HEM ÇÖZÜLMÜŞ, HEM ÇÖZÜLMEMİŞ

Başörtü yasağıyla insanımızın en temel hakları ellerinden alınmış, yapılan zulüm ve faşist uygulamalar büyük travmalara sebep olmuştur. İnsanımız ya bu zulmü bizzat yaşamış, ya yakını yaşamış veya yakından şahit olmuştur.

Ana muhalefet liderinin başörtüsü ile ilgili kanun teklifi yaşanan bu travmaları, bu trajedileri tekrar hatırlamaya vesile oldu.

Başörtüsü meselesi çözülmüş, bugün böyle bir yasak yok. Sayın Kılıçdaroğlu neden bunu gündeme getirdi diyen de var, bu mesele çözülmedi, bugün Ak Parti iktidarda diye problem yok. Yarın Cumhur İttifakı dışındaki bir iktidarda bu yasak tekrar uygulanabilir diyen de var.

Kemal Bey neden bunu dile getirdi? Yaklaşan seçimden dolayı muhafazakârların oyunu almak için mi, yoksa Kemal Bey partisi içinde başörtüye karşı bilenenlere karşı mı böyle bir hamle yaptı bilmiyoruz. Belki ikisinin de payı vardır ama bu ayrı bir konu.

Biz, bu mesele çözüldü mü, çözülmedi mi, ona bakacağız. Ak Parti iktidarına, Cumhur ittifakına bakarak konuşacaksak, evet bugün itibariyle çözülmüş ve problem de yoktur. Fakat başka bir iktidarda başörtü yasağı daha azgın bir şekilde uygulanabilir. Çünkü Anayasa güvencesi yok, kanun da yok.

Hukukçular, yasaklar için kanun çıkarılır, serbestlik için yasa çıkarmak gerekmez derler. Ancak bizde durum böyle değil, Anayasa bile çiğnenmiştir. İnancı gereği başörtülü olduğu için eğitim hakkı elinden alınan ve üniversiteden atılan öğrencilerin sayısını bile bilmiyoruz. Bu nedenle haklar ve özgürlükler açık bir şekilde Anayasal teminat altına alınmalıdır ki, kimse bu hakları kolay kolay çiğnemesin. Çünkü gerek CHP’li bazı siyasiler ve gerekse CHP’ne destek veren gazeteci ve akademisyenler başörtüsünden rahatsız olduklarını açıklamakta ve buldukları ilk fırsatta yasağı tekrar geri getireceğini söylemektedirler.

Bu nedenle kanunla değil, Anayasa ile teminat altına alınması gerekir. Kanunu değiştirmek kolaydır ama Anayasa’ya hem eklemek ve hem de çıkarmak zordur. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız haklı olarak Anayasal bir düzenleme çağrısı yaptı.

Sayın Kılıçdaroğlu’na kim bu kanun teklifini önerdiyse, yanlış yaptı. Baştan anayasa değişikliğini önermeliydi. Bu fırsatı kaçırdı. Şimdi ayağına ikinci fırsat geldi. Sayın Cumhurbaşkanının çağrısına evet demelidir. Böylece bu çözümde CHP de yer alacağı için Ak Parti ve Cumhur İttifakına mal edilemez. Bu düzenlemede hepsinin payı olur.

Maalesef Kemal bey bu teklife yanaşmıyor. Çünkü gerek partililerden ve gerekse Fondaş medyadan Kılıçdaroğlu’na sert salvolar geliyor. Hatta tehditler savuran STK bile var.

İşte liderlik burada devreye giriyor. Ya Sayın Kılıçdaroğlu bu çatlak seslere esir olarak ayağına gelen bu fırsat da tepecek veya milletin vicdanına kulak vererek liderliğini gösterecek. Şayet anayasal düzenlemeye evet derse, aynı zamanda CHP’nin zihinlerde kalan eski imajını düzeltme yolunda da önemli bir adım atmış olacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Resul Şahin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler