TÜRKİYE  VE İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA İZLENEN POLİTİKA

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısı ve İsrail’in misillemesiyle başlayan savaş 10’uncu gününde. Çatışmaların başladığı günden itibaren süreci yakından izleyen Türkiye, aktif bir diplomasi uyguluyor.

Erdoğan, 15 Ekim’de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yanı sıra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı daha önce de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Dışişleri Bakanı Fidan da 7 Ekim’den sonra Mısır başta olmak üzere bölge ülkelerini ziyaret etti ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile iki kere telefonda görüştü.

Fidan, bugün önce Lübnan’a ziyaret edecek, sonra da Suudi Arabistan’a geçerek İslam İşbirliği Örgütü’nün olağanüstü toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanı, Hamas’ın siyasi işler sorumlusu İsmail Haniye ile de Pazartesi günü telefonda görüştü.

Türkiye’nin bu temasları, attığı adımlar ve verdiği mesajlar, izlenilen politikanın üç temel önceliğe dayandığını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin önceliklerinin ilk sırasında sivillerin korunması, daha fazla can kaybının önlenmesi var.

7 Ekim’den bu yana Ankara’dan yapılan açıklamalarda sivillerin hedef alınmaması çağrısının altı çiziliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan,  bazı gazetelerde yer alan açıklamasında, “Biz 7 Ekim’de ve müteakip süreçte, sivilleri hedef alan hiçbir eylemi tabii ki tasvip ediyoruz. Tam tersine sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız, gerek biz bunu her platformda söyledik. Bunu ilgili muhataplarla yaptığımız görüşmelerde de sürekli gündemde tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in yoğun hava saldırılarına hedef olan Gazze’de yaşananları da yakından izliyor.

Fidan, İsrail’in geçmiş operasyonlarında da sivil-militan ayrımı gözetmediğini belirterek, “İsrail’in Gazze’yi şu ana kadar benzeri görülmemiş şekilde bombalıyor olması, yoğun sivil ölümlerine yol açması, elektriği, suyu, yakıtı kesip orayı adeta bir yokluğa, açlığa mahkum etmesi kabul edilemez” dedi.

Dışişleri Bakanı “sivil nüfusu korkutarak bulundukları yerlerden, özellikle de Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru hareket ettirilmesinin” de kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Erdoğan geçen hafta Gazze’nin sadece 365 kilometrekarelik bir alan olduğuna dikkat çekmiş ve İsrail’in 2 milyondan fazla Gazzeliyi elektrik, su, yakıt ve gıdadan mahrum etmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söylemişti.

Fidan’ın başta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve diğer muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde sivillerin hedef alınmaması gerektiğini vurguladığı, Gazze’nin daha büyük bir yıkımla karşılaşmasının daha ağır sonuçları da beraberinde getireceği yönünde mesajlar verdiği kaydediliyor.

Türkiye ayrıca, Gazze’ye dönük insani yardımları sürmesi için başta Mısır olmak üzere bölge ülkeleriyle işbirliği arayışında.

Son olarak Türkiye hafta sonu Mısır’a üç uçak insani yardım malzemesi gönderdi ancak bunların Gazze halkına nasıl ulaştırılacağı konusunda henüz İsrail ve Mısır arasında anlaşma sağlanamadı.

 

KAYNAK,GETTY IMAGES

Türkiye’nin, hem Batılı hem de bölge ülkeleriyle sürdürdüğü temaslardaki amaçlarından biri de, savaşın bölgeye yayılması riski.

Lübnan’ın güneyinde kontrolü elinde tutan Hizbullah ile Suriye’deki İran yanlısı milis grupların Gazze’ye odaklanan İsrail’in dikkatini dağıtmak amacıyla devreye girme ihtimali İsrail açısından kaygıların odağında yer alıyor.

Hizbullah ve İsrail ordusunun Lübnan sınırında yığınak yaptıkları biliniyor.

Hem İsrail hem de birçok Amerikalı yetkili ve uzman, Hamas saldırısının arkasında İran’ın olduğunu, Hizbullah ve İran bağlantılı milis grupların da İsrail’e saldırması durumunda bunun talimatının da Tahran’dan verilmiş sayılacağını söylüyor.

ABD ve İngiltere’nin bölgeye gönderdikleri uçak gemileri ve İsrail’e sağladıkları askeri desteğin de İran ve bağlantılı grupları caydırmak amacı güttüğü belirtiliyor.

Erdoğan’ın Reisi ile görüşmesi ve Fidan’ın Lübnan’daki temaslarındaki ana vurgu, çatışmanın yayılmaması için herkesin sorumluluk içinde davranması mesajına odaklanıyor.

Türkiye, İsrail- Filistin bunalımının kalıcı barış anlaşması kapsamında iki devletli bir çözüme ulaşılamaması sebebiyle derinleştiği görüşünde.

Fidan’ın bugün gazetelere yansıyan demeci Türkiye’nin, çatışmaların sonlanmasının ardından uluslararası toplumun “yeni bir anlayışla” soruna kalıcı bir çözüm bulmak için devreye girmesini istediğine işaret ediyor.

“Garantörlük formülü” olarak tanımlanan bu yaklaşıma göre, İsrail ve Filistin’e garantör olacak ülkeler hem taraflar arasında bir anlaşmanın sağlanması hem de o anlaşmanın uygulanması için sürece ortak olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye ve diğer bazı bölge ülkelerinin Filistin’e garantör olabileceklerini kaydetti.

Fidan, “İsrail için de başka ülkeler garantör olsun. Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin. İsrail bölgede kalıcı barış, kendisinin de güvenliği olsun istiyorsa Filistinlilerin bir devleti olmalı. Hem Filistinliler hem de diğer devletler buna razı olacaklar. Ancak bu tür bir kompozisyonla kalıcı bir barış ortaya çıkar” diye konuştu.

Türkiye’nin kalıcı barış için bir bir teklifi gündeme getirdiğini, başka teklifleri olan ülkeler olursa bunları değerlendireceklerini belirten Fidan, “Ama önemli olan bu krizi vesile bilerek iki devletli çözümü hayata geçirme yolunda adım atmaktır. Bölgeye kalıcı barışı getirmektir” ifadelerini kullandı.Dolayısıyla tüm bu gelişmelerden anlaşılan Türkiye’nin en öncelikli beklentisi ve amacı bir an önce  İsrail’in katliamlarını durdurabilmek...Son hastane saldırısı sonrası bugüne kadar İsrail’in yanında saf tutan Dünya kamuoyunun yavaş yavaş bu duruşlarını terk etmeye başlamalarını ve bu vahşet karşısında seslerini yükseltmelerini bekliyoruz.

YOKSA TOPTAN TÜM İNSANLIĞIN İNSANİ DUYGULARDAN TAMAMEN YOKSUN OLDUĞUNU DÜŞÜNECEĞİZ.ÇOCUK,KADIN ,YAŞLI DİNLEMEDEN  HASTANE BOMBALANMASI VAHŞETİNDE ÖTESİNDE KELİMELERİN TARİF EDEMEYECEĞİ BİR BARBARLIKTIR.BU KANA SUSAMIŞ,İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ SİYONİST REJİME HERŞEYE RAĞMEN DÜNYANIN DUR DEMESİNİ BEKLEMEKTEN BAŞKA  ÇARE GÖRÜNMÜYOR.ZİRA SÖZE GELDİMİ MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN İSLAM ALEMİNİN UTANÇ VERİCİ SUSKUNLUĞU VE SESSİZLİĞİ BİZE BAŞKA UMUT BIRAKMIYOR.ALLAH MAZLUM FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLSUN………

500 TL banknot ve 10 TL madeni para çıkacak mı, basılması gerekli mi?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.