İNSANI  ANLAMAK ;

Bir insanı gerçekten anlamaya çalışmak beklide yapabileceğiniz en önemli yatırımdır. Diğer tüm yatırımların da anahtarıdır. Bir kişiyi anlayıncaya kadar , onun için neyin bir yatırım sayılacağını bilemezsiniz. Sizin için yatırım sayılabilecek şey bir durumu konuşmak için yürüyüşe çıkmak, birlikte yemek yemeye gitmek, ortak bir proje üzerinde çalışmak olabilir. Bu durum bir başkası tarafından hiçte öyle görülmeyebilir. Hatta bu o kişinin derin çıkarları ya da ihtiyaçlarıyla ilgili değilse çok farklı boyutlara da çekilebilir.

Bir kişinin misyonu başka biri için önemsiz ayrıntılardan ibarettir. Yatırım yapmanız için diğer kişinin önem verdiği bir şey, sizin içinde önemli olmalıdır. Son derece öncelikli bir proje üzerinde çalışırken altı yaşındaki oğlunuz size önemsiz gelen bir şey yüzünden işinizi engellemeye kalkışabilir. Ama bu beklide onun açısından çok önemli bir konudur. Onun değer verdiği şeyi kabullenip kendinizi ona adamanız onu anladığınızı gösterir. Bu da büyük bir yatırımdır.

Bir arkadaşımın oğlu futbola çok düşkündü. Arkadaşım ise bu spora hiç ilgi duymuyordu. Ancak oğlunu bütün birinci lig takımlarının maçlarına götürürdü. Bu çok pahalıya mal olsa bile baba-oğul ilişkilerinde güçlü bir bağ oluşturdu.

Bir gün arkadaşları kendisine , ‘ Futbolu bu kadar çok mu seviyorsun’ diye sordular.

‘ Hayır’ diye yanıtladı . Ama oğlumu bu kadar çok seviyorum.

Başkalarının istediğini ya da ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüz şeyleri, kendi yaşam öykümüzden yola çıkarak belirleme eğilimi gösteririz. Böylelikle başkalarının davranışlarına kendi amaçlarımızı yansıtırız. Bir yatırımın ne olduğunu , hem şimdiki, hem aynı yaşta ya da aynı yaşam dönemecindeyken sahip olduğumuz ihtiyaç ve istekleri temel alarak yorumlarız.

Karşımızdakiler çabamızı bir yatırım olarak yorumladıkları zaman da, bunu iyi niyetli çabamızın reddi olarak algılar ve vazgeçeriz.

Altın kural şudur: ‘’Başkalarına size nasıl davranmalarını istiyorsanız öyle davranın.’’ Yüzeysel olarak bu sizin için yapılmasını istediğiniz şeyleri onlar için yapmanız anlamına gelebilir. Ama bence temelde bu sözlerin anlamı, onları birey olarak sizi anlamalarını istediğiniz gibi derinlemesine anlamak sonra da onlara bu anlayışa göre davranmaktır.

Başarılı bir babanın , çocukların yetiştirilmesi konusunda söylediği gibi, ‘’ Onlara değişik biçimlerde

davranarak hepsine aynı davranışı gösterin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hıdır Gençer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler