Tarihi Konak Kaderine Terk Edildi

Haber: Faik Akgün - Elazığ- Pertek yolunda bulunan tescilli Faik Bey Konağı, gerekli bakımlarının yapılmamasından dolayı, yıkılmaya yüz tuttu

Tarihi Konak Kaderine Terk Edildi
Tarihi Konak Kaderine Terk Edildi
Haber albümü için resme tıklayın

2012 yılında Elazığ Müzesi tarafından tescillenen Faik Bey Konağı, tescillediği günden buyana, gerekli bakımlar yapılmayarak kaderine terk edildiği için, yıkılmaya yüz tuttu. Tarihi konak ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ÇEKÜL Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, konağın bir dönem; lise ve askerlik şubesi olarak da hizmet verdiğini vurguladı. Balaban, tarihi konağın ayakta kalabilmesi için, acil bir restorasyon sürecinin başlatılması gerektiğini kaydetti. Kaderine terk edilmiş bir görüntü sergileyen Faik Bey Konağı, Elazığ’daki nadir Osmanlı sivil mimari eserlerinden biri olmasına karşın, adeta göz göre göre yok oluyor.

“Yasaların Gereğinin İvedilikle Uygulanmasını Talep Ediyoruz”

Tarihi Faik Bey Konağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ÇEKÜL Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, “Ülkemiz doğal ve kültür varlıklarını korunmada zor bir süreçten geçiyor. Depremler, yangınlar ve salgınlarla sarsılan gündemimizde, en önemli zenginlik kaynağımız olan kültürel varlıklarımızın korunmasında, kaynaklarımızı çok dikkatli kullanmak ve eksiklerimizi gidermenin önemli olduğuna inanmaktayım. Kentimiz özelinde, önce deprem ve arkasından gelen salgın sürecinde, kültürel varlıklarımız ciddi zarar gördü.

Özellikle Elazığ sivil mimarisinin son örneklerini, deprem nedeniyle yitirdik. Çok az sayıda kalan evimizi, sokağımızı ve çeşmemizi kentin hafıza mekanları olarak, korumak zorundayız. Kentimizin kamu, yerel, sivil toplum örgütleri ve özel sektörümüzün temsilcileri, kültürel varlıklarımızın korunması ve yaşatılmasında sorumluk almalılar. Artık kaybedecek tek bir kültür varlığımızın olmadığı bilinciyle çalışması ve kararlı adımların atılması gerekiyor. Kültür şehri olarak kendini tanıtan kentimizin, kültürel varlıklarını korumada acil uygulama örneklerine ihtiyaç duymaktadır. Tescilli yapılarımız ise; devlet korumasında olduğu için yasaların gereğinin, ivedilikle uygulanmasını talep ediyoruz.” dedi

12 Eyl 2021 - 13:44 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.