TEHLİKE SÜRÜYOR

HABER: VEDAT YETİK - Elazığ'da orta hasar raporu verilen 968 binada yüzlerce insan hayati tehlike altında yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Uzmanlar, orta hasarlı binaların risk taşıdığını belirterek, vatandaşların biran önce önlemlerini almaları uyarısında bulundu.

Elazığ'da 24 Ocak'ta yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 vatandaş hayatını kaybetmiş, yaklaşık 25 Bin bina hasar görmüştü. Depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan hasar tespit çalışmalarında bazı binalara ağır, bazı binalara da orta hasar raporu verilmişti. Büyük tartışmalara neden olan orta hasar muamması devam ederken, kentte 968 orta hasarlı binanın ne olacağı belirsizliğini sürdürüyor. Her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan orta hasırlı binalarda yüzlerce vatandaşın yaşamlarını sürdürmeye devam ettiği öğrenildi. Uzmanlar, orta hasarlı yapılarda oturulmaması uyarısında bulunarak vatandaşları ve yetkililerin önlem almalarını istedi.

İŞLEM YAPILMAZSA MÜLK SAHİBİ TÜM HAKLARDAN MAHRUM KALIYOR

Orta hasar raporu verilen binaların boşaltılması için verilen bir yıllık sürenin dolmak üzere olduğu öğrenildi. Bu süre içerisinde güçlendirilmeyen ya da ağır hasara dönüşmeyen binaların devlet tarafından yıkılacağı, mülk sahiplerinin ise hiç bir hak sahibi olamayacağı belirtildi.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Orta hasırlı binalarda yaşayan vatandaşlar konutlarının ağır hasara dönüştürülmesi için genellikle hukuki yollara başvuruyor. Avukatlarla irtibata geçerek hak arayışına giren vatandaşlar bu süreçte zaman kaybına uğruyor.

ORTA HASARLI BİNALAR AĞIR HASARA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Kanuni hükümlere göre orta derecede hasarlı tespit edilen binalar hakkında üniversiteler veya yasal merciler tarafından tescil edilmiş proje büroları tarafından onarım ve güçlendirmelerinin yapılamayacağı ve yapılmasının ekonomik olmayacağı yönünde bir rapor verilmesi halinde söz konusu orta hasarlı binaların hasar dereceleri teknik heyeti tarafından orta hasara dönüştürülebiliyor.

BAZI BİNALAR AĞIR HASARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Üniversiteler veya proje büroları tarafından binalarını yeniden inceleten bazı vatandaşlar, kısa sürede çözüme kavuştu. Kentteki 7 binadan alınan karot alınıp, röntgeni çekildi. Yapılan incelemelerin ardından söz konusu binalar ağır hasara dönüştürüldü. Mülk sahipleri bu sayede AFAD'ın imkanlarından faydalanma ve deprem konutu alma hakkına sahip oldu. Bu yöntemle diğer orta hasarlı binaların da böyle bir hakka sahip olabileceği belirtildi.

ELAZIĞ VALİLİĞİ UYARDI MI?

Orta hasarlı binalarda oturulmaması gerektiği konusunda valiliklerin ya da ilgili kurumların vatandaşları uyarması gerekiyor. Bunun yanında riskli binanın elektrik, su ve doğalgaz hatlarının da kesilmesi gerekiyor. 6,8 büyüklüğündeki depremde Malatya'da da çok sayıda binaya orta hasar raporu verilmişti. Malatya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, orta hasarlı binalarda oturan vatandaşları resmi yazıyla uyararak binaların boşaltılmasını istedi. Yazıda, "Hasar görmüş fakat ıslahı mümkün olan binaların fen kurullarının göstereceği şartlara göre tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine ve oturulmasına izin verilmez. Bu binalar 1 yıl içinde tamir ettirilmediği ve itiraz da olmadığı takdirde yıktırılır" denildi.

Elazığ Valililiğinin ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün orta hasarlı binalarla ilgili vatandaşları uyarması bekleniyor.

DEPREM UZMANI UYARDI

Deprem Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bölgede her an 7 büyüklüğünde bir depremin olabileceği uyarısında bulundu. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,

Unutmayın 1875 yılında Sivrice-Pütürge hattı kırılıp 6.7 büyüklüğünde deprem ürettikten 18 sene sonra Çelikhan-Erkenek kolu kırılarak 7.1 büyüklükte deprem üretti. Bu asırda da benzer şeyler olabilir. Bu sene Elazığ depremiyle Sivrice-Pütürge hattı kırıldığına göre Çelikhan-Erkenek hattında dikkatli olmak lazım. Tarih tekerrür edebilir. Yöneticilerimiz dikkatli olmalı." dedi.

Prof. Dr. Naci Görür'ün bu uyarısının dikkate alınarak daha büyük bir tehlike oluşmadan önlemlerin alınması gerekiyor.

30 Kas 2020 - 16:00 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Kasım MOLLA - Ne önlemi be,neden bahsediyorsun,ya yıkılacak,ya yıkılacak.O halde kanunen bir yil oturma hakkı var.Pekiiii yıllardır İstanbul da ağır hasarlı olup oturulanlara ne demeli.Bunu kimse konuşmuyor.O zaman burada da oturmaya devam edilsin.Oturanlar imza vererek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 30 Kasım 16:00