Eğri Minare tentesinden kurtulacak

Eğri Minare’de yapılan yenileme ve koruma çalışmalarının bittiğini belirten yetkililer, yine korumanın bir parçası olan plastik tenteninde yakında kaldırılacağını belirttiler.

İtalya’daki Pisa Kulesi’nden daha eğik olduğu yapılan ölçümlerle tescillenen Harput Ulu Cami’nin eğik minaresinin uzun yıllar ayakta kalması için başlatılan plastik restorasyon çalışması tamamlandı.

Yapılan yenileme çalışmasıyla Eğri Minare’nin orjinalliğini bozmadan, etrafından düşen taşlar minareye sabitlendi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan yenileme çalışmasıyla İtalya’daki Pisa kulesi’nden daha eğik olduğu tespit edilen Harput Ulu Camii’nin eğri minaresindeki çatlaklar dolduruldu.

Koruma ve yenileme doğrultusunda Eğri Minare’nin çevresi plastik bir tenteyle çepeçevre sarıldı. Minare üzerinden düşen parçaların yerine orijinal parçalar yerleştirildi, çatlaklar dolduruldu, dökülen sıvalar yenilendi ve yapılan bu çalışmaların ardından minare plastik bir tenteyle sarıldı.

Eğri Minare’de yapılan yenileme ve koruma çalışmalarının bittiğini belirten yetkililer, yine korumanın bir parçası olan plastik tenteninde yakında kaldırılacağını belirttiler.

Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesi’nde bulunan ve 1157 yılında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa ettirilen Harput Ulu Cami’nin eğik minaresinin eğikliğinin 3,5 ile 7 derece arasında olduğu yapılan ölçümlerle belirlenmiş ve Pisa Kulesi’nden daha eğik olduğu tescillenmişti. Eğri Minare üzerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yenileme çalışması tamamlandı. Minare üzerine sarılan plastik tente, yakında kaldırılacak ve minare tekrar ziyaretçilere açılacak.

03 Eyl 2018 - 11:01 - Kültür-Sanat

Mahreç   Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.