Sulama Birliği işçilerinin durumu TBMM’de

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, Elazığ Valiliği nezdinde gerçekleştirilen bir toplantı sonucunda feshedilerek tüzel kişiliği hukuki olarak sonlandırılan Eyüp Bağları Sulama Birliğinde çalışan işçilerin durumunu TBMM’ye taşıdı.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, Elazığ Valiliği nezdinde gerçekleştirilen bir toplantı sonucunda feshedilerek tüzel kişiliği hukuki olarak sonlandırılan Eyüp Bağları Sulama Birliğinde çalışan işçilerin durumunu TBMM’ye taşıdı.

Erdem, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla verdiği yazılı önergede Eyüp Bağları Sulama Birliğinde çalışan 27 işçinin durumlarının ne olacağını sordu.

Erdem, önergesinde şu ifadelere yer verdi: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer GÜLER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Enver ERDEM-Elazığ MilletvekiliElazığ’ın doğusunda bulunan Uluova’nın sulama ihtiyacını gidermek için; Keban Barajından su alınıp tarımda kullanılması amacıyla devlet pompa istasyonu kurmuş, kilometrelerce su kanalı inşa etmiş, milyonlarca Türk Lirası masraf yapmıştır. Kurulan bu tesisler uzun süre hizmet vermiş, çiftçiye, tarıma ve Elazığ ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. Devlet Su İşleri bu tesisleri Eyüp Bağları Sulama Birliği’ne devretmiştir.Eyüp Bağları Sulama Birliğinin 2007 yılında elektrik borcu gerekçe gösterilerek elektriği kesilmiş, tesisler yok olmaya terk edilmiştir. Birlikte çalışan 27 kadrolu işçi sahipsiz kalmış ve muhatap bulamamışlardır. Benzer durumlar Kovancılar Sulama Birliği bünyesindeki 7 işçi için de söz konusudur.

Eyüp Bağları Sulama Birliği 17.02.2010 tarihinde Elazığ Valiliği nezdinde gerçekleştirilen bir toplantı sonucunda feshedilerek tüzel kişiliği hukuki olarak sonlandırılmıştır.Eyüp Bağları Sulama Birliği’nde çalışan ancak birliğin kapanması nedeniyle ortada kalan işçilerin çileli yaşamı bu tarihten sonra başlamıştır. Bu işçilerin durumlarının ne olacağı, başka kurumlara atanıp atanamayacakları, sosyal güvencelerinin nasıl olacağı, sosyal güvenlik primlerini kendilerinin yatırıp yatıramayacağına ilişkin sunmuş oldukları sorular Elazığ Valiliğince, İçişleri Bakanlığınca ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca anlaşılır bir şekilde cevaplandırılamamıştır.02.11.2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığına bu işçilerin durumuyla alakalı vermiş olduğumuz yazılı soruya gelen cevap EK 1’ de sunulmuştur.

Netice itibariyle; devletin 34 kadrolu elamanı maaş alamamaktadır. Daha önce sürekli işçi kadrosunda bulundukları için ve birliğin hukuki varlığının sona ermiş olması nedeniyle, sosyal güvenlik primleri devlet tarafından yatırılmadığı gibi kendilerinin yatırmalarına da müsaade edilmemektedir. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar. Ayrıca kağıt üzerinde çalışıyor göründükleri için de bir başka işe girememektedirler. Onlarca aile yüzlerce insan sefil ve perişan durumdadır.

Bu bağlamda;1-5620 sayılı kanun kapsamında sürekli işçi statüsünde olan bu işçilerin durumları ne olacaktır?2-5620 sayılı kanunun 1. Maddesinin c fıkrasındaki kurumlarla eşit tutularak bu kapsama dahil edildiklerinden dolayı bu kurumlara atamaları yapılacak mıdır?3-Maddi, manevi, hukuki ve ailevi sorunlar yaşayan, çalmadık kapı bırakmadıkları halde sorunlarına çözüm bulamayan Türkiye genelinde sadece 400 kişi gibi çok büyük yekûn teşkil etmeyen bu işçilerin sorunlarını çözmeyi bu insanları yeniden hayata bağlamayı düşünüyor musunuz? EK 1: ’’6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu 22.03.2011 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, mevcut Sulama Birliklerinin 22 EYLÜL 2012 tarihine kadar yapılarını yeni kanuna uygun hale getirmeleri gerekmektedir.www.gunisigigazetesi.net. Bugün itibarıyla mevcut sulama birliklerinin tümü 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu kapsamında faaliyetlerini sürdürmekte olup, idari ve mali yönden İçişleri Bakanlığı’nın görev ve sorumluluk alanında bulunmaktadır. Bu sebeple Sulama Birliklerinde çalışan personel hususunda bakanlığımızca yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır’

14 Mar 2013 - 15:49 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Elaziğ Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.