İmar planına itirazlar devam ediyor

Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan Revizyon İmar Planına itirazlar devam ediyor.

Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan Revizyon İmar Planına itirazlar devam ediyor.

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği (ELMÜTDER, Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan Revizyon İmar Planına itiraz etti.

Dernek Başkanı Osman Avcıl, yaptığı açıklamada, revizyon imar planı çalışmasında sektör ve toplum açısından mahsur teşkil eden bazı hususları tespit ederek plana itiraz ettiklerini söyledi.

Avcıl yaptı açıklamada, itirazını yaptıkları tespitleri şu şekilde sıraladı; “İlimiz şehir merkezinde bulunan imar adalarının birleştirilerek daha yaşanabilir bir merkeze dönüştürülmesi fikri derneğimizce desteklenmektedir. Ancak, bu uygulamanın pilot bölgeler tayin edilerek etaplar halinde belirlenmesi ve mevcut binaların yenilenmesi sürecine ait modelin tam ve uygulanabilir şekilde izah edilmesi gerekirdi. Askı ilanında bulunan planın uygulamaya girmesi halinde şehir merkezindeki parsel bazlı çalışmalar tamamı ile durma noktasına gelecektir. Bu durum ilimizin ekonomik ve sosyal yapısını derinden etkileyerek toplumsal bir huzursuzluğa neden olacaktır. Netice itibarı ile kent merkezindeki adaların birleştirilerek, yol ve sosyal donatı alanlarının rehabilite edilmesi anlayışı doğru ancak, zamana yaygın bilimsel altlıkla yönetilen ve etaplar halinde planlanan bir anlayış ile planlanmalıdır. Kent Merkezinin genelinde izlenen bu planlama yaklaşımına itiraz ediyoruz.

Kent merkezinde belirlenen minimum parsel büyüklükleri dolayısı ile birçok vatandaşımız müstakil parselleri üzerinde inşaat yapamaz hale getirilmektedir. Revize plan hükümlerinin gerektirdiği minimum parsel büyüklüklerinin teşkil olabilmesi için revize planın yürürlüğe girmesine binaen Belediye tarafından şuyulandırma çalışmaları başlatılacaktır. Bu süreç sonunda çok sayıda arsa ve kat maliki birbirleri ile müşterek duruma getirilerek sonu elzem davaların gündeme gelmesi gerçekleşecektir. Bu davaların bazıları yıllarca sürerek hem ilimiz ekonomisi çok büyük bir darbe alacak hem de sayısız sosyal problemlerin zemini hazırlanacaktır. Askıda bulunan revize imar planının bahsi edilen bu mülkiyet problemlerine sebebiyet verecek her türlü hükümlerine itiraz ediyoruz.

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasını şehircilik açısından en verimli şekilde uygulamak, en azından ada bazlı uygulamalar ile mümkündür. Ancak her an vukuu bulması muhtemel yıkıcı bir deprem felaketi gelmeden önce fazladan bir adet dahi konutun yenilenmesi her türlü ekonomik ve sosyal kazanımın önündedir.

Kent merkezi için öngörülen revize imar planı ile parsel bazlı kentsel dönüşüm uygulaması neredeyse tamamen durdurulmaktadır. İlimizin sayısı on binleri bulan riskli yapısının bir anda ve topyekun olarak yenilenmesini beklemek mantıklı değildir. Öyle ime can kaybındansa maddi kaybı göz önüne almak ve parsel bazlı kentsel dönüşüm faaliyetlerini sekteye uğratmamak etik ve vicdan yönünden çok daha uygundur. Bu durum inşaat yapım sözleşmeleri yapılmış hatta riskli binaları tahliye ederek yıkılmış birçok vatandaşımız ve inşaat müteahhidi firmalar için ciddi ekonomik ve sosyal problemlere kapı açmaktadır. İzah edilen hususlara sebebiyet vereceğinden dolayı askıda bulunan revize imar planının ilgili her türlü hükümlerine itiraz ediyoruz.

İzahatını yapmaya çalıştığımız sebeplerden dolayı askıda bulunan revize imar planının muhtelif unsurlarına ve plan notu hükümlerine yasal süresi dahilinde itiraz ettiğimizi beyan ederiz. Kamuoyunda itiraza sebep olan tüm hususların memleketimizin yüksek menfaatleri ve hakkaniyet açısından tekrar irdelenerek en hassas şekilde düzeltileceği hususunda belediyemize güvenimiz tamdır.” Günışığı Haber Merkezi

27 Haz 2016 - 17:53 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.