Millet kira öder gibi ev almak için TOKİ’ye yerleşti, tam sevineyim derken bir baktılar ki ev alır gibi fatura ödüyorlar.
Sadece Çatalçeşme TOKİ’lerden gazetemize gönderilen Elektrik ve Doğalgaz Faturalarının sayısı 25’in üzerinde.
Haber Merkezimiz fatura tahsilat merkezi gibi…
Faturası gelen, tahsilat bürolarından önce gazetemize uğruyor.
Elimizde olan faturaların en düşük miktarı,bir önceki ayın fatura bedeli olarak aynı daire için; 629.44 TL iken bu ayki fatura bedeli 708.34 TL.
Bir başka daireye gelen fatura tutarı ise şöyle; Aralık 2021: 436.62 TL, Ocak 2022:763.45 TL…
Bir başka daireye gelen Fatura miktarı dudak uçuklatan türden: Aralık 2021: 630 TL, Ocak
Bunlar sadece Doğalgaz faturaları, bu evlerin bir de elektrik faturaları var ki onlar da bu tutarlardan geri kalma değil.
Asgari Ücretin 4 Bin 250 TL olduğu ülkede hükümetin verdiğinin büyük bir kısmını ısıtma ve aydınlatma adına bazı özel firmalar geri alıyorsa durup düşünmek lazım.
Daha bir ay önce asgari ücrete gelen kıyak zamla sevinen asgari ücretli ilk maaşını bile zamlı alamıyorsa oturup bir kez daha düşünmek lazım.
Haberi yazdığımız esnada Çatalçeşme TOKİ’lerin gazları kesildiği ve tüm TOKİ sakinlerinin site yönetiminde toplantıya çağrıldığı bilgisi geldi.
Toplantıda sıkıntılara çok anlamlı çözüm önerileri getirilmiş; Vali beye çıkın, gidin derdinizi Vali beye anlatın diye.
Bir başka önerileri de; “Cam çerçevelerinizin lastiklerini değiştirin, soğuk gelmesin diye etrafına silikon çekin.
Termostatlar bozuk, onları da tamir edip onarın veya değiştirin.”
Ayrıca o kadar duyarlı(!) davranmışlar ki silikon ve cam çerçeve lastiklerini hangi mağazadan alacaklarını bile söylemişler, amaç belli ki kimse soğukta dükkandükkan gezip üşümesin.
İki aylık fatura farklarının sebebide bazı daire sahiplerinin payölçer sistemine itiraz edip gelen faturanındaire sayılarına eşit derecede bölünmesinden kaynaklıymış.
Bu konudaki önerileri de çok ilginç ve manidar: banyodaki havlulukların vanasını kapatın, havluluklar payölçerlere dahil değil.
İyi de daire sahiplerinin ekseriyeti fazla ödememek için en fazla bir odayla mutfağın peteklerini sadece açıyorlar.
Bu uygulama bu vatandaşa haksızlık değilmi?
Ya da şöyle soralım, kapı pencereler bozuk,cam çerçevelerinin lastikleri olmuyorsa daha 4 aylık yeni bir binada bunun mesuliyeti kimde?
İnsanlar bu tür şikayetlerini ilin Valisine taşıyacaksa site yönetiminin orada ne işi var?
Sorular çok ama belli ki bu kış her zamankinden daha çetin geçecek TOKİ sakinleri için.
Kira öder gibi ev almak isteyenler bir kez daha yanıldılar çünkü ev satın alır gibi fatura ödeyeceklerini düşünmemişlerdi.
Hele hele sorunlarını çözmek için başvurdukları kapıda kimsenin aklına gelmeyecek şekilde; “Vali beye çıkın” şeklinde dahiyane çözüm önerileri sunanlara ortak gider adı altında danışmanlık hizmeti karşılığı olarak her ay aidat vereceklerini hiç düşünmemişlerdi.