Harput Musiki Akademisi Kuruluyor

Elazığ musikisinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Harput Musiki Akademisi kurulacağı açıklandı.

Elazığ musikisinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Harput Musiki Akademisi kurulacağı açıklandı.

Harput Musiki Akademisi Kuruluyor

Zengin kültürel kimliği, yöresel halk dansları, sözlü edebiyat ürünleri ve mahalli müziği ile öne çıkan Elazığ’da önemli bir proje hayata geçiriliyor.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın girişimleri ile Elazığ musikisinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Harput Musiki Akademisi kurulacağı öğrenildi.

Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, Elazığ’ın kadim kültüründen gelen kazanımları daha ileri taşımak, ulusal ve uluslararası platformda marka değerini yükseltmek, özellikle gençleri Harput musikisi ve Türk Müziğinin nazariyatı icrası konusunda yetiştirmek, mahalli müziğin öz kaynaklarına inerek araştırmak, yaşatmak ve yaygınlaştırmak, yöresel sazların icrasını üstatlardan öğretmek, halihazırda bu misyonu üstlenen dernek ve vakıfları güçlendirmek ve kürsübaşı kültürünü nesilden nesile aktarmak amacıyla Harput Musiki Akademisi kurulacağı belirtildi.

Açıklamada, akademinin kuruluşu için proje başvurusunun yapıldığı, akademide her yaş grubuna göre musiki ve saz eğitimlerinin verileceği, akademi mezunlarının gittiği her yerde bir kültür elçisi olarak Elazığ’ı yaşatacağı kaydedildi.

Öte yandan Harput Musiki Akademisi’nin yanısıra Harput Musiki Müzesinin de kurulacağı kaydedildi. Harput Musiki Akademisi ile eşzamanlı olarak kurulacak müzede kürsübaşı kültürünün kadim örneklerinin, musiki geleneğinin tarihsel serüveninin sergileneceği aktarıldı.

Vali Çetin Oktay Kaldırım öncülüğünde başlayan turizm ve tanıtım atağı ile bütünleşmesi planlanan Harput Musiki Akademisi ve Harput Musiki Müzesi Elazığ’a gelecek turistlerin ve Elazığlı hemşerilerimizin beğenisine sunulacak.

09 Oca 2018 - 14:32 - Kültür-Sanat

Mahreç   Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

ÖNER DEMİREL - ELAZIĞ DA ÜNİVERSİTE MUSİKİ KONSERVATUARI , BELEDİYE MUSİKİ KONSERVATUARI DEVLET ELİYLE ELAZIĞ MUSİKİSİNE HİZMET EDİYOR. BUNUN YANINDA KURULUŞU 70 Lİ YILLARA UZANAN BİR MUSİKİ KONSERVATUARI DERNEĞİ VAR .BU SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDAN YETİŞEN ONLARCA SAZ VE SÖZ SANATÇILARI TRT DE ÇALIŞMAKTA . DEVLET KOROLARINDA YER ALMAKTADIRLAR 1975- 80 ARASINDA ANARŞİNİN KOL GEZDİĞİ GÜNLERDE ELAZIG DA GENÇLERİ TOPLAYAN KARGAŞADAN KURTARAN BİR DERNEKTİ. BUGÜN BÖLÜNMÜŞ İZBE YERLERDE VARLIĞINI SÜRDÜRMEĞE ÇALIŞIYOR. ELAZIĞ DEVLET KOROSUNUN TEMELİNİDE BU DERNEK SANATÇILARI OLUŞTURMUŞTUR. ANCAK FAALİYET GÖSTERECEĞİ SAĞLIKLI BİR YERİ OLMADIĞI GİBİ İLĞİLİLERDEN YAKINLIKTA GÖRMEMEKTEDİR. OYSA GENÇLERİ SOKAKTAN KURTARACAK BUNUN GİBİ BİRÇOK STK YA İHTİYAÇ VAR. BU DERNEĞİN DAHA ETKİLİ VE GENİŞ KİTLELERE ULAŞMASI İÇİN KÜLTÜR SARAYI GİBİ SAĞLIKLI BİR YERE TAŞINMASI YARARLI OLACAKTIR. ELAZIĞ HALKI DA BU YARARLI DERNEĞE SAHİP ÇIKMALIDIR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 14:32