NE OLACAK HALİMİZ?

Aile ve Sosyal Politikalar  İl Müdürlüğü çevre iller ile kıyaslandığında Elazığ’da bulunan bakım merkezilerinin dolu olduğu, yenilerinin ise açılmadığı görülmekte…

NE OLACAK HALİMİZ?
Haber albümü için resme tıklayın

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İl Müdürlüğüne yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Elazığ’da 2 Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) bulunurken komşu illerde bu sayının çok üzerinde Sosyal Hizmet Merkezi yer almakta…

Günışığı GazetesiAile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne yakın kaynaklardan edindiği bilgiler doğrultusunda, komşu illerin nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda, SHM merkez sayısı ve doluluk oranları ile kıyaslandığında ilimizin SHM yoksunu olduğu görülmekte.

Bingöl nüfusu bir önceki yıla göre 1.956 artarak, 2020 yılına göre 281.768 oldu ve Sosyal Hizmet Merkezi sayısı 5

Elazığ nüfusu bir önceki yıla göre 3.138 azalarak. 2020 yılına göre 587.960 oldu. Sosyal Hizmet Merkezi sayısı 2

Tunceli nüfusu bir önceki yıla göre 1.217 azalarak, 2020 yılına göre 83.443 oldu. Sosyal Hizmet Merkezi sayısı 2

Şimdi bu verilere bakıldığında komşu iller ile nüfus oranı ve merkezlerin doluluk oranları karşılaştırıldığında, ortaya çıkan tablo sahipsiz oluşumuzun bir göstergesi değil mi?

Komşu illerle nüfusa oranlandığında ise Elazığ 295 bin nüfusa 1 SHM, Tunceli’de 42 bin nüfusa 1 SHM en şanslı ile olan Bingöl’de ise 55 bin nüfusa 1 SHM düşmekte.

Elazığ’da sosyal hizmet merkezlerinde boş yer yok iken komşu illerdeki Sosyal Hizmet Merkezleri yüzde 50 kapasiteyle çalışıyorlar.

Bingöl, nüfusuyla oranlandığında Elazığ’ın gerisinde olmasına rağmen 5 Sosyal Hizmet Merkezi’ne sahip ve yüzde 50 doluluk oranıyla hizmet vermekte, Elazığ komşu illerle nüfusunun en yüksek olduğu il olmasına rağmen, hizmet yarışında çok daha gerilerde kalıyor.

İSTEMESİNİMİ BİLMİYORUZ? İSTİYORUZ DA VERMİYORLAR MI?

Neden sahipsiziz acaba istemesini mi bilmiyoruz? Yoksa istiyoruz da vermiyorlar mı? Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ilde yaşanan bu sıkıntıları bakanlığa iletti mi? Tüm merkezlerin dolu olduğunu çevre illerin nüfusu göz önüne alınarak yapılan merkezlerde ki doluluk oranlarının yüzde50 olduğu Elazığ’da bu merkezlerin dolu olduğu raporlarla bakanlığı iletildi mi? Yeni merkezlerin açılması için girişimlerde bulunuldu mu? Milletvekilleri konuyla ilgili olarak bilgilendirildi mi? Tüm bu soruları sormak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görüşmek istedik. Ancak herhangi bir cevap alamadık.

Şimdi buradan soruyoruz. İstediniz mi? İstediniz de alamadınız mı? Elazığ’ın sahipsizliğinin tek sorumlusu siyasiler mi? Bürokratların hiç mi suçu yok?

DEPREMİ YAŞAMIŞ BİR İLDE AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ NE YAPTI?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü fakirin fukaranın aşı ekmeği olduğu görüşüyle, İlimiz deprem geçiren bir il olması sebebiyle SED yardımına muhtaç birçok ailenin olması kaçınılmaz olmasına rağmen Elazığ merkezde yaşayan ailelerimize bu yönde bir çalışmanın olup olmadığı bilinmemekte.

Deprem geçiren ve%30 vatandaşı evsiz kalan bir şehirde SED ödemelerindeki düşük rakamlar komşu iller ile kıyaslandığında,

Elazığ merkez ve 5 ilçe: SED Sayısı: 590 Nüfusa göre yüzdelik oranı: 0,001

Bingöl: SED Sayısı: 787 Nüfusa göre yüzdelik oranı:0,0028

Tunceli: SED Sayısı: 650 Nüfusa göre yüzdelik oranı: 0,0041

Yukarıda nüfus oranına göre yüzdelik durumlar Bingöl’e 2,5 katı SED ödemesi yapıldığını Tunceli’ye ise Elazığ’ın 4 katı ödeme yapıldığını göstermektedir. Çevremizdeki bu iki ilin sosyo ekonomik yapısı deprem geçiren Elazığ ilinden kesinlikle daha iyidir. Bu durumda

vatandaş artık SED ödemesini ‘ git boşan gel maaş bağlansın’ şeklinde çok yanlış bir şekilde yorumlamaktadır. Oysa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve il müdürlükleri aile bakanlığı adı altında

aileleri bir arada tutmakla mükelleftir. Aileleri parçalanmadan ailelere SED ödemesini yapıp parçalanmalarını engellemelidir. Elazığ İl Müdürlüğü’nün bu nokta da yaptığı çalışmaların içeriği bilinmemektedir.

SHM’LER DOLU GELEN YAŞLILAR NEREYE GÖNDERİLİYOR

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yakın kaynaklar merkezlerin dolu olması nedeniyle gelen yaşlıların engellilerinde bulunduğu özel bakım merkezlerine gönderildiğini iddia ettiler.

Kaynakların iddiaları arasında, “ Elazığ ilinde kırsal kesim çok fala olmasına rağmen ilçelerde sadece 1 SHM vardır. Bu SHM planlaması 2012 yılında yapılmaya başlanmış olup 2018 yılında açılışı istemeye istemeye yapılmıştır. Sevgi Evleri 50 kişi kapasiteli olup ful doludur. Kapasite artırımı veya yeni sevgi evi açma noktasında hiçbir çalışma yoktur. Huzur evi kapasitesi 100 kişilik olup ful doludur. Kapasite artırımı veya yeni huzur evi açma noktasında hiçbir çalışma yoktur. Beyyurdu Engelsiz Yaşam Merkezi 50 kişilik kapasiteye sahip olup ful doludur. Kapasite artırımı veya yeni bir bakım merkezi açma noktasında hiçbir çalışma yoktur. Hazarbaba Bakım Sosyal Rehabilitasyon Merkezi 120 kişi kapasitesine sahiptir. Doludur, kapasite artırımı veya yeni bir rehabilitasyon merkezi açma noktasında hiçbir çalışma yoktur. Huzur evi dolu olduğu için gelen yaşlılar özel bakım merkezine gönderilmekte akıl sağlı yerinde olan huzur evi yaşlısının ruhsal ve zihinsel engelli bireyler ile aynı ortamda yaşam mücadelesi vermesine neden olmaktadır.” iddia edildi.

14 Mar 2021 - 17:00 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Ahmet YILDIZ - elazıgın huzurevine ihtiyacı yok gakkolar anasını babasını hagın elin eline vermez biz yaşlımıza bakarız mevcuttakı huzurevi kapatılsın yaşlısına bakmayan bu memleketten çeksin gitsin zaten tımarhanede adımız çıkmış bir de artırak mı Elazğlılar yardım almaz yardım eder biz gagkoyuz yemeyiz yediririz üşürüz ama ısıtırız komşu iller tok gezsin bize karaçalı suyu ile öküz gözü üzüm yavan ekmek yeter bize ha

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 17:00
01

Saim Güçlü - Tunceli ak partiye oy vermedi ama elazığlı bürokratların indir bindir yeri oldu Tuncelide başarı varsa altında karakoçanlı Akif Bey vardır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 17:00