ELAZIĞ’IN ÇIKIŞ KAPISI; NÜKLEER SANTRAL

Zamanında Keban barajı yerine nükleer santral yapılsaydı nolurdu?

Nükleer santral Elazığ’a ne getirirdi ne götürürdü?

Ama bundan önce, Acaba Keban Elazığ’dan neler aldı, ne verdi, Sorusunun cevabını bulmak lazım.

Keban barajının aldığı en önemli şey, verimli topraklardı. Hem de en verimli topraklar…

Suların altında kalan köylerin hemen hepsinde tarım çok üst seviyede yapılıyordu. Bu köyler, Adana ile nerdeyse aynı zamanda sebze yetiştirirdi.

Çocukluğumuzun geçtiği baraj öncesi köylerde; yetişen kavun karpuzun tadı hala damağımızda. Murat nehrinin kenarında ne kadar köy varsa hepsi de oldukça bolluk içinde geçinen, Elazığ’ı dışarıya muhtaç etmeden bütün meyve ve sebzesini yetirtirirdi.

Keban barajının bir diğer zararı da; iki kuruş parayı bir arada görmeyen köylülere milyarlar dağıtılması ve bir Elazığ daha kurulacak paranın çar çur edilmesiydi.

Ekonomisine kazandırmadan harcanan trilyonların kimseye bir faydası olmadı.

Bir tek Keban Plastik adında bir ortak fabrika yapıldı. Onun da ömrü vefa etmedi. Köylülerde toplanan para yirmi yıl sonra bir çocuk harçlığı kadar değeri kalan para iade edildi.

20 bin Tl ile bir murat yüz yirmi dört geliyordu. Bir çok kişi bu parayı fabrikaya ortak olmak için yatırdı. Daha sonra fabrika bir çocuk harçlığı olan yirmi bin lirayı geri ödedi ve fabrika tekelleşti.

Bugün fabrika ne durumda bilmiyoruz ama bu fabrika Keban barajı parasıyla ortaklarla kurulmuştu.

Bence yine de akıllıca bir girişimdi. Fakat Keban barajının Elazığ’a verdiği para ile elli fabrika yapılırdı. Elazığ ta yetmişlerde bugünkü kayseri, Antep ekonomisine sahip olurdu.

Ne yazık ki, devlet bu parayı verdi ve gerisine hiç karışmadı. Kimi har vurup harman savurdu, kimi kandırıldı iki göz ev karşılığında parası alındı, kimi eğlenceye kendini kaptırıp parasını bitirdi.

Böylece Keban Elazığ’ı İstanbul’dan daha cazip bir il yapması gerekirken, trilyonlar boşu boşuna harcanarak şehir eski tas eski hamam misali hiç bir şey değişmeden bugüne geldik.

Keban, Elazığ’dan toprak aldı para verdi. Parayı alanlar değerlendiremedi ve hep geri kaldı, kalmaya devam ediyoruz.

Bugün Elazığ’a bir nükleer santral yapılsa, bana göre Elazığ tam bir sıçrama yapar. Keban barajında kaçırdığı treni şimdi yakalayabilir.

Nükleer santralin yapılmasıyla ilk olarak nüfusu iki katına çıkar. Büyük şehir olur. Sanayi şehri olmaya başlar. Bir çok büyük markalar Elazığ’a akın eder.

Yıllarca batı Nükleer santralleri bize öcü gibi gösterip barajlarla enerji üretmeye sevk etmiş; ama kendileri tek karış topraklarını suya vermemişler. Nükleer santraller yapmışlar. Bu santrallerde kendilerine yetecek kadardan kat kat fazla elektrik üretmiş ve fazlasını satmışlar. Bakın Almanya tam 18 nükleer santrale sahip. Almanya’nın her tarafında nehirler akar. Ama tek karış toprağı suyun altında bırakmamış! Kırk yıldır Almanya hem enerjisiz kalmamış, hem de Bütün Avrupa’ya enerji satarak para kazanmış!

Biz Nükleer santral düşmanlığı ile en verimli tarım alanlarımızı sulara vermişiz.

Keşke Elazığ’a Keban barajı yapılacağına bir nükleer santral yapılsaydı diyorum. O kadar verimli toprak suyun alında kalmazdı. En önemlisi de o kadar para buharlaşıp uçmazdı. Şayet Nükleer santral yapılsaydı, Elazığ şimdi iki milyon nüfusu ile Doğunun en kalabalık ve en zengin illeri arasında olurdu.

Bırakın geçmişi, bugün yapılsa Elazığ hem ekonomik, hem sosyal olarak büyük bir gelişme sağlar.

Bugün Elazığ’da bir nükleer santral yapılması, Elazığ için bir dönüm noktası olacaktır. Ama devlet yapar mı yapmaz mı bilemeyiz!

Elazığ sivil toplumların yerinde olsam devlete nükleer santral için başvururum. Türkiye’ye yapılacak olan üçüncü santral için yer olarak aday olurum!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Civelek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler