KALİTE KURULU (YÖKAK) ÇITAYI YÜKSELTİYOR

Üniversitelerde eğitim ve öğretimi belirli bir kalite güvencesine almak için oluşturulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), 2016 yılından beri faaliyetlerini yoğun bir biçimde sürdürüyor. Bu çalışmaların bir kısmının içerisindeyim, çünkü 2017 yılında Abant İzzet Baysal, 2018’de Bilecik Şeyh Edebali ve 2019 yılında Ardahan üniversitelerinde dış değerlendirici olarak görevler aldım.

Dış değerlendirici olmam hasebiyle her yıl düzenlenen dış değerlendirici eğitimlerine de katılmaktayım. Önceleri Ankara’da yapılan bu eğitimler, bu yıl 5-7 Mart 2020 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfının (ATGV) tesislerine girmemizle birlikte yoğun bir eğitime tabi tutulduk ve uçaklarımıza binmek üzere tesislerden ayrıldığımız saatlere kadar başımızı eğitimlerden kaldıramadık dersem, olayı abartmamış olurum.

Bildiğim kadarıyla bu toplantıya katılanların sayısı 280 civarında oldu. Bir dönem Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekilliği yapan Sayın Prof. Dr. Durmuş Günay dâhil olmak üzere önceden veya halen rektör, rektör yardımcılığı, dekan, bölüm başkanlığı yapanlar ve bazı öğrenciler eğitimlerde yer aldılar. Önceki yıllarda takım arkadaşlarımın bir kısmını tekrar bu toplantıda görme fırsatını yakalamış olmak da bu toplantının ayrı bir özelliği idi.

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas hocamız her yıl çalışmalarının çıtasını yükseltiyor. Orkestra şefi olarak kendi personeli ve ekibini öyle bir motive ediyor ki kısa bir süre geçmesine karşın çok önemli değişimlere imza atıyor. Elbette ki bu başarıların elde edilmesinde ekibinin katkıları yadsınamaz. Ekipten bazılarını buradan bahsetmeden geçemeyeceğim.

Biri birinden değerli moderatörler, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Prof. Dr. Sina Ercan, Prof. Dr. Tuğba Yanpar Yeken, Prof. Dr. Aslıhan Nasır, Prof. Dr. İlker Murat Ar, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Canvar Kahveci, Doç. Dr. Dilek Avşaroğlu, dış değerlendiricilerin eğitimlerini büyük bir titizlikle sürdürdüler. Diğer taraftan gene işin mutfağında büyük emekleri olan ve 1994 yılında Med-Campus yaz okulundan beri arkadaşım Sevgili Prof. Dr. Buket Akkoyunlu, sempatik ve her zaman kibar davranışlarıyla her şeye koşuşturan sevgili Doç. Dr. Salih Bardakcı’nın katkılarını biliyorum. Tabi ben bir dış değerlendirici olarak gördüklerim ve muhatap olduklarım hakkında ancak yazabiliyorum. Eminim ki işin mutfağında görev alıp da tanımadığım onlarca birey bu başarılı çalışmalara imza atmaktadır. YÖKAK’ın Genel Sekreteri Mehmet Yılmaz ve diğer personeli de bu başarılı organizasyonun altında imzası olan kişilerdir.

Kendimi, eğitime adamış birisi olarak değerlendiriyorum ve kıdemime bakmaksızın ömür boyu eğitime inanan birisiyim. Bu tür eğitimleri alırken bile inanın heyecandan geceleri yatamıyorum. Sabah erkenden eğitim alacağım salona gidiyorum ve hazırlıklarımı yapıyorum. Bu defa da öyle oldu. Salona gidip bizler için ayrılan beş masadan birine oturduğumda, salonda moderator Prof. Dr. Sina Ercan vardı ve ilk olarak ikimiz birbirimizle tanıştık.

Bir süre sonra benim masaya önceden 2000 yılından beri birlikte çalışmaktan büyük zevk aldığım değerli hocam ve İletişim alanında duayen hocamız Prof. Dr. Aysel Aziz, akabinde gene Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde takım arkadaşım Sevgili Doç. Dr. Çiğdem Börke Tunalı geldi. Masamızda Öznur Oğuzoğlu (Eskişehir Teknik Üniversitesi), Feyza İpekten (Anadolu Üniversitesi) ve Prof. Dr. Ayşe Nilay Evcil (Beykent Üniversitesi) yer aldılar. Bu ekipteki arkadaşların her biri o kadar hazırlıklı gelmişlerdi ki ekip çalışmalarımız jet hızı ile tamamlanıyordu.

İlk gün açılışta Dr. Sertaç Doğanay’ın “Geleceğin İşleri Güçleri ve Dinamikleri” başlıklı sunusu mükemmeldi. Kendisi aslında tıp doktoru ama teknoloji iletişimine kendisini o kadar adamış birisi ki bir kısım iletişimcilerden çok daha başarılı ve sıra dışı bir kimliğe sahip. Sunusunda siber güvenlik konularına da girdi. Gerçek zamanlı global veri üretimi konularını anlatırken, 1998 yılında 1 GB veri depolamanın maliyetinin 10.000$ civarında iken 2020’de 1 GB veri depolamanın maliyetinin 0.03$ olduğunu söylediğinde, dinleyicilerin bazıları bu gelişmeyi hayretle karşıladıklarını yüz ifadelerindeki mimiklerden okumak mümkündü.

Bir Game of Thrones bölümünü (1,5 GB ve 1080p) indirme 80’lerde (1G teknolojisi ile) 1491 saati gerektirirken, 90’larda bu süre 35 saate (2G teknolojisi ile), 2000’lerde 53 dakikaya (3G teknolojisi ile), 2010’larda 4G teknolojisi ile 14 dakikaya ve 2020’lerde 5G teknolojisi ile indirme süresinin 1 dakikanın altına düştüğünü söyleyerek, bu alanın ne denli hızla gelişme gösterdiğini vurguluyordu.

YÖKAK eğitiminin açılışında veri depolamanın önemi ile ilgili bir konferansın verilmesi, YÖKAK’ın kalite güvencesi için teknoloji imkânlarını sonuna kadar kullanacağının habercisidir derken, uygulama kısmında gördük ki artık Kalite Akreditasyon Raporunun (KAR) hazırlanmasında da yazılımın tüm imkânlarının zorlandığına şahit oluyorduk.

Bundan böyle YÖKAK dış değerlendirici takımlarının hazırlayacağı raporlar da artık bir rubrik çerçevesinde yapılacağından, takımlar arasındaki sübjektif değerlendirmelerin bunan böyle minimum düzeye ineceğinin işaretidir.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas hoca ve YÖKAK çalışmalarında emeği olan herkese teşekkür edilmelidir. Üniversiteler kanımca bir yarışa girerek en iyi eğitimi vermek için çabalayacaklar. Bu yarıştan geri kalanlar ise akranları ile rekabet edebilmek için büyük çaba harcayacaklar. Artık Türk Üniversiteleri yıllar sonra daha kaliteleri eğitim veren üniversitelerin birbiriyle yarıştığı eğitim kurumlarına dönüşeceğini şimdiden görüyor gibiyim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Asaf Varol - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler