İşsizlik ve yoksulluk eğitim sistemini doğrudan etkiliyor

Bağımsız Eğitim Çalışanları Sendikası Elazığ İl Temsilcisi Ferit Varol, Türkiye’de eğitim alanında yaşanan...

Bağımsız Eğitim Çalışanları Sendikası Elazığ İl Temsilcisi Ferit Varol, Türkiye’de eğitim alanında yaşanan sorunların tam anlamıyla çözüme kavuşturulamadığını bildirdi.

Varol, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim alanında üst üste gelen sorunların kalıcı olmayan çözümlerle geçiştirilmekten öteye gitmediğini kaydetti.

Türkiye’de eğitimin özelleştirilmesi ve paralı hale getirilmesi girişimlerinin son yıllarda büyük artış gösterdiğini vurgulayan Varol, “Eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün velilerin sırtına yıkılması çabaları eğitimi, katkı payı, kayıt parası, bağış, harç ve benzeri kalemlerle tamamen paralı hale getirmiştir.” dedi.

Varol, Türkiye’deki eğitim sisteminin ilköğretimden başlayarak üniversite sonrasına kadar sınav merkezli hale getirildiğini belirterek: “Eğitim sistemimiz, öğrencileri eğitmek, onların çok yönlü olarak gelişmelerini sağlamak yerine her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği sınavlara hazırlayan bir yapıya bürünmüştür. Her yönüyle sınavlara endekslenen eğitim sistemi devlet okullarını önemsiz hale getirmekte, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırmaktadır. Okulların yapması gereken eğitimi dershaneler yapmakta, bu nedenle her yıl sınav zamanlarında sınıflar boşalmaktadır. Eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkileyen bu durumun öncelikle sorgulanması gerekir” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SORUNU

Varol, son yıllarda eğitim sorunlarına bir de sözleşmeli öğretmen sorununun eklendiğini ifade etti. Varol şunları söyledi: “İş güvencesiz çalıştırılan öğretmenler ve işsiz öğretmen adaylarının istihdam edilmesi ve güvencesiz çalışan öğretmenlerimizin kadrolu hale getirilmesi şart olmuştur. Öğrenci ve veliler her eğitim yılında olduğu gibi önümüzdeki eğitim yılında da eğitim sisteminin artan sorunları ile karşı karşıya kalacaklar. Ülkemizdeki işsizlik ve yoksulluğun sürekli artması da eğitim sistemini doğrudan etkiliyor. Kamu kaynakları eğitime ve sağlığa aktarılmadığı sürece sorunların üstesinden gelmek mümkün değildir. Ülkede yaşanan her krizin faturası ise yoksul halkımıza, eğitim hakkından mahrum kalan çocuk ve gençlerimize çıkıyor.”

(GÜNIŞIĞI)

24 Haz 2010 - 16:20 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.