boş beleş yerlere yatırım yaparlar. Karda, kışta, tipide, fırtınada bazen feribotlarda çalışmıyor, köprü yapılması şart, gece acil bir hasta olsa pertekten elazığa gidemez, ya sabah feribot saatini bekleyecek, yada Tunceli üzerinden Elazığa geçecek.40 yıldır hükümet yetkililerine bildirildiği halde hiç bir yetkili ilgilenmedi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
09

Basri Demirkol - Daha Pertek Köprüsü ne zaman Yapılacak? ????????? ? Elazig ve Tunceli sivil toplum örgütleri haydi görev sizlere düşüyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
08

Cengiz yıl - Can gönülden bende pertekli ve Tunceli olmama rahmet degerçi başkanından istik

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
07

Birgül butv - Köprünün yapılması vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldırılacaktır.hastalanan insanlar havale geçiren cocuklar gece yarısı feribot hizmet veremedim için mağdur oluyor.şahsım adına bu sorunları kendim bizzat yaşadım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
06

CEMİL NOZOĞLU - ÇOK ACİL BİR İHTİYAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERDEN BİRİYİM.SİYASİ FİKİR AYRILIĞI YAPMADAN TÜM KURUM VE KURULUŞLARIN DESTEĞİYLE, EL BİRLİĞİYLE ÇABA GÖSTERİLMELİDİR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
05

Kemal Demiralp - Pertek köprüsü Tunceli ve ilçelerinde yaşayan vatandaşların ihtiyacını giderecek stratejik bir yatirimdir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
04

Muzaffer kesanoğlu - Gerçekten büyük öneme haiz bir konu..2021 yılında ve üstelik işlek bir güzergahta hala feribotlarla ulaşım günümüz Türkiye sine yakışmıyor. Yetkililerimizin bir an öce gündeme alıp gereğini yapmaları lazım.Biz yerel halk olarak da konunun takipçisi olmalıyız.

.Üç beş feribotçu para kazanacak diye insanlara eziyet olmaz.Devletimiz oraya en güzel köprüyü yapacak güce sahiptir...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
03

Tunceli sevdalilari - İnşAllah yapılır eğer yapılır ise tunceliye yüzyılın yatırımı olacaktır.hem turizm açısından hemde ekonomik olarak doğunun gözdesi olur.insAllah herkes üzerine düşeni yapmaya gayret gösterir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
02

Ahmet nozoğlu - Pertek feribot iskelesinde yaz kış gece gündüz demeden bir çok çile ve zorluklarnan karşılaşıyoruz hastamız oluyor canazalerimiz oluyor izin yetkilerde alıyoruz zaman kayıp ediyoruz feribot iskelesinde sıran bir iki saatbekliyorsun hep çile zahmet çekiyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07
01

Ünal Baydoğan - Sn Gürsel Erol yaptırmak için gündemine alsın görelim. Boş beleş konuşmalarla olmuyor. Diğer vekillerde zaten iş yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 16:07