Operasyonla sağlığına kavuştu

Milyonda bir görülen median arkuat ligamant sendromu hastalığına çare bulmak için şehir şehir gezen Niğdeli 27 yaşındaki Kübra Suna Gezer, çareyi Elazığ’da buldu.

Milyonda bir görülen median arkuat ligamant sendromu hastalığına çare bulmak için şehir şehir gezen Niğdeli 27 yaşındaki Kübra Suna Gezer, çareyi Elazığ’da buldu. Gezer, Genel Cerrah Prof. Dr. Ziya Çetinkaya’nın başarılı operasyonuyla sağlığına kavuştu.

Yaklaşık 10 yıldır karın ağrısı şikayeti olan ve son zamanlarda ağrılarının artması sonucu doktora giden Kübra Suna Gezer, çok nadir görülen bir hastalığa sahip olduğunu öğrendi. Bağırsağını besleyen ana damara diyaframın baskı yapmasıyla damarın yüzde 75 daralması sonucu median arkuat ligament sendromu denilen hastalığa yakalanan Gezer, tedavi için bir çok il ve doktor gezmesine rağmen bir sonuç alamadı.

Gezer, Fırat Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ziya Çetinkaya’nın hastalık üzerine yazdığı makaleyle karşılaştı. Makaleyi okuyan Gezer, eşi Mehmet Gezer ile birlikte Prof.Dr. Çetinkaya ile irtibata geçerek Niğde’den Elazığ’a geldi. Fırat Üniversitesi Hastanesinde Çetinkaya tarafından ameliyata alınan Gezer, laparoskopik yöntemle gerçekleşen operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

Yaklaşık 10 senedir karın ağrısı şikayeti olduğunu belirten Gezer, “Sürekli karnım ağrıyordu. Yemeklerden sonra çok rahatsız oluyordum. 5, 6 aydır ciddi rahatsızlanmaya başladım ve karnım şişti. Daha sonra Kayseri'de bir hocaya muayene oldum. Kendisi şikayetimi dinlerken şüphelendi ve tomografi istedi. Bunun üzerine hastalık tomografide çıktı” dedi.

Hastalığının çıkması üzerine genel cerrahi bölümünde tedavi edebilecek bir doktor aramaya başladıklarını anlatan Gezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara, Kayseri, Konya’da birkaç hastaneye gittik, birkaç farklı doktorla görüştük. ‘Bu ameliyatı yapamayız’ dediler. En son internetten araştırırken Fırat Üniversitesinde Çetinkaya’nın bir makalesini okudum. Daha sonra hocaya mail attım. Mailime dönüş yaptı. Kendisiyle telefonla görüştüm. 'Gelebilirsiniz, ameliyat olmanız gerekiyor' dedi. Bizde Elazığ'a geldik. Dün ameliyat oldum. Bugün birinci günüm, çok şükür iyiyim.”

“HASTALIK ÜZERİNE ÇOK ARAŞTIRMA YAPTIK”

Eşinin hastalığından dolayı çok yer araştırdıklarını vurgulayan Mehmet Gezer, “Bu hastalık Türkiye'de çok nadir görülüyor. Bu konu üzerine çok araştırdık. Bize burası söylendi. İnternette araştırdık ve Ziya Çetinkaya’nın makalelerini okuduk. Makaleler üzerinde buraya geleceğimizi anladık. Buraya gelip hocayla görüştük. Oda bize, ‘gönül rahatlığıyla bu ameliyatı yaparım. Hiç korkunuz olmasın. Bu benim Türkiye çapında üçüncü ameliyatım. Başkasının yapıp yapmadığını bilmiyorum ama siz bana gelen üçüncü hastasınız. Önce Allah’ın sonra benim ve ekibim sayesinde bu hastalığın altından kalkacağız' dedi. Gerçekten biz bu konuda ona inandık güvendik. Şuan çok mutluyuz. Herhangi bir sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.

“NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM”

Prof. Dr. Ziya Çetinkaya, ameliyat olmasına yol açan bu durumun aslında tam olarak hastalık olmadığını ve doğuştan gelen bir yapısal anormallik olduğunu ifade etti.

Fırat Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ziya Çetinkaya, nadir görülen bir durum olduğunu anlatarak şunları söyledi:

"Doğumdan olmasına rağmen genelde 20’li ve 40’lı yaşlar arasında ortaya çıkıyor. Hastada yemeklerden sonra olan karın ağrısı ve zayıflamayla kendini belli ediyor. Genellikle mide ve bağırsak incelmesi normal oluyor. Düşünülmediği ve nadir olduğu için geç tanı konulabiliyor. Bu hastalığın nedeni doğumsal olarak diyafram dediğimiz göğüs kafesiyle karnı ayıran yapının büyük damarı saran kısmının mide damarlarının çıktığı yere kadar inip orayı daraltmasından kaynaklanıyor. Bunun tedavisi ilk başta cerrahidir. O damarları daraltan bandın serbestleştirilmesi işlemi uygulanıyor. Bu açıkta yapılabilir ya da bizim yaptığımız gibi laporoskopik de yapılabilir. Üçüncü bir yöntem ise robotik ve laparoskopiğin kombine uygulandığı yöntemdir. Biz ikincisini uyguladık başarılı olduk. Ameliyattan sonraki birinci gününde genel durumu iyi ve ameliyat başarılı geçti. Bunu çektiğimiz tomografiyle belgeledik:”

11 Mar 2016 - 12:07 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.