NARSİST MANİPÜLATÖR

Psikolojik manipülasyon, narsist eğilimleri olan bireyler tarafından yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Kullanılan aracın gücü, aynı anda yıkıcı bir kontrol yöntemi olurken ne kadar kolay fark edilmeyeceğin de yatmaktadır. Bu tür kötüye kullanımın üstesinden gelmenin anahtarı, bunun günlük ilişkilerde ve kişilerarası iletişim kurduğumuz etkileşimlerde nasıl ortaya çıktığını anlamakla başlamaktadır.

İletişim halinde olduğunuz narsistleri hayatınızdan çıkarmanın en etkin yolu, narsist tutum gösterenlerle her türlü iletişim ve etkileşimden kaçınmak olsa da, bunun mümkün olmadığı zamanlar da vardır. Kendi benliğinizin incitilmesinden olabildiğince korunmak için, psikolojik manipülatörlerin ve narsistlerin en yaygın taktiklerini belirleyebilmeniz çok önemlidir.

Psikolojik manipülasyonun samimiyet içinde gelişmekte olduğu kabul edilebilir. İyi çalışması için güvenlik açığı gerektiren diğerlerini kullanmanın yakın ve tanıdık bir yoludur. Yakın ilişkilerin tümü bir düzeyde kırılganlıkla birlikte geldiğinden, bu tür bir manipülasyon için mükemmel bir üreme alanıdır. Pek çok psikolojik manipülatör aile üyeleri, yakın arkadaşlar veya iletişim halinde olduğunuz çevrenizde bu ilişkiler onlara güven inşa etme ve daha sonra bu güveni kötüye kullanmak için bir basamak olarak kullanma fırsatı verebilmektedir. Birinden yararlanmak veya kullanmak için manipülatörlerin o kişinin zayıflıklarını, endişelerini ve kişisel geçmişini sağlam bir şekilde anlamaları gerekmektedir. Mükemmel gözlem yapmak, not almak ve yakın bir ilişkinin iç perspektifinden birini nasıl manipüle edeceğini öğrenmek için zaman harcamaktır.

Manipülatörler suistimali yavaş yavaş oluşturur. Tam kapsamlı bir saldırı başlatmadan önce genellikle yakın ilişkilerde önce sınırlarınızı test edeceklerdir. Ne kadar başarılı olduklarını görmek, gözlemlemek için farklı yaklaşımlar denemek genellikle başlangıç ​​noktalarını oluşturmaktadır. Sonuçlara bağlı olarak, ya kullandıkları gözlem ölçeğini küçültecek ve yeni bir yöntem deneyecekler ya da etkili olduğu kanıtlanmış olan tutumu, daha geniş bir kapsamda kullanmaya başlayacaklardır.

Psikolojik manipülatörler, eylemlerinin sorumluluğunu kurbanlarına karşı nadiren alırlar. Çünkü bunu yapmak onların güvenilirliklerine zarar verir ve istismarcı ilişkide şüpheye neden olur. Çoğu manipülatör, kurbanlarına karşı, genellikle o kişi tarafından bir şekilde nasıl “haksızlığa uğradıklarına” odaklanan kendini beğenmiş bir tutum benimser ve tipik olarak davranışlarını, kendilerine nasıl davranıldığının bir intikamı olarak mazur gösterirler. Kuralları basittir: “Bana, benim istediğimi vermezsen sana istediğim gibi davranmaya hakkım var.”

Sağlıklı iletişimde karşılılık ilkesi ölçütünde etkileşim alma ve verme üzerine kuruludur. Bir incinme meydana geldiğinde, her iki taraf da nasıl katkıda bulunduklarını inceler ve bu eylemler için sorumluluk almaktadır. Manipülasyon bir ilişkide, kurban (mağdur) yanlış olan, yanlış giden her şeyin nedeni olmaya zorlanmaktadır. İstismarcının manipülatif davranışları da dahil olmak üzere, ilişkideki her sorun için suçlama mağdura yansıtılır.

Sorumluluk almayı reddetme manipülatörleri kendilerine ait güvenli bölgede tutar. Eğer kurbanı bir şekilde uydurma bir nedenden ya da gerçek bir durumdan dolayı istismardan sorumlu olarak etiketlenirse, manipülatör kendilerine kendi gözlerinde (ve genellikle yabancıların gözünde) üzerinde güç ve kontrol uygulama izni verir.

Bu taktik iki yönlü sonuç üretir: İstismarcı, “kötü muameleye” maruz kaldıkları için diğerlerinden sempati kazanır ve mağdurlarına istedikleri gibi davranmaları için aniden açık bir çekle ödüllendirilirler. Bu noktadan sonra, psikolojik manipülasyon, kendi duygularına “doğal bir tepki” olarak mazur görülebilmektedir. Bu aynı zamanda mağdurlar üzerine uyum sağlamaları için büyük bir baskı oluşturur ve uzun vadede kendi imajları üzerinde yıkıcı etkiler yaratabilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fatma Gödeoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler