Merhaba Günışığı Gazetesinin Sevgili okurları. Biliyorsunuz ki, 19 Şubat’ta tüm dünya tarihi bir ana şahitlik etti. Mars-2020 adı verilen büyük bir proje kapsamında NASA Perseverance adını verdiği uzay aracını Dünya’dan yaklaşık 470 milyon kilometre ötedeki Mars'ın yüzeyine indirdi. Başarılı bir şekilde yapılan iniş, Türk ve dünya televizyonlarında canlı olarak izlendi. Perseverance’ın, Mars’tan kaydettiği ilk görüntü uzay aracının Twitter hesabından “Merhaba dünya, sonsuz evime ilk bakışım” mesajıyla paylaşıldı.
Kızıl Gezegen diye adlandırılan Mars’ı keşfetmek için gönderilen Perseverance uzay aracı olası geçmiş yaşamın izlerini arayacak ve gelecekte Mars’a insanlı yolculuğun yollarını bulmak için araştırmalar yapacak. Uzay aracı Mars’a varır varmaz 3.5 milyar yıl önce eski bir göl olduğu düşünülen ve Jezerk Crater adı verilen bölgeden resimler gönderdi ve geçmiş mikrobiyal yaşamın potansiyel kanıtı üzerine keşfe başladı bile. Perseverance karbondioksit açısından zengin olan Mars atmosferinden gelecekte oraya gidecek astronotlar için oksijen üretilip üretilmeyeceğini araştıran deneyler yapacak. Perseverance uzay aracının planlanan görevleri için bir Mars yılı (yaklaşık 1 dünya yılı) boyunca Mars’tan örnekler toplayarak dünyaya getirmesi bekleniyor.
Aslında Kızıl Gezagende hayat olduğuyla ilgili teoriler hep vardı. En doğru mesnetlere dayandırılan iddia, Amerikalı eski NASA çalışanı bilim insanı Gilbert Levin’den gelmişti. Levin 1976’da Scientific American adlı bilim dergisinde yayımlanan makalesinde şu ifadeleri kullanmıştı: “NASA, 1970'lerde Dünya dışı yaşama dair kanıt buldu ama görmezden geldi”. Levin’in bahsettiği kanıtlar, Viking adı verilen uzay sondalarının Mars yüzeyinde yaşam belirtileri aramak için topladığı numunelerin "Labeled Release" (LR) isimli bir deneye tabii tutulmasıyla ortaya çıkmıştı. Levin makalesinde şöyle devam etmişti: “LR'nin ilk sonuçları Mars'tan geldi. Şaşırtıcı biçimde, sonuçlar olumluydu. Deney ilerledikçe, birbirinden 6 bin 500 km uzağa inen ikiz Viking uzay araçlarından 5 farklı kontrolle desteklenen 4 olumlu sonuca ulaştık. Bu verilerin eğrisi, Kızıl Gezegen'de mikrobik solunumun saptandığına işaret ediyordu. Mars'tan gelen sonuçların oluşturduğu eğri, Dünya toprağında gerçekleştirilen LR testlerindekilerle benzerdi. Nihai soruyu cevaplamış gibi görünüyorduk".
Ancak, sadece LR deneyinin keşfettiği mikrobik solunumun belirtileri değil, yaşamın kendisine dair fiziksel kanıtlar da araştırılıyordu ve NASA deneylerde aranan organik maddenin bulunmadığı gerekçesiyle, LR sonuçlarının yaşam kaynaklı olmadığı, canlıları taklit eden bir bileşikten geldiği sonucuna vardı. O zamandan beri NASA, Mars ortamının Dünya dışı yaşama elverişli olup olmadığını sınamaya odaklanan benzer bir deney yapmamıştı. Ancak Mars'ta yaşam olduğunu öne süren iddiaları da araştırmaya devam ediyordu. Perseverance uzay aracının Mars’tan getireceği bilgiler bu kez Levin’in iddialarını doğrulayacak mı, hep birlikte göreceğiz. Ancak, görünen o ki, dünyalılar ilk kez uzaylılara bu kadar çok yaklaştılar.