İÇİLMEZ SUYU İÇİYORLAR

Kovancılar ilçesine Bağlı Ekinözü Köyü içilmez ve kullanılmaz raporu verilen suyu tüketiyor.

İÇİLMEZ SUYU İÇİYORLAR
İÇİLMEZ SUYU İÇİYORLAR
Video için play'e tıklayın

Elazığ’ın Kovancılar ilçesine bağlı 300 haneli Ekinözü köyü sıcak yaz günlerinde bir damla suya muhtaç...

Köyün su ihtiyacını karşılayan su kaynaklarının taş ocağında patlatılan dinamit nedeniyle kaybolduğu iddia edildi. Köy muhtarı Hayati Sevim, Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından analizi yapılarak içilmez ve kullanılmaz raporu verilen suyun, kullanıldığını söyledi.

manYet_5_11.jpg

GURBETCİLER SUSUZLUKLA KARŞILAŞTILAR

Yaz aylarında yurt dışında bulunana köylülerin, köylerine dönmesiyle nüfusunun 2 Bin 500’lere kadar çıktığını ifade eden köy muhtarı Hayati Sevim, “ Dışardaki gurbetçilerimizin ve yurtiçindeki hemşerilerimizin köye gelmesiyle yaklaşık 4 - 5 aya yakın bir süre köyümüzün nüfusu iki bin 500 den aşağı düşmüyor. Çok yoğun nüfusun yaşadığı bir köyden bahsediyoruz. Şöyle bir iddiamız vardır. Elazığ’ın en güzel köyünden bahsediyoruz. En güzel en büyük köylerinden birinden bahsediyoruz. ”dedi

“TÜM YETKİLİLERİ BİLGİLNDİRDİK”

Ekinözü köyünde ki su sıkıntısının nedenini, Çet Raporu verilen taş ocağında ki dinamit patlatılması sonucu meydana geldiğini ifade eden köy muhtarı Hayati Sevim, “ Bizim, içme suyu kaynaklarımızın 200 metre mesafesindeki taş ocağını ruhsatlandırıp, Çet Raporu verip, işletmesini devam ettirmesi sonucu, taş ocağına 200 metre mesafedeki üç tane su kaynağının, üçü de patlatmalardan dolayı kesildi. Bununla alakalı, bütün yetkili kurumlara müracaatlarımız vardır. En son İl Özel İdaresi’ne müracaatımız sonucu, jeologlar geldi. İki t yetkili jeolog geldi. Olay yerinde incelemeler yaptılar. Su kaynaklarımızın taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında, yapılan patlatmalardan dolayı kaybolduğunu ve kesildiği yönünde raporlandırdılar. Su kesintisinin patlatmalardan kaynaklandığını raporlaştırdık. Son su kaynağımız da, köyümüzün kullandığı tarım arazisi dışında kalan arazilerinin, özel bir aile vakfına devredilmesi sonucu o kaynağımızda kesilerek köye verilmedi. Köy olarak bu sancıları çekiyoruz. Dört ayrı kaynaktan sağlanan köyün içme suyu kesildi.” ifadelerini kullandı

İÇİLMEZ SUYU İÇİYORLAR

Elazığ’ın en büyük ve tarihi köylerinden olan Ekinözü Köyü’nde, yaşanan su sıkıntısının giderilmesi için, Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan su tahlilinde, suyun içilmez ve kullanılmaz olduğu yönünde rapor verildiği ifade edildi. Ancak içme suyu olmayan köyde, aynı kaynak suyunun tekrar tahlili istendiği belirtilerek, 11.06.2020 Tarihinde Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı ekiplerince, tekrar tahlili yapıldıktan sonra düzenlenen raporda, suyun içilmemesi ve kullanılmaması gerektiği belirtildi.

“SAĞLIKSIZ SUYU BUGÜN KÖYE VERMEK ZORUNDA KALDIK”

Köy muhtarı Hayati Sevim, Tarım arazisinde kullandıkları suyu köyde içme suyu olarak kullandıklarını ifade ederek,” Köyün üst tarafında Golatan Bölgesi’nde, tarım arazisi için kullandığımız bir suyumuz var. Bu su içilmez yalnız arazide kullanılır.

Bu su Elazığ Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı su analizleri raporlarıyla da sabittir. Bu su içilmez ve kullanılmaz raporu var Hepsi elimizdedir. Ona rağmen, biz o sağlıksız suyu bugün köye vermek zorunda kaldık. Olası bir sağlık sorununda da kimse kusura bakmasın, tüm yetkilileri suyumuzun olmadığı yönünde bilgilendirdik. Eğer benim içme sularım kesiliyorsa başka çaremiz yok.

Bazı köylüler, her ne kadar içme suyu ihtiyaçlarını kuyulardan mevcut artezyenlerinden karşılasalar da, onun kullanılması da yasaktır. Sadece tarım arazisinde kullanabileceğimiz bir sudan, tuzlu bir sudan bahsediyoruz. Bunun ana sebebi, 1956 yılında yapılan Toprak Reformu ile köylüye dağıtılan bu toprakların, mera bölgeleri 1974 te özel bir aile vakfına devredilmesi ile başlayan sorunlardan kaynaklandı. Köylüye dağıtılan tarım arazisi vasfına sahip ne kadar yer varsa, devlet tarafından köylüye tapulanmış. Tarım arazisi olarak kullanılmasına müsaade etmiştir. Tarım arazisi dışında kalan, dağlık ve kayalıklardan oluşan, tarım arazisi kullanımı dışı olan arazileri de, devlet özel bir aile vakfa mera olarak tahsis etmiştir. İşte bu mera alanının, özel bir şirkete taşocağı olarak kiralanması sonucu, ocakta yapılan dinamit patlatılması ile içme su kaynaklarımız kurudu.” şeklinde konuştu.

Ekinözü Köyü bu sıcak yaz günlerinde bir damla suya muhtaç durumda. Köyde yaşayanların yanı sıra yaz tatillerini köylerinde geçirmek için yurt dışı ve yurt içinden köye gelen aileler susuzlukla karşılaştıklarını ifade ederek,” Duş alamıyoruz. İçecek su bulamıyoruz. Köyde, susuzlukla karşılaştık. Muhtar yaşananları söyledi. Ayrıca tüm yetkililer, bilgilendirilmiş ancak yapılan bir şey yok… Biz susuz kaldık” dediler.

28 Haz 2021 - 11:52 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.