Konya Milletvekili Kara Baskil İlçesi'nin Sorunlarını Meclise Taşıdı

24 Haziran seçimlerinde sürekli Elazığ’da bulunan Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Esin Kara, Baskil İlçesinin sorunlarını meclise taşıdı.

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Esin Kara, Baskil İlçesi’ndeki kayısı üretimi ve üreticilerin sorunların sorunları ile ilgili meclis araştırması açılmasını istedi.

“MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI ARZ EDERİM”

Esin Kara, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanlığı’na; Elazığ’ın Baskil İlçesinde yaşanan tarımsal, ekonomik, altyapısal ve imar faaliyetlerinin gelişememesine bağlı olarak yaşadığı sorunları bu sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. Ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını arz ederim. Elazığ il merkezine 38 km uzaklıkta, doğusunda Elazığ, Güneydoğusunda Sivrice İlçeleri, batısında Karakaya Baraj Gölü ve Malatya ili Arguvan İlçesi güneyde Kale ve Doğanyol ilçeleri kuzeyinde Keban İlçesi ile çevrili olan Baskil, düz bir arazi üzerine kurulmuştur. 1926 yılında 3 nahiye 60 köylük bir idari yönetim birimi olarak kurulmuştur.

“TİCARETİN CANLANMASI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

İlçe Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçenin sosyal ve ekonomik yapısı incelendiğinde halkın %65’ini çiftlik yaparak geçimini sağladığı görülmektedir. Özellikle; kayısı üretiminin yaygın olduğu Karakaya Baraj Gölü sahilinde bulunan köylerinde seracılık, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Balaluşağı, Çiğdemli, Kumlutarla, Gemici ve diğer köylerde karpuz ve kavun rekoltesi yüksektir. Baskil’de yapılan tarımsal faaliyetlerin ilçe ekonomisine katkı sağlaması için gerekli satış alanı bulunmamaktadır. Malatya ve Elazığ’a yakınlığı nedeniyle ilçeye satış için ticaret merkezi yapılması özellikle organik ürünlerin satışının sağlanması, istihdamın artması ve ticaretin canlanması için oldukça önemlidir.

“EN İVEDİ SORUNLARI ARASINDA YER ALMAKTADIR”

Baskil’in turistik alanda tanımında yetersizlik yaşanmaktadır. İlçe kapsamlı şekilde tanıtılmamakta, ilçede üretilen kayısı miktarı Türkiye’de ilk sırada olmasına rağmen bugün Türkiye genelinde bu durum bilinmemektedir. Kayısı gerek Elazığ gerekse de ülke ekonomisi için çok kıymetli bir mahsuldür. Bunun üzerinde daha bilimsel ve metedolojik çalışmalar yapılmalı, kayısının ilçeye daha fazla katkı sağlayacak ve daha fazla kaynak getirecek hale getirilmesi gerekmektedir. Elazığ-Baskil arasındaki il yolunun genişletilmesi ve asfalt projesinin yapılması llçenin en önemli ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Baskil-Fırat sahiline 12.5 kilometrelik yolu ve Baskil-Aydınlar-Malatya yolunun yapılması gereklidir. Baskil’in köylerine gidilen yolların yapımı da ilçenin en ivedi sorunları arasında yer almaktadır.

“SOSYAL YAŞAMIN SÜRDÜRÜLEBİLECEĞİ HERHANGİ BİR ALAN İLÇEDE YER ALMAMAKTADIR”

Ayrıca köylerde içme suyu sorunu yaşanmaktadır. Eski Baskil’de yapılması planlanan sulama kanalı 2013 yılından beri beklemektedir. Yapımı için gerçekleştirilen ihaleler iptal edilmiştir, durum ilçe halkı için önem arz etmektedir. İklimsel değişiklikler nedeniyle son yıllarda yaşanan yağış sorunu ile ilçe içme ve sulama suyu sıkıntısı çekmektedir. Merkez, Odabaşı, Eski Baskil mahalleleri başta olmak üzere kanalizasyon, çöp ve altyapı sorunları yaşanmaktadır. Çocuk parkları, yeşil alanlar, spor tesisi ve sosyal yaşamın sürdürülebileceği herhangi bir alan ilçede yer almamaktadır. Diğer bir sorun olan kentsel dönüşüm ve doğalgaz ihtiyacı karşılanmalıdır. Eski Baskil Merası’nda yer alan çöp sorunu ilçeyi oldukça rahatsız etmektedir. Bu alanın ilçenin uzak bir noktasına taşınması oldukça önemlidir. Hastane ihtiyacı olan ilçede yapılması için görüşmeler yapılan ancak yapımına başlanmayan hastane, yetersiz sağlık personeli sorunu vardır.

“KAMU KURUMLARININ YENİDEN AÇILMASI OLDUKÇA ÖNELİDİR”

İlçede kapanan Askerlik Şubesi ve Baskil Adliye Binası’nın ilçe için ihtiyaç olması nedeniyle tekrar açılması ve ilçe sakinlerinin adli işlerinin çözümünde Elazığ Adliyesi’nde gitmeleri zorluk yaratmaktadır. Aynı zamanda ilçede yaşanan göçün önüne geçilebilmesi sebebiyle kamu kurumlarının yeniden açılması oldukça önelidir. Bu sebepten dolayı, Elazığ’ın Baskil İlçesi’nde yaşanan tarımsal, ekonomik, altyapısal ve imar faaliyetlerinin gelişmemesine bağlı olarak yaşadığı sorunları bu sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. Ve 105. Maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.”

27 Haz 2019 - 14:59 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

El_aziz - Kamer Genç mecliste konuşma yapıyor;

Başkan vekili uyarıyor;

---Sayın Genç sürenizi doldurdunuz.

Kamer Genç hiçbir şey duymamış gibi konuşmasına devam ediyor.

Başkan vekili yeniden uyarıyor.

---Sayın Genç sürenizi doldurdunuz.

Genç bu defa cevap veriyor;

---Elazığ milletvekilleri hiç konuşmuyorlar, Elazığın sorunlarını hiç dile getirmiyorlar, geçen süremi onların kullanmadıkları konuşma zamanlarına sayınız...

ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ, ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:59
04

El_aziz - Hey gidi Elazığım hey.. Kimlere vermişsin memleketi temsil etme yetkisini bak gör. Memleketin sorunlarını başka şehrin vekilleri dile getiriyor. Bir Elazığlı olarak son zamanlarda duyduğum en incitici ve kırıcı haber bu diye düşünüyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:59
03

gakko - Bizimde miletvekillerimizde var heee dıloy dıloy yaylalar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:59
02

Uğur - Konya millet vekili Elazığ için konuşuyor,Allah razı olsun.Bizimkiler ne iş yapıyor bilen var mı acaba ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:59
01

tuncay - elazığlı sayın iktidar milletvekilleri bostan korkuluğu ki baskilin sorunlarını konyalı hanımefendi dile getiriyor mecliste

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:59