SIRA DEVLET OKULLARINDA

‘Hayalet Öğrenci Skandalı’ haberlerinden sonra çapraz denetime tabi tutulan Özel Okulların ardından gözler devlet okullarına çevrildi.

Basında çıkan haberleri dikkate alan Elazığ Valiliği bünyesinde kurduğu denetim komisyonuyla şehirdeki birçok özel okulda denetimler yaptı. Yapılan denetimlerde birçok özel okulun müfredata uymadığı tespit edildi.

BASKIN DENETİM

Eğitimde başarı oranlarının her geçen gün biraz daha düştüğü Elazığ’da mantar gibi biten ve birçoğunun merdiven altı olarak tabir edildiği Özel Kurs Merkezleri ve Özel Okulların denetimlerinin ardından gözler devlet okullarına çevrildi.

MÜFREDATA AYKIRI UYGULAMA

Geçtiğimiz hafta Elazığ Valiliği tarafından kurulan denetim komisyonunda görevli Maliye Müfettişleri, SGK Müfettişleri ve Milli Eğitim Maarif Müfettişlerinin yanı sıra Milli Eğitim Şube Müdürlerinin birlikte gerçekleştirdiği denetimlerde birden fazla okulda hayali öğrenciye rastlanırken birçok özel okulda da müfredata aykırı uygulamaların olduğuna dair tespitlerin yapıldığı iddia edildi.

KAÇAK MERKEZLERE RUHSAT DENETİMİ

Yapılan denetimlerin sadece Özel Okullar olduğu öğrenilirken aslında asıl denetimlerin ruhsatsız ve kaçak olarak merdiven altı tabir edilen özel kurs merkezlerine yapılması gerekirken yapılmadığı öğrenildi. Elazığ’da sayıları oldukça fazla olan ancak Milli Eğitim’den ruhsatı bulunmayan kaçak kurs merkezlerine de ruhsat denetimi yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Diğer taraftan Özel Okul ve özel kurs merkezlerine düşük fiyatlarla kayıtları yapılan öğrencilerin devlet okullarının özellikle 12. Sınıf öğrencilerinden oluştuğu öğrenildi. Bundan dolayı da devlet okullarının son sınıflarında öğrenci olmadığı eğitim camiasında sık sık dillendirilirken Milli Eğitim İl Müdürlüğünün bu konularda nasıl bir yol izleyeceği ve öğrencisi bulunmayan 12. Sınıf öğretmenlerinin nerelerde görevlendirildiği eğitim camiasının merak ettiği konulardan bir diğeri oldu.

KURUMDAN ÖZELLERE BİLGİ SIZDI

Elazığ’daki Özel Okullarına yapılan denetimlerle ilgili bilgilerine başvurduğumuz bazı özel okul yöneticileri Elazığ Valisi Sayın Ömer Toraman’ın yapmış olduğu bu uygulamayı yerinde bir uygulama olarak bulduklarını ancak böylesine ciddi bir denetim uygulamasında bile kurumdaki bazı bilinçsiz memurların işi sulandırarak denetime gidilecek okulların bazılarına haber uçurduklarını ifade ettiler.

Bazı Özel Okulların düşük ücretle aldıkları öğrenci kayıtlarından dolayı Devlet okullarının Ortaokul 8. Ve Lise 12. sınıflarda öğrenci kalmadığını iddia eden bazı özel okul yöneticileri bu denetimlerin aynının devlet okullarına da yapılması bazı ilginçlikleri ve uygunsuzlukları ortaya çıkartacaktır dedi.

EĞİTİMDEN ÇOK PARA GÖZÜYLE BAKILIYOR

Bu özel okulların olaya eğitimden çok para gözüyle bakmasından dolayı liselerin son sınıflarında öğrenci kalmadığını bu lise son sınıf öğrencilerin derslerine girmesi gereken öğretmenlerin de yine özel kurs merkezleri ve birçok özel okulda kendi öğrencilerine parayla ders verdiklerini ileri süren bazı özel okul yöneticileri, bu yanlışın önüne geçilmeyecekse devlet ortaokul ve liselerin son sınıflarını kapatsın, hiç değilse eğitime kalite gelir dediler.

12. SINIFLARDA NEDEN ÖĞRENCİ YOK

Elazığ’ın eğitimde başarıyı yeniden yakalaması için devlet okullarına da yine böylesine ciddi denetimlerin yapılması liselerin 12. Sınıflarında neden öğrenci bulunmadığının araştırılması ve lise 12 sınıf öğretmenlerinin boş sınıfları bahane ederek hangi özel okul ve kurs merkezlerinde kendi öğrencilerine parayla ders verdiklerinin irdelenmesi gerekmektedir diyen bazı eğitim gönüllüleri de şunları kaydetti:

KAÇAK KURS MERKEZLERİ MANTAR GİBİ

Elazığ’ın eğitimdeki başarısı ortada... 10 yıl öncesiyle mukayese edilmesi mümkün değil. Çünkü balık baştan kokmaya başladı. Şu ana kadar denetimler olmadı, olan denetimler de göstermelik oldu. Göstermelik olan denetimlerden dolayı da ne yazık ki şehirde mantar gibi kaçak kurs merkezleri bitti, gelişi güzel özel okul işletmeleri açıldı. Şu ana kadar şehirde ruhsatsız sayıları bilinmeyen kurs merkezleri var. Bu kurs merkezlerine denetimler yapıldı mı diye sorduğunuzda alay ediyorlar. Bunları denetlemek için ruhsatlarının olması lazım. Ruhsatı olmayan bir kurs merkezini milli eğitim hangi yasaya göre denetleyebilir ki? Kaldı ki her apartmanın altında olan kurs merkezlerinin allı pullu tabelalarına rağmen bunlara size kim açma izni verdi diye soran kimse bile yok.

20 Oca 2022 - 16:29 Elaziğ- Gündem

Mahreç   Editör


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Ahmet Kandemir - Peki sorabilir miyim?

Fen Lisesinde 12. Sınıftaki çocuğa felsefe dersi konursa o çocuk, o okulda kalmak ister mi?

Sayısal öğrencisi çocuk ne yapsın felsefeyi ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:29
03

Feridun GÜL - sayısal da beden resim müzik, y.dil ve yetmezmiş gibi 2. y.dil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:29
02

Burak - Fen Lisesi 12.sınıf öğrencisiyim, felsefe dersi yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:29
01

arda - çocuk sınava hazırlanıyor beden resim müzik vb sınavla ilgisi olayan derslerle vakit kaybetmek istemiyor..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:29