'Sadece tanıtım yetmez'

Dört mevsim turizm potansiyeline sahip olan Elazığ'da yeterli ve etkili tanıtım yapılmamasından dolayı yerli ve özellikle yabancı turist sayısı vasatın altında kalıyor.

Park Dedeman Elazığ Otel Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız verilere bakıldığında Elazığ’a çok sayıda turistin gelmediğini beklenilenin de altında olduğunu söyleyerek, tanıtımların uzun vadede katkı sağladığını, tanıtımlardan önce alt yapı ve üst yapı argümanlarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dört mevsim turizm potansiyeline sahip olan Elazığ'da yeterli ve etkili tanıtım yapılmamasından dolayı yerli ve özellikle yabancı turist sayısı vasatın altında kalıyor.

Kurumların yaptığı organizasyonlar geniş kitlelere ulaştırılamıyor.

Kültür-sanat, tarih ve doğal güzellikleriyle turizm adına önemli potansiyele sahip olan Elazığ'ın ulaşım alt yapı sorunu bulunmuyor.

Kara ve demir yollarıyla Türkiye'nin her bölgesinden rahatlıkla ulaşımı sağlanan Elazığ'ın 1948 yılından beri hizmete açık olan ve yolcu kapasitesi gün geçtikçe artan hava yolu taşımacılığı da sorunsuz olarak devam ediyor.

Turizm gelişiminde en önemli faktörlerden biri olan konaklama konusunda peş peşe açılan üç yıldızlı, dört yıldızlı oteller artarak devam ediyor.

Elazığ'ın pozitif alt ve üst yapısı olmasına rağmen yerli ve yabancı turist sayısının beklenen düzeyin çok altında olması turizmcilerin dikkatini çekiyor.

Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Park Dedeman Elazığ Otel Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız otellerin kapasitesi ve doluluk oranlarını değerlendirdi.

Serdar Küçükyıldız, 2018 yılının ilk çeyreğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre kent genelinde 29 Bin 305 kişinin konaklama yaptığını toplam geceleme sayısının ise 46 bin 727 olduğunu söyledi.

Verilere bakıldığında Elazığ’a çok sayıda turistin gelmediğini beklenilenin de altında olduğunu anlatan Küçükyıldız, “2018 yılının ilk çeyreğinde Elazığ ilinde bakanlık verilerine göre 29.305 kişi konaklama yapmış olup toplam geceleme sayısı 46.727’dir. Yabancı oranı ise yüzde 0.014’e tekabül etmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere şehrimize çok sayıda turist geldiğini söyleyememekteyiz. Havalimanına gelen toplam yolcu sayısı ise 128 Bin 057’dir. Tabi ki karayolu ile gelenler bu sayıya dahil değildir.” dedi.

GEÇEN YILIN GERİSİNDE KALDIK

Serdar Küçükyıldız yılın ilk çeyreğinde dolulukta geçen yılın yüzde 22 gerisinde kaldığına dikkat çekti.

Tanıtımların uzun vadede katkı sağladığını ancak tanıtımlardan önce alt yapı ve üst yapı argümanlarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Küçükyıldız, “Bu veriler doğrultusunda Elazığ şehrinin 2018 yılı 1. Çeyreğinde doluluk oranının yüzde 14’ler civarında olduğu görülmektedir. Park Dedeman Otel olarak 1. Çeyreği yüzde 53 dolulukla kapatırken bu rakam 2017 yılında yüzde 75 gerçekleşmişti. Buradan anlaşılacağı üzere çeyrek bazında dolulukta maalesef geçen yılın yüzde 22 gerisinde kaldık. Tanıtımlar elbette uzun vadede katkı sağlayacaktır ancak bence tanıtımlardan önce alt yapı ve üst yapı argümanlarını geliştirmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

EKONOMİYE DAHA FAZLA

KATMA DEĞER YARATABİLİRİZ

Tanıtımların hem kamu hem de turizm sektöründe görev yapan profesyoneller tarafından yapılmasının daha etkili olacağını belirten Küçükyıldız şunları söyledi: “Özel sektör yatırımlarını bence tamamlamış, eksik kalan yön ise kamu idaresinin destek ve katkılarını sunarak tüm yönleriyle tam bir turizm kenti yaratılması gereğidir. Bu bir toplam kalite meselesidir. 2018 yılında kişisel çabalarımız neticesinde Türkiye’nin önde gelen iki büyük acentesi ile anlaşarak şehrimize ilk defa düzenli yurtiçi kültür turları rotası oluşturduk. Umarım gelecek yıllarda bu sayı katlanarak artar ve şehir ekonomisine daha fazla katma değer yaratabiliriz. Elazığ'da önem arz eden hatta Türkiye'de bölgede ilk olan bir takım organizasyonlar kurumların ilgisizliğinden yapılmamaya başladı veya profesyonelce yapılmıyor. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Türk Dünyası Hizmet Ödülleri, Çaydaçıra Film Festivali, Kitap Fuarı bu tür organizasyonların iç ve dış turizme etkisi büyük ama yeterli tanıtımın yapılmaması, profesyonel bakış açısının organizasyona yansımaması bu organizasyonların etkisini göstermiyor."

28 May 2018 - 16:48 - Kültür-Sanat

Mahreç   Kültür-Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.