Sağlık çalışanlarına mesai düzenlemesi

Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş, yaptığı basın açıklamasıyla; 16 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan Başbakanlık Genelgesiyle; memurlara çok zorunlu olmadıkça fazla mesai yaptırılmayacağını ve zorunlu durumlarda ücret ödemek yerine, her 8 saatlik fazla mesai için 1 gün izin verileceğini bildirdi.

Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş, yaptığı basın açıklamasıyla; 16 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan Başbakanlık Genelgesiyle; memurlara çok zorunlu olmadıkça fazla mesai yaptırılmayacağını ve zorunlu durumlarda ücret ödemek yerine, her 8 saatlik fazla mesai için 1 gün izin verileceğini bildirdi.

Başkan Karataş, “Başbakanlığın kamuda fazla çalışma genelgesine göre; kamu görevlilerine, belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmayacak ve fazla çalışma uygulamalarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları bu genelgede belirtilen konulara özenle riayet edileceğini ifade ederek; “Kamu görevlilerine, başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesi ile 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin ilgili maddesi olmak üzere tabi oldukları mevzuat hükümleri çerçevesinde, yaptırılacak fazla çalışmanın her 8 saati için 1 gün hesabı ile izin verilecek. Sağlık Çalışanları yıllardır eleman eksikliği nedeniyle nöbet-icap-mesai denklemi ile baş başa bırakılmış ve düşük nöbet ücretleri ile emeğinin karşılığını alamadığı gibi senelik izin dahi kullandırılmayarak, nöbet sonrası tekrar mesaisine devam etmek zorunda bırakılarak her geçen gün hayatı zorlaştırılmıştır. Hastanelerde görev yapan özellikle bayan sağlık çalışanları eleman eksikliği ve idarelerin birimlere eşit sayıda adil görevlendirme yapmamaları sonucu gece vardiyasında çalıştıklarından fazla mesai yapmak zorunda bırakılarak sosyal ve içtimai hayatları felç olmakta, çocuklarının bakımıyla ilgilenemedikleri için ailevi sorunlar yaşamaktadırlar. İngiltere Uyku Araştırma Merkezi'nde yapılan araştırmada ; gece vardiyasında çalışanlarda yüksek oranda diyabet, kalp krizi ve kanser riski arttıyor ve gece vardiyası insan vücudunda moleküler düzeyde değişikliğe sebep oluyor. Maddi planda düşük ücretli maaş ve komik rakamla verilen fazla çalışma ücretinin yanında bir de kronik meslek hastalığı riski ve Mobbing'e maruz kalmaları durumun vahametini gözler önüne sermeye yetecektir. Başbakanlık Genelgesiyle sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin düzeleceğine ve fazla çalışmalarının önüne geçileceğini umuyoruz ve bu konudaki aksaklıkların yakın takipçisi olacağımızı tüm çalışanların bilmesini istiyoruz.” dedi.

18 Nis 2014 - 15:27 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.