Lobi İsimli Çocuk Felçli 14/01/2010

LOBİ İSİMLİ ÇOCUK FELÇLİ DOĞDU

Yaren-i Harput Derneği Başkanı Gürkan Özensoy’un çabaları ile 15 gün içerisinde gündeme gelen ve Elazığ’da ilk toplantısı 9 Ocak’ta yapılan Lobicilik Çalıştayı, maalesef beklenen sonucu veremedi. Elazığ Milletvekili Faruk Septioğlu’nun yeğeni rahmetli Semih Septioğlu’nun geçirdiği trafik kazası sonrasında aynı gün Palu’da defnedilmesi de toplantıya katılımı olumsuz etkilediği belirtiliyordu. Kanımca Çalıştayın çok kısa sürede düzenlenmiş olması, organizasyonda büyük eksikliklerin yaşanmasına neden oldu. Çalıştayı düzenleyen Gürkan Özensoy da aslında arzu etmediği düzeyde bir toplantı olduğunun farkındaydı. Sabah oturumunda selamlama adı altında bazı katılımcıların kürsüye çıkıp kendilerini kısaca tanıtmaları ve lobicilik adına herhangi bir öneri getirmemiş olmaları, Gürkan Özensoy’u da rahatsız etmiş olacak ki, selamlama konuşmasına çağırdığı konuklarını anos ederken, sık sık aşağıdaki cümleleri kurma gereği duydu. Gürkan Özensoy’un ifadeleri arasında aşağıdaki cümleleri kullanmış olması gözden kaçmadı.

“Normalde gündem konuları çok açık ve belli. Fakat elimizde olmayan gerekçelerle komisyonumuzdan ayrılması gereken mülki Amir, Belediye Başkanı, Rektör, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve yanında gitmesi gereken arkadaş gurubumuz ayrıldıkları için, gündemle ilgili konuların teferruatına giremedik. İkinci oturumda bunların hepsi var efendim, önce onu arz edeyim”.

Özensoy Dr. Naci Onur’u kürsüye davet etmeden önce de “Gündemin içerisinde herşey var. Gündem siyaset üstü, gündem ekonomik, ticaret, kültürel ve sosyal aktivitelerin tümünün üstünde yer alacak. Bundan asla kimsenin şüphesi olmasın” diyerek, çalıştayın yükünü öğle sonu yapılacak toplatılya havale etmişti.

Sabahki selamlama konuşmalarında Tüm Elazığlı İşadamları Derneği Başkan Vekili Ali Cemal Güler, EFTUD Başkanı Bünyamin Eroğlu, MÜSİAD Başkanı Metin Bulut, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Elazığ İş Kadınları Derneği Kurucusu Prof. Dr. Yasemin Açık, Mimarlar Odası Başkanı Mithat Coşkun, Türk Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Şerif Mehmet Arıca, İzzetpaşa Vakfı Genel Sekreteri Dr. Naci Onur, Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Ethem Gülbay, İlim ve Hayra Hizmet Vakfı Başkanı Resul Şahin, Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Tan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Ozan, Gazeteci-Yazar Şükrü Kacar ve bendeniz selamlama konuşmaları yaptık. Dolayısıyla sabahki oturumu boşu boşuna harcamış olduk. Oysa önceden gündem hazırlansaydı ve Elazığ’ın başlıca sorunları belirlenseydi, somut problemler üzerinde ne tür lobicilik çalışmaları yapılabileceği konuşulabilirdi. Aslında ben bir sunu hazırlamıştım ve Elazığ’ın başlıca sorunlarını listelemiştim. Fakat iş selamlaşma ile başlayınca, öğle sonu sunayım düşüncesi ile selamlama formatını bozmak istemedim.

Öğle sonu çok farklı bir çalıştay olacağı ümidini taşıyarak 14.30 da salondaki yerimi almıştım. Bu bölümde Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çevik tarihten bir örnek vererek kısa konuşmasını yaptı. 170 yıldır ülkemizde yönetimler eliyle yerli malını teşvik edici bir takım teşviklerin yapıldığını ve Tazminattan beri bunun var olduğunu söyledi. Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bilal Çoban ise Spor Toto Teşkilat Başkanlığına bir proje sunduklarını, bu projeyi hayata geçirebilmek için verdiği mücadeleyi ve karşısına çıkan bürokratik engelleri dillendirdi. Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı (Ankara) Başkanı Bedri Sever Ağabey de Vakfın 2500 öğrenciye burs vererek eğitimlerine destek verdiğini söyledi. Akabinde de bu tür toplantıların birçoğuna katıldığını, ancak sonuç alma bağlamında hemen hemen tümünün başarısızlığa uğradığını belirtti.

Ankara Elazığ Kültür Derneği Başkanı Ahmet Düzgün ise bu çalıştaya her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Akabinde Elazığ Belediyesi eski İmar Müdürü Ahmet Bey “Elazığ Buluşuyor” toplantılarına katıldığını ve bu tür etkinliklerin katkı sağlandığına inandığını belirtti. İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Fethi Yüksel olaylara akademik ve profesyonel bakmak gerekliliğinden bahsetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk ise Yaren-i Haput Derneği tarafından deprem konusunda yapılan çalışmalardan örnekler verdi.

İstanbul Proje Koordinasyon Direktörü Kazım Gökhan Elgin, İstanbul’da okul binalarının depreme karşı güçlendirme çalışmalarını yaptıklarını, bu tür çalışmaların Elazığ’da ya yapılması gerektiğini söyledi. Bir İşadamımız ise kendisinin iki sene önce bir televizyon programına katıldığını, Elazığ’da bir Kan Bankasının olmadığını (Mehmet Soysal’ın programında) ve telefon bağlantısında Elazığ’da arsa bulacağını vaddettiğini söyledi. Sayın Valimizin konuya sahip çıktığını ve yer konusunu çözdüklerini belirtti. İşadamı Faik İçmeli ise kendilerinin hizmet sektöründe çalıştıklarını, Kırgızistan’da dahi mağaza açtıklarını ve Elazığ sevdalısı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altınyuva ise bu Çalıştaydan büyük oranda istifade ettiğini ve Kalkınma Ajansı olarak sivil toplum örgütleri ile işbirliğine girilerek bölgenin işgücü ortamının geliştirilmesine çalışacaklarını söyledi. ETSO Başkanı Ali Şekerdağ ise bir sunu yaparak Elazığ’ın SWOT analiz sonuçlarını anlattı. 2023 de nasıl bir Elazığ arzuladıklarını ve niçin lobi yapma gereğinin duyulduğunu açıkladı.

Konuşmaların sadece öne çıkan kısımlarını ele alarak Çalıştayın nasıl bir güzergahtan ilerlediğini vurgulamaya çalıştım. Dikkat edilecek olursa, Çalıştay sonucunda Elazığ’ın hangi sorunlarının olduğu ve bunları çözmek için nasıl bir lobicilik faaliyeti sürdürüleceği belirlenememiştir. Çalıştay sonucunda Gürkan Gülensoy’un hayali, lobicilik için üç ayrı komitenin kurulmasını sağlamaktı. Ama kendisinin beklediği olmadı ve toplantı sonucunda hazirunun ve derneklerin Çalıştay komisyonlarının doğal üyesi olması önerilmişti.

Deneyimlerim şunu göstermiştir. Şayet komisyonlar kurmazsanız, görevi yürütecek kişileri belirlemezseniz, o girişimlerin tümü başarısız olmaya mahkumdur. Toplantıya 70 civarında kişi katılmıştı. Bu 70 kişiyi nasıl bir araya getireceksiniz ve Elazığ’ın sorunlarını çözmek için nasıl lobicilik yapacaksınız!

Akşam Fırat Televizyonunda konuşmalar sürdürüldü. Bu toplantıya Elazığ Milletvekili Sayın Necati Çetinkaya da katılmıştı. Gazetecilerin sordukları sorulara ustalıkla cevap vererek, mensubu bulunduğu partinin Elazığ’a yaptığı hizmetleri üstü örtülü siyaset yaparak, program içerisine enjekte edebilmeyi başarmıştı. Her zaman sergilediği tavırlar arasında yer alan uslubü ile tokalaşırken, konuştuğu kişiden gözlerini kaçırarak başka tarafa bakmayı da sürdürdü. Bu programda bazı gazetecilerimizin cesur soruları karşısında cevap verirken de, yılların bürokratı ve siyasetçisi kimliği ile ustaca ortamı kontrolü alına almayı başarabildi.

Yeni Ufuk Dergisi sahibi Nafiz Koca eleştirel bir yaklaşımla sorularına muhatap araken, gazetecilik mesleğinin gereğini yerine getiriyordu. Sabahki oturumlarda konuşanların hemen hepsinin kendi ya da mensubu bulundukları örgütlerin reklamlarını yaptıklarını belirtti. Bu toplantıya esas muhataplarının çağrılması gerektiğini, Çalıştaya çağrılan kişilerden örneğin Faik İçmeli’nin gündüz birinci oturumunda yer alırken, akşam oturumunda bulunmadığını, zaten birçok kişinin çağrılmasının unutulduğunu ya da çeşitli mazeretlerle toplantıya katılamadıklarını belirterek; bu oluşumun ölü doğacağı endişesini taşıdığını ifade etti. ESTO Başkanı Ali Şekerdağ’ın ve arkadaşlarının Kalkınma Ajansı konusunda verdiği mücadeleyi yakından izlediğini, ancak sonuçta bu ajansın Malatya’ya kaptırıldığını belirtti. Gürkan Özensoy’a yönelik de Elazığ’dan giden birçok kişinin İstanbul ve Ankara’da derneklere uğradıklarında muhatap bulamadıklarını ve derneklerin birçoğunun kapalı tutulduğunu iddia etti.

Nafiz Koca, Gürkan Özensoy’a dönerek, “Oluşturulan bu lobicik harekatı sonrasında Elazığ’ın bir sorununu çözmek amacıyla Hükümetin en üst mevkilerinde yer alan Sayın Çetinkaya’ya gittiğinizde, bu lobicilik harekatı sonrasında Sayın Çetinkaya’yı harekete geçirebilecek bir gücü oluşturacağınıza inanıyor musunuz?”. Gülensoy ise verdiği cevapta tabela derneği olmanın acı olduğunu, ama kendi derneklerinin sürekli açık tutulduğunu dile getirdi. Lobiciliğin üstesinden gelinebileceği konusunda derneklerinin bugüne kadar yaptıklarını gösterebileceklerini ve Elazığ Belediyesi ile daima temas halinde bulunduklarını söyledi.

Kanal 23 ten Murat Uyman lobiciliğin çatısının nasıl oluşturulacağını ve kimlerden teşekkül ettirileceğini sordu. Özensoy , kendisinin düşündüğü organizasyonun hazirunun önerisi gibi olmadığını belirterek, kendilerinin üç ayak şeklinde lobiciliğin oluşturulmasını düşündüklerini, bunların Teknokratlar Gurubu, Mali Gurup ve Çalıştay Komisyonları şeklinde düşündüklerini belirtti. İnsanların üzerine gitmemek ve “Acaba daha önceden isimler belirlenmiş mi?” imajını yaratmamak için hazirinun teklifleri doğrultusunda hareket ettiklerini itiraf etti.

Bu durumdan da anlaşılacağı üzere Gürkan Özensoy , aklından geçirdiği bir organizasyon kurmayı başaramamıştı. Bunun nedeni Çalıştay süresince ortaya çıkan gelişmelerdi ve daha başlangıçta tepki almamak için kendi düşüncesini ileri sürmemiş ve komisyonları kurmaktan vazgeçmişti.

Gürkan Özensoy’u öğrencim olması münasebetiyle çok iyi tanıyorum. Girişkenliği ve tuttuğunu koparan özelliklere sahiptir. Eminim ki arzu etmediği bir biçimde gelişen Çalıştayı, ileride lobiciliğin raylarına oturtmayı başarabilecektir. Çalıştaydaki gelişmeleri gözetliyerek hazirunun önerileri doğrultusunda bir tasarrufa gitmesi, başarılı bir taktik olarak algılıyorum ve öyle tahmin ediyorum ki bir sonraki Çalıştayda burada gördüğü eksiklikleri bertaraf edecek ve istediği sonucu yakalayacaktır.

19 yıldır yayın yapan ve İlk Yerel Üniversite Televizyonu olan Fırat TV’nin RTÜK tarafından hazırlanan bir taslak kanun çerçevesinde yayınlarının susturulmasının hedeflendiğini, Türkiye’de Selçuk, Erciyes ve Atatürk Üniversitelerinin de Fırat TV’nin benzeri yayınlar yaptıklarını, ancak RTÜK’ün Üniversitelerin televizyon ve radyolarını kapatarak neyi amaçladığını anlayamadığımı dile getiren bir konuşma yaptım. İleride uzaktan eğitim yapacak olan Fırat Üniversitesi için Fırat TV’nin önemli bir alt yapı oluşturduğunu, kapatılmaması gerektiğini ve Elazığ’ın lobi oluşturarak bu televizyonun kapatılmasını önlediği takdirde, lobicilik konusunda önemli bir başarı göstereceğine işaret ettim. Milletvekilimiz ve Başbakan Danışmanımız Sayın Çetinkaya’nın söz alıp, bu konudaki görüşlerini belirtir diye bekledim. Sessiz kalınca program sonunda yanına gittim ve “Sayın Valim Fırat Televizyonuna büyük emekler verdik. 19 yıldır yayın yapıyoruz. Bu yeni yasanın üniversite televizyonlarını susturması hükümlerine müdahale etmenizi arz ediyorum” dedim. Sayın Çetinkaya hiç cevap vermeden benden uzaklaştı ve CHP İl Başkanı Ethem Gülbay’a giderek Kuzova sulaması ile ilgili söyledikleriyle Gülbay’ın programa siyaset karıştırdığını tartıştı. Elazığ’ın bir sorununu çözmek için lobicilik bağlamında Sayın Çetinkaya’ya gidildiğinde, herhalde gene aynı sahne tekrarlanır ve Sayın Çetinkaya gelenlerle görüşmeden odasından uzaklaşır!

Sonuç olarak Elazığ’da yeni bir hareket, eksikleri olmasına rağmen başlatılmış oldu. Bu toplantıya koşarak gelenlerin öncelikli amacı Elazığ’a hizmet olduğundan şüphem yoktur. Bu Elazığ sevdalılığı vesilesi ile mutlaka olumlu sonuçlar elde edilebilecektir. Sevgili öğrencim Gürkan Özensoy’un da bu yazdıklarımı olumlu bir pencereden görmesini diliyorum. Burada tespit ettiği eksikliklerin sonraki toplantılarda tekrarlanmaması için çok iyi planlama yapması gerektiğini hatırlatıyorum ve bize düşecek her türlü hizmete de var olduğumuzu kamuoyu önünde açıklıyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Asaf Varol - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler