Elazığ İl Sağlık Müdürü Dr. Kanuni Keklik, artan hava sıcaklıklarına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.
Keklik, müdürlüğün internet sitesinden yaptığı açıklamada, dünyada her yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan aşırı sıcakların bu yaz daha fazla arttığını belirterek, bu nedenle sıcaklıkların en önemli sağlık sorunu haline geldiğini bildirdi.
Hava sıcaklığının ve nemin birbirine paralel olarak artmasının vücut ısısının sadece terleyerek dengede tutulmasını güçleştirdiğini, artan vücut ısısının beyin ve diğer organlarda fonksiyon bozukluğuna, hasara yol açabildiğine dikkat çeken Keklik, aşırı sıcakların en çok 4 yaşın altındaki çocukları, 65 yaşın üzerinde ve yalnız yaşayanları, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı bulunanlar, sürekli ilaç kullanmak zorunda kalanlarla sokak çocukları ve evsiz kişileri etkilediğini bildirdi.
Keklik, sıcaklara karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
''10.00 - 16.00 saatleri arasında mecbur olmadıkça dışarı çıkılmamalı, açık havada açık renkli, bol, pamuklu kumaşlardan yapılmış giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapkalar kullanılmalı ve güneş gözlüğü takılmalıdır.
Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 - 16.00 saatleri arasında deniz, havuz ve göl gibi sulara girilmemeli, girmek isteyenler ise yüksek koruma faktörü içeren güneş kremi kullanmalı ve güneşten korunmak için diğer tedbirler (şapka-gözlük) mutlaka olmalı, uzun süre güneşlenmemelidir. Dışarıda çalışması gerekenler ise uygun giysi ile çalışmalı, açıkta kalan yerlere güneş kremi sürmeli, fazla hareket etmekten kaçınmalı ve bol bol tuz içeren sulu gıdalar tüketmeye özen göstermelidir. Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri seçilmeli, ağır fiziksel aktiviteden kaçınmalı ve her bir saat spor için 2-4 bardak sıvı tüketmelidir. Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar, bebekler güneş ve sıcak çarpmasına karşı sık sık izlenmelidir.''
Keklik, bebekler, engelliler ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini belirterek, araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmasını gerektiğini ifade etti.
Güneş gören pencerelerin güneşlikle kapatılması, kapalı alanların sık sık havalandırılması gerektiğini kaydeden Keklik, ''Sık sık duş alınmalı, bu mümkün değil ise ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk su ile ıslatılmalıdır.
Hava sıcaklığının artması, vücutta daha fazla sıvı kaybolmasına neden olur. Bu kaybı yerine koymak, vücut ısısını dengede tutmak için günde 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerekir'' ifadelerini kullandı.