TÜRKİYE'NİN EN AZ NUFUSA SAHİP İLÇELERİ AÇIKLANDI

TÜİK tarafından adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarında Türkiye’nin en az nüfusa sahip ilçeleri açıklandı.

Türkiye 'nin nüfusu genel olarak pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ülkemizde bazı bölgelerin nüfus artış hızı fazla​​​​​ iken bazı illerin nüfus artış hızı daha az olmaktadır.

TÜİK, sadece enflasyon rakamlarını değil; aynı zamanda Türkiye toplumuna dair çarpıcı istatistikleri de veriyor.

Türkiye, nüfus yoğunluğu belli bölgelerde oldukça fazla, bazı bölgelerdeyse oldukça düşük yerlere sahip.

İstanbul ülkenin 5'te 1'inden fazla nüfusa ev sahipliği yaparken, Bayburt ise 90 binin altında. Bunun yanında bazı ilçeler var ki, İstanbul'da bazı gökdelenlerde daha fazla insanlar çalışıyor.

TÜİK, paylaştığı verilerle Türkiye'nin toplumsal değişimine de ayna tutuyor. 1950 yıllarda Türkiye'de kırsal nüfusu kent nüfusundan fazlayken, şu an bu durum tam tersi konuma geldi. Türkiye'nin en az nüfusa sahip ilçelerinin hikayeleri birbirinden ayrı. Bazıları Almanya'ya işçi gönderirken, bazıları coğrafik sebeplerden ötürü her zaman yalnız kaldı.

TÜRKİYE'NİN EN KALABALIK İLÇESİ ESENYURT OLDU

Bayburt 90 bin nüfusun altında seyrederken, İstanbul'da bazı ilçeler, Avrupa ülkelerinin nüfusuna yaklaştı. Esenyurt, 970 bin nüfusu geçerek İstanbul'un ve Türkiye'nin en kalabalık ilçesi oldu. Esenyurt'u Ankara'nın Çankaya ve Keçiören ilçeleriyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip ediyor. İşte Türkiye'nin en düşük nüfusa sahip 10 ilçesi…

Otlukbeli Erzincan

Eski ismiyle Karakulak olan, Bayburt'a sınırı bulunan Otlukbeli, 2577 nüfusa sahip.

Hemşin Rize

Karadeniz Bölgesinin en güzel ilçelerinden olan Hemşin, 120 km yüz ölçümüne sahiptir. Hemşin'in nüfusu 2482'dir ve Türkiye'nin nüfusu en az 9. ilçesidir.

Bayramören Çankırı

İstanbul ve Ankara'ya işçi göçü yüzünden oldukça nüfus kaybı yaşayan Bayramören'de 2433 kişi ikamet ediyor.

Çelebi Kırıkkale

1967 yılında belediye statüsüne giren ve 1990 yılında ilçe statüsünü kazanan Çelebi'de 2302 kişi yaşıyor.

Kofçaz Kırklareli

Listenin Trakya bölgesindeki tek ilçesi olan Kofçaz'da 2251 kişi yaşıyor. İlçenin Yıldız Dağları eteklerinde kurulması, nüfus yoğunluğunun az olmasıyla direkt bağlantılı.

İnhisar Bilecik

Karadeniz bölgesinde yer alan, toplamda 4 mahalleye sahip İnhisar'ın nüfusu 2183'tür.

Kızılören Afyonkarahisar

Ege Bölgesi'nin iki katılımcısından biri olan Kızılören'de sanayileşme yoktur ve halk, hayvancılıkla geçimini sağlar. Nüfusu 2161'dir.

Yayladere Bingöl

Sülbüs Dağı'nda yer alan Yayladere, deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikte merkeze sahiptir. Nüfusu 2052'dir.

Han Eskişehir

İçinde yer alan tarihi eserlerle meşhur olan ve çokça turist çeken Han ilçesi, Eskişehir'de yer almakta. Nüfusu 2045'tir ve göç almamaktadır.

Yalıhüyük Konya

Almanya ve Hollanda'ya işçi göçüyle sayısı azalan, dışarıdan da göç almayan Yalıhüyük, Türkiye'nin en yalnız ilçesi konumunda. 1532'lik nüfusuyla Türkiye'nin en düşük nüfusa sahip ilçesi.

03 Eyl 2022 - 12:08 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Dilara Mengünoğul


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.