UYAN ELAZIĞ!

Yıllar önce şehrin altın yumurtlayan tavuğu Ferrokrom tesisleriydi şimdi Maden İlçesindeki zengin maden yatakları... Uzun bir süredir sahada tetkikleri yapılan maden yatakları için Elazığlı firmalar uyurken Cengiz Holding başta olmak üzere birçok yabancı firmanın gözleri Elazığ üzerinde.

Özel bir firmanın sebep olduğu suni heyelan bahane edilerek taşınmak istenen Maden İlçesi bu kez de sahip olduğu zengin maden yataklarına yabancı firmaların göz dikmesi ile gündeme geldi. Yıllar önce kaybettiğimiz Ferrokrom tesislerinden sonra sırada Maden mi var?

YABANCI FİRMALARIN İŞTAHI KABARDI

Elazığ sınırları içerisinde bulunan büyük maden sahaları Cengiz Holding başta olmak üzere yurt dışı menşeli birçok firmanın iştahını kabarttı. Gazetemiz haber merkezine ulaşan bilgilere göre, Elazığ sınırları içerisinde bulunan Maden İlçesi yakınlarındaki bir bölgede son derece verimli ve geniş bir maden sahasında uzun zamandan beri araştırma ve etüt çalışmaları yapılıyordu.

MADEN BİR KEZ DAHA GÜNDEMDE

Son birkaç yıldır heyelan tehlikesi bahane edilerek taşınıp taşınmaması ile ilgili gündemdeki yerini koruyup tartışmaların odağında olan Elazığ’ın Maden İlçesi bu kez de sahip olduğu zengin maden yataklarına yabancı firmaların göz dikmesi ile gündeme geldi.

YABANCI FİRMA MÜHENDİSLERİ MADEN’DE

Elazığ sınırları içerisinde bulunan Maden İlçesi yakınlarındaki bölgede verimli maden yataklarından haberdar olan yabancı sermaye ve Türkiye’nin önde gelen büyük şirketlerinin konudan haberdar oldukları ve iştahlarını kabartarak bölgede bulunan büyük verimliliğe sahip maden sahalarıyla ilgilenmeye başladıkları, demir bakır maden sahalarına birçok defa da mühendis grupları göndererek araştırma ve tetkiklerde bulundukları ilçeye yakın kaynaklardan haber merkezimize ulaştırıldı.

CENGİZ HOLDİNG BAŞTA

Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarındaki söz konusu bu geniş maden sahası ile Cengiz İnşaat başta olmak üzere birçok yabancı firmanın ciddi anlamda ilgilenmeye başladığı gelen bilgiler arasında. Faaliyet alanı madencilik olan birçok Elazığlı firma dururken yıllardan beridir çeşitli nedenlerle kamuoyu gündeminde olan Cengiz Holding başta olmak üzere yabancı firmaların bölgemizde incelemelerde bulunması dikkat çekti.

MADEN ÜZERİNDE YENİ BİR OYUN

Elazığlı birçok firmanın varlığına rağmen Cengiz Holding ve yabancı birçok firmanın bölge üzerinde iştah kabartmaları Maden üzerinde oynanan oyunları bir kez daha gündeme getirdi. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Maden’in heyelan tehlikesi bahanesiyle taşınmak istenmesinin altında yatan esas nedenin bu olup olmadığı da hafızalarda yeni soru işaretlerinin belirmesine neden oldu.

GELİŞMELER HAYRETLE İZLENMEKTE

Türkiye maden varlığının önemli merkezlerinden biri olan Elazığ’da faaliyet alanı madencilik olan ve bu alanda ihracat yaparak dünya pazarında söz sahibi olan birçok yerli firmamız varken, gerek yurt, gerekse Elazığ dışından gelmek isteyen firmaların sınırlarımız içerisindeki son derece verimli demir ve bakır maden yatakları ile ilgilenmeleri hayretle izlenirken şehrin Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere ekonomik teşekküllerinin olaya seyirci kalmaları ise manidar bulundu.

BİR ZAMANLAR FERROKROM VARDI

Kamuoyunun malumu olmak üzere Ferrokrom tesisleri de uzun süren tartışmalardan sonra Elazığlı olmayan bir firma tarafından alınmış ve bugüne kadar faaliyetlerini, şehrimize hiçbir katkısı olmadan sürdürmektedir.

ELAZIĞ’DAN KAZANIP DIŞARIYA YATIRMAK

Şehrimizde çıkarılan krom madeni ile bir paslanmaz çelik fabrikası bile kurmaktan imtina eden ilgili firmanın yatırımlarını yurt dışına yaptığı, bütün kazanımlarına rağmen şehrimize ekonomik açıdan bir dönütünün olmadığı herkes tarafından malum olup böyle bir gerçek varken Maden İlçesindeki maden yataklarının üzerinde gözü olanlara fırsat verilip verilmeyeceği merak konusu oldu.

ETSO BAŞTA OLMAK ÜZERE STK’LAR GÖREVE

Günışığı Gazetesi olarak önemine binaen konuya bir kez daha dikkat çekiyor, şehir üzerinde söz sahibi olan herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Başta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan olmak üzere şehirde faaliyetlerini sürdüren ekonomik tüm teşekküllerin yabancı sermayenin iştah kabartıp göz diktiği bu değerli maden yataklarına sahip çıkması gerekmektedir.

ELAZIĞLI FİRMALAR İŞLETMELİ

Elazığ’ımızda söz konusu bu maden sahasını işletecek ve Elazığ’da üretilenin Elazığ’a katma değer olarak dönmesini sağlayacak kabiliyet ve büyüklükte şirketlerimiz mevcuttur. Bu şirket sahiplerini yerel yöneticilerimizi, Ticaret ve Sanayi Odasını ve tüm STK’ları bu konuda aksiyon almaya ve ilimizin maden varlığının Elazığlı olmayan yabancı sermaye tarafından alınmasına engel olmaya davet ediyoruz.

25 Oca 2022 - 16:58 Elaziğ- Gündem

Mahreç  Günışığı Gazetesi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

M.Y - Ferrokrom Elazığlı olmayan bir firma tarafından alınmış olabilir ama o fabrikada çalışanların %95'i Elazığlı. Şehre başka nasıl bir katkısının olmasını bekliyorsunuz ? Şehrin ortasına gelip kişi başı 200 TL para mı dağıtsınlar. İstihdam sağlaması açısından Doğu Anadolu da öyle bir fabrika var mı ? Haberi yaparken herşeyi göz önünde bulundurarak yazalım. Saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Ocak 16:58
02

Ş.K - elazığ üzerinde kazanılan elazığa tekrar yatırım olarak dönmeli kazanıp başka yerde yenmemeli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Ocak 16:58
01

Remzi yeşli - Şehir de yabancı çok, olanlarında hiç bir şey umurunda değil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Ocak 16:58