Harput'ta restorasyon çalışmaları devam ediyor

Harput’un, tarihsel, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle bir yaşam merkezi olması hedefiyle başlatılan restorasyon çalışmalar devam ediyor.

4 bin yıllık tarihe sahip, Anadolu medeniyetinin en önemli kavşaklarından biri olan Harput’un, tarihsel, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle bir yaşam merkezi olması hedefiyle başlatılan restorasyon çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinde eğitim ve öğrenimlerini sürdüren öğrenciler de bu değişime tanıklık etmek adına staj tercihlerini Harput’a yönlendiriyorlar.

Anadolu’nun en eski yerleşme birimlerinden biri olan Harput’ta mescit, hamam, çeşme gibi tarihi yapıların restorasyonuna yönelik çalışmalar yapılıyor.

Harput’ta başlatılan restorasyon çalışmalarıyla tarihi mekanlar yeniden yapılandırılarak yeniden doğuşu yaşarken üniversite öğrencileri de bu heyecana ortak olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Elazığ Belediyesi KUDEB çatısı altında staja başlayan öğrenciler mesleğe ilk adımlarını Harput’ta attılar.

Harput’a bir tuğlayla katkı sağlayabilmenin kendileri açısından çok kıymetli olduğuna vurgu yapan öğrenciler, Harput’ta geçmişin geleceğe taşınmasına tanıklık etmelerinin, hayallerine ve gelecekteki çalışmalarına katkı sağlayacağını söylediler.

2. Abdülhamit Han dönemine ait 118 yıllık maziye sahip Çahpur Çeşmesinde devam eden restorasyon çalışmaları sırasında bulunan 1880 tarihli 7 aylık bir bebeğe ait mezar taşı, alanda çalışmalara katılan gençlere büyük heyecan yaşattı.

Elazığ Belediyesi KUDEB biriminin çalışmalarıyla Sağir Müftü Konağı, Dabakhane Mescidi, Çahpur Çeşmesi, Tarihi Osmanlı Evi, Hoca Hamamı, Kale Hamamı, Esediye Hamamı, Hacı Yunus Bey Hamamı, Kaya Mezarları, Kızıl Kilise, Surp Agop Kilisesi, Buzluk Mağarası gibi noktalarda ve 450 yıllık tarihi Cami-i Kebir mahallesinde restorasyon ve restorasyona yönelik çalışmalar sürüyor.

ÇAHPUR ÇEMESİ ELAZIĞLILARIN VAZGEÇİLMEZİ OLACAK

TSürdürülen çalışmaların tamamlanmasıyla tarihi Çahpur Çeşmesi restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları ile Harput’un en özel mekanları arasında yerini alacak.

Restore çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen Harput evlerinin en güzel örneklerinden biri olan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen Sağir Müftü Konağı’nda restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. İki farklı konağın bir avlu etrafında birleştiği, iki katlı yapı tamamen tarihi dokusu korunarak aslına uygun bir şekilde restore edildi.

DABAKHANE MESCİDİ İBADETE AÇILMAYA HAZIRLANIYOR

Son araştırmalar ışığında Hurufat Defterleri’nde 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edilen Dabakhane Mescidi’nde sürdürülen restorasyon çalışmalarında da sona gelindi. Harput Kalesi’nin kuzeydoğusunda, dere yatağının hemen üst tarafında yer alan Dabakhane Mescidi, tarihi fotoğraflar ışığında aslına uygun olarak restore edilerek, yeniden ibadete açılmaya hazırlanıyor.

10 Tem 2018 - 14:03 - Kültür-Sanat

Mahreç   Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.