LİDER VE TAKİPÇİLERİ’

Liderlik sadece meslek dolayısıyla edinilen bir yetenek değildir. Bir yere kadar esinle ilgili bir şey olabilir. Kabilesi ona aşağıdan bakarken elinde On Emir ile dağın tepesinde duran Musa’nın durumunu kastetmiyorum. Kuşkusuz, Musa kutsal dağdan indiğinde kabilesi karışıklık içindeydi. Takipçilerinin güvenini kaybetmişti. Sadece Musa değil Tanrı da küskündü.

Esinle ne kastettiğimi anlamak için, George G. Scott’un Oscar ödülü kazanan eseri, 2. Dünya Savaşı ve aksi general George Patton’ı konu alan Patton’ daki yürek ve zafer konuşmasını dinlemeniz yeter. Burada savaştan bahsederken askerlerin diliyle konuşan ve onların gözüyle gören güçlü bir iletişimci örneği sergilenmektedir.

Çalışma yaşamında bir kişinin Patron olması bir insanın iyi bir konumda bulunduğunu ve güçlü olduğunu gösterir. Ama patron olmak zorunlu olarak lider olmak demek değildir. Lider gücünü takipçilerden alır. Lider ve takipçileri arasında karşılıklı güvene dayalı bir ilişki olduğu söylenebilir.

Lider, vizyonu ve değişimi kabul eden takipçiye “bana güven” der; ve “ben sana güveniyorum” diyerek güç verme çemberini tamamlar.

Bir liderlik sanatı gibi, bir takipçilik sanatı da vardır. Şirketlerin başarı ve başarısızlığı sadece nasıl yönetildiklerine ve liderlik edildiklerine değil, takipçilerin kalitesine ve nasıl takip ettiklerine de bağlıdır.

Patronlar her zaman iyi liderler olmayabilir; astlar her zaman iyi takipçiler olmayabilir ve gerçek şudur ki; çoğumuz lider olmaktan çok takipçiyiz.

Takipçiler körü körüne lidere tapmamalıdır. Ona saygı duymaları yeterlidir. Lider de takipçilere saygı duymalıdır. Kelley; üstüne basa basa , ‘ liderlik rolünü takipçilikten daha üstün ve etkin olarak görmek yerine, onları birbirlerine denk, fakat farklı etkinlikler olarak düşünebiliriz’’ demektedir.

Lider mimardır; kollar sıvanmış, kalem kulak arkasına takılmış, stratejiyi tasarlayan , planın marangozlar, elektrikçiler , ve işçiler tarafından uygulanıp uygulanmadığından emin olmak için inşaatı denetleyen kişidir.

Lider, göreceğimiz gibi konuşkan olmalıdır. Hızlı olmasa bile, konuşması insana coşku aşılayan cinsten olmalıdır.

Liderin fikir birliğine ihtiyacı vardır. Bu olmaksızın takım dağılır.

Kısacası liderlik, lider ormanı görmezse takipçilerin ormanı ve ağaçları göremeyeceğinde ısrar etmektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hıdır Gençer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler