NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR

19 Temmuz 2021, Kurban Bayramının arife günü. COVID-19 küresel salgınının gölgesinde bayrama hazırlanıyoruz. Maskeler ağzımız ve burnumuzu kapatmış. Ama bazıları maske takmamak için direnmeye devam ediyor. İki aşı olanlar ise salgına karşı kendilerini daha güvende zannediyor. Kafalar karışık. Çünkü virüs sürekli farklı varyantlarını piyasaya sürüyor. Olduğumuz aşılar ne kadar bizi koruduğundan dahi tam emin olmadan, Kurban Bayramını hiç Korona salgını yokmuşçasına sosyal mesafe kurallarına uymadan idrak ediyoruz.

Çocukluğumdaki bayramları özlüyorum. Sadece dini bayramlar değil. Diğer resmi bayramlarda da mutlu oluyorduk ve bu bayramları büyük bir neşe içerisinde kutluyorduk. Çocukluğumuzda 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 29 Ekim, 10 Kasım bayramlarını da dört gözle beklerdik. Ama dini bayramları kutlamak daha farklı idi. Çünkü rahmetli babam bizleri erkenden uyandırır, sabah namazı ve akabinde de bayram namazını birlikte kılar ve büyük bir heyecanla evin yolunu tutardık.

Rahmetli annem bayram öncesi hummalı bir şekilde bayram yemekleri hazırlardı. Baklava, börek vb. yiyecekleri hazırlamak için de kız kardeşlerimden destek alırdı. Bayram sabahı da erkenden evin kadınları, evin önünü süpürürlerdi ve evin erkeklerinin camiden dağılmalarını beklerlerdi.

Köyde, bayram akşamları köyün büyüklerinin evlerinde toplanılırdı. Sohbet edilirdi. Köyün sorunları konuşulurdu. Köylüler arasında büyük bir birlik ve beraberlik vardı.

Kurban bayramlarının birinci günü kurban kesimleri ile geçerdi. Çocukluğumda kurban kesimlerini genellikle köylülerin kendilerinin kestiklerine şahit olurdum. Yani her ev kendi kurbanını kendisi keserdi. Kendi ve civar köylerde kurban dağıtımını da bizzat yaparlardı.

Üniversitede çalışırken ilk yıllarda dini bayramlarda evlerimiz dolup taşıyordu. Hatta bazı bayramlarda iade-i ziyaret etmeye fırsat bulamıyorduk. Aynı lojmanda komşu ziyaretinin akabinde bu defa da ayıp olmasın diye aynı gün birkaç dakika sonra iade-i ziyaret yapardık.

Zaman geçtikçe bu alışkanlıklarımızı bırakır olduk. Çünkü bayramlar artık tatil için kullanılıyordu. Eğer mevsim müsait ise lojmanda kalanların bir bölümü tatile giderdi. Bayramına gittikleriniz de iade-i ziyaret yapmadıklarında, geleneksel bayram ziyaretleri kendiliğinden azalıyordu.

Kurban bayramı özellikle kadınlarımız için çok yorucu olabiliyordu. Çünkü büyük ailelerde ortak büyükbaş hayvanlara hisse olarak giren aile fertlerinin kurbanları peş peşe kesildiğinde, eve büyük miktarda et girerdi. Dağıtılacak kısımlar pay edildikten sonra, geriye kalan etlerin değerlendirilmesi için genellikle kavurma yapılırdı. Bu kavurma işlemleri de genelde evin büyük annelerin sorumluluğunda idi.

Son yıllarda kurban kesim yerlerinin büyük bir bölümü daha modern bir hal aldı. Mezbahanelerde deneyimli kasaplar, kurban kesim işlemlerini yapar, hatta paylaşma işlemlerini de kendileri üstlenir ve kura çekilerek, hissedarların payları verilirdi.

Kurban kesimini daha da pratik hale getiren dernekler, vakıflar çoğalmaya başlamıştı. Bu durum hala devam etmektedir. Kurban derilerini THK’na vermek geçmişte sıkça izlenen bir yoldu. Ama daha sonraları bazı dernekler/cemaatler ve bazı vakıflar da hem kurban kesimi yapıyorlardı hem de mahalle mahalle dolaşarak deri toplarlardı. Bu durum hala devam etmektedir. Ama üzülerek görüldü ki bazı kuruluşlar, yasa dışı topladıkları kurban derileri üzerinden yandaşlarına büyük rantlar sağladılar.

Bu defa kurban kesimi için güvenilir kurum ve kuruluşlar araştırıldı. Diyanet kurban kesimini üstlenmesi sonrasında, kurban kesimlerini vekâleten Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile yaptıranların sayısı artmaya başladı.

Bayramın birinci günü sorumsuz ve bilinçsiz kişiler tarafından kesilen kurbanların artıklarını gene sokaklarda bırakanlar olacaktır. Her ne kadar belediyelerin hemen hepsi bu konuda büyük titizlik gösterseler de gene bazıları çevre sorunlarını artıran tasarruflara sebebiyet vereceklerdir. Çünkü zabıtalar sokak aralarında rastgele kesilen her kurbanı takip etmelerine zamanlarının yetmesi alsa mümkün olmayacaktır.

Kurban kesen vatandaşlarımızın belirlenen kurban kesim mekânlarına ve kurallarına harfiyen uymaları, bir vatandaşlık görevidir. Sokaklarımız kan revan içerisinde kalmamalıdır. Kasaplarımız kendilerini yaralamamak için azami özen göstermelidir. Eski dini bayramların özlemiyle, tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramlarını tebrik ederim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Asaf Varol - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler