Ihlamur çeyrek altınla yarışıyor

Elazığ’da en çok tüketilen bitkiler arasında yer alan ıhlamurun yaprağının kilogramı 150, çiçeğinin kilogramı ise 200 TL'ye çıktı.

Sıkça tüketilen ıhlamurun soğuk algınlığı dışında birçok faydası olduğu da biliniyor. Vücudun direncini arttıran ıhlamurun, saç sağlığı, stres, cilt lekelerini giderme ve kalp sağlığına iyi geldiği de belirtiliyor. Ihlamurun sindirim sistemini düzenlediği gibi, kansızlığı da iyi geldiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Soğuk algınlığına iyi gelen, terlemeye teşvik eden ve ateş düşürme gibi bir çok faydası olan ıhlamurun fiyatı dikkat çekiyor. Kış aylarının vazgeçilmez bitkisi olarak bilinen ıhlamurun yaprağının kilogramı 150 çiçeğinin kilogramı ise 200 liraya alıcı buluyor.

Ihlamurun en çok kış aylarında satıldığını belirten Elazığlı esnaflar, "Ihlamurun fiyatı 150 ile 200 TL arasında. Fiyatının yüksek olmasının nedeni nadir bulunmasındandır. Ihlamur neredeyse altınla yarışıyor. Yoğun bir talep var" dedi.

Ihlamurun limonla kaynatılıp, balla karıştırılıp içildiğinde etkisini daha fazla gösteren bir bitki olduğunu aktaran esnaflar, bitkinin soğuk algınlığı önleyici ve terlemeye teşvik edici olarak kullanıldığını kaydetti.

Ihlamur satıcıları, “Ihlamur soğuk algınlığına iyi gelir. Ihlamurun vitaminin yüksek olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı hasta olmayı azaltır. Ellerde ve ayaklarda görülen şişkinlikler için ıhlamur banyosu yapılabilir. Mide bulantısına karşı ıhlamur haşlanır günde birkaç bardak içilir. Strese iyi gelir, rahatlatıcı etkisi vardır. Kan basıncını giderir, kan damarlarındaki iltihaplanmaya iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatır. Midedeki şişkinliğe iyi gelir, kabızlığa fayda sağlar. Mide ve bağırsaklarda oluşan krampları rahatlatır. Hazımsızlığa da iyi gelir. Karaciğer ve safra kesesi iltihabına karşı koruma sağlar.” diye konuştular.

09 Nis 2018 - 18:22 - Gündem

Mahreç  Özel Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.