SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN BİLİNÇSİZ VE GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI UYARISI

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat, tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış, gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımının yüksek boyutlara ulaştığını belirterek, akılcı olmayan ilaç kullanımının sebep olduğu hastalık, ölüm ve ilaçların yan etkilerine karşı vatandaşları uyardı.

SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN BİLİNÇSİZ VE GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI UYARISI
Haber albümü için resme tıklayın

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahmini verilerine göre, ilaçların yüzde 50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde kullanıldığını belirten Doç. Dr. Polat “ Son güncel veriler, dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için tehdit haline geldiğini göstermektedir. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine neden olabilir. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır” şeklinde ifade etti.

Hekim tarafından belirlenen doğru ilacın doğru uygulama ve zamanlamayla kullanılmasının önemine değinen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat “ Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, kullanması olarak tanımlanmaktadır. Biz buna Akılcı İlaç Kullanımı diyoruz. Soğuk algınlığı ve grip çoğunlukla kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağışıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir. Antibiyotik; grip ve soğuk algınlığını atlatmamıza yardımcı olmaz. Birine iyi gelen antibiyotik başkasına zarar verebilir. Gereksiz kullanılan her ilaç gibi gereksiz antibiyotik kullanımıyla da istenmeyen yan etkiler görülebilir. Kişinin daha önceki bir hastalıkta kullandığı antibiyotik, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile etkili olamayabilir. Antibiyotik kullanımı için hekim tarafından tanı konmuş bir enfeksiyon varlığı gereklidir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hekim gerekli görmediği halde, hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.

Akılcı İlaç Kullanımı konusunda Elazığ olarak Türkiye ortalamasına göre iyi durumda olduklarını söyleyen Doç. Dr. Polat” Tüm dünyada yanlış, gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır. Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı koordinasyonunda tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de akılcı ilaç kullanımı konusunda sağlık profesyonellerine; halkımıza yönelik olarak okullarda, kurslarda, camilerde eğitimler verilmektedir. Ayrıca afiş, broşür, sosyal medya aracılığıyla konuyla ilgili farkındalığın artırılması ve davranış değişikliğinin oluşmasına çalışılmaktadır. Ülke ortalamasına göre iyi olan konumumuzu daha da iyi yerlere taşımak için gayret ve çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

12 Tem 2019 - 14:06 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.