Elektrik arızalarının nedeni 'bilinçsiz' kullanım

Elektrik bakım ve onarımında dikkat edilmesi gerekenlere değinen elektrikçi Ahmet Erdoğan, yaşanan elektrik arızalarının nedeninin yanlış ve bilinçsiz kullanım olduğunu söyledi.

20 yıldır Elazığ’da mesleğin içinde olarak elektrikçilik yapan Ahmet Erdoğan, evlerde sıklıkla meydana gelen priz yanması, sigorta atması, avize arızası, tesisat değişimi gibi durumların en çok karşılaşılan elektrik arızalarından olduğunu söyledi.

Evlerde bulunan prizlerde meydana gelen arızanın ve priz yanmasına yol açmasının en büyük sebebinin yanlış kullanım olduğuna dikkat çeken Erdoğan, elektrik bakım ve onarımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Ahmet Erdoğan elektrik bakım ve onarımında kişilerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, tüketicinin, güvenilir kişilerden yardım alması gerektiğini aktardı.

Erdoğan, elektrik bakım ve onarımında tüketicinin güvenilir kişilere iş yaptırması gerektiğini ifade ederek, “Tüketici, evindeki elektriğin bakım ve onarımı konusunda güvenilir kişilerden yardım almalı. Elektrik bakımı ve onarımı özellikle köklü firmalar ve işin ustaları tarafından yapılmalı. Kayıt dışı çalışan, nerede çalıştığı belli olmayan kişilere bakım ve onarım yaptırılmamalı.” dedi.

Uzun yıllar evlerdeki elektrik bakım ve onarımı üzerine hizmet verdiğini dile getiren Ahmet Erdoğan, mesleğe çıraklıktan başladığını belirterek, elektrik tesisatlarında priz yanması, yüksek voltaj gibi nedenlerle; uydu ya da görüntülü diyafon sistemlerinde ise zilden kaynaklı nedenlerle arızanın meydana geldiğini söyledi.

PRİZ YANMASI BİLİNÇSİZ KULLANIMDAN KAYNAKLANIYOR

Prizlerdeki arızanın müşterinin yanlış ve bilinçsiz kullanımından kaynaklandığını belirten Erdoğan, “Evdeki tesisatın iki cihazı kaldıramayacağı durumlar oluyor. Eğer kişi buna dikkat etmez ise priz yanması gibi durumlarla karşılaşıyor. Kendisini de tehlikeye atmış oluyor. Dolayısıyla elektrik bakımında bu tür durumların yaşanmaması için tesisatların kontrolü önemli.” diye konuştu.

FAZLA SAYIDA ÇANAK, GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Binaların balkon ya da çatılarında yer alan fazla sayıdaki çanakların görüntü kirliliğine neden olduğunu ifade eden Ahmet Erdoğan, bu durumun önlenmesi için yapılması gerekeni şu örnekle açıkladı: “Binada yer alan 20 kişilik dairenin sakinleri kendi aralarında karar alıyor. Her daireye ikişer tane olmak üzere bir hat çekiyoruz. Böylece bütün binanın etrafındaki çanak sistemi kalkıyor. Sadece çatıya üç tane çanak tutturuyoruz. Dolayısıyla 20 kişilik dairede ayrı ayrı bulunacak çanak sayısı üçe düşmüş oluyor.”

BİLİNÇLİ HAREKET EDEN TÜKETİCİ HAKKINI RAHATLIKLA ARAYABİLİR

Erdoğan, tüm elektrik ve kamera, uydu işlemlerinde tüketicinin bilinçli hareket etmesini vurgulayarak, “Kişi, bilinçli hareket etmeli. Evine çağıracağı elektrikçinin işten anlayan, bu iş içerisinde gelen ve esnaf odasına kaydı bulunan, dükkân sahibi kişilere elektrik bakım ve onarımı ya da kamera uydu sistemi gibi işlemlerini yaptırmalı. Çünkü bu işlemlerde yaşanabilecek bir sorun karşısında tüketici hakkını rahatlıkla arayabilir.” dedi.

Yurt dışından alınan malzemenin dolardaki artıştan etkilendiğini kaydeden Erdoğan, piyasalarda meydana gelen sıkıntının tüm esnaf gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini belirtti.

06 Eyl 2018 - 10:05 - Gündem

Mahreç  Özel Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.