Otomobil fiyatına satılıyor

Elazığ’da damla kehribar tespihlerinin fiyatları Bin TL’den başlayarak, 100 Bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Elazığ’da 5 ve 10 bin TL’ye tespih sattığını belirten satıcılar, damla kehribar tespihlerinin fiyatlarının Bin TL’den başlayarak, 100 Bin TL’ye kadar çıkabildiğini söylediler.

Mesleğin inceliklerini gazetemize anlatan satıcılar, “Mesleğimiz, icra ederken de en büyük özelliği, ham malzemeler elimize geliyor. Biz bunları kesip kendimiz tespih haline getiriyoruz. Bütün aşamalar kendi elimizden geçiyor. Tespihlerde yaptığımız malzemeler değişiyor. Örneğin, damla kehribar. Bunlar doğal organik reçine dediğimiz çam ağacının reçinesinden oluşan bir üründür. Bunun tespihe dönüşmüş hali sefvaf ve balgamidir. Zaten bunlar 2 çeşit malzemedir. Sıkma kehribar dediğimiz malzemede Almanya’nın 1945-1950 yılında ürettiği bir üründür. Sentetik malzemedir. Bu ürün bir süre kullanıldıktan sonra rengi dönmeye başlar. Ayni patin dediğimiz kırmızı rengi alır. Bunlarda genelde obje türünde geliyor. Biz bunları alıp tespih yapıyoruz” dediler.

“DAMLA KEHRİBAR BİRİNCİ KALİTE MALZEME”

Tespihin iyi olması öncelikle ustanın elinden geçen emeğe bağlı olduğunu ifade eden satıcılar, “Tespih malzeme olarak da müşterinin zevkine ait olan bir konudur. Kalitesine göre sınıflandırırsak tespihleri, damla kehribar en birinci malzemedir. Çünkü doğal organik olan bir üründür. Ondan sonra sıkma kehribar geliyor. Bunlarda yapaysal bir üründür, sentetik malzemedir. Bunların bir özelliği olarak da farkı, damla kehribar reçine olmasıdır. Çam ağacının reçinesinden oluşan bir üründür. Sıkma kehribar ise bir karışımdır. Meraklı arkadaşlarımız olmazsa bu mesleği icra edemeyiz. Sonuçta biz hamura şekil versek bile onun zevkine göre şekil veriyoruz. Meraklının da zaten bu tür malzemeler ustaya yaptırmasının en büyük sebebi el sanatı olmasıdır. Yani el işçiliğini oluşu, ustanın ona yönelik emek vermesine saygı duymasıdır. Önemli olanda tespihin modeli, büyüklüğü ve ölçüsünün kendi zevkine ait olmasıdır. Diğer bir husus da tespihi yaptırdığı malzemenin bulunmayışıdır” diye konuştular.

“FİYATI 100 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR”

Piyasadaki tespih fiyatlarına değinen satıcılar, Elazığ’da 5 ve 10 bin TL’ye tespih sattığını belirten satıcılar, damla kehribar tespihlerinin fiyatlarının Bin TL’den başlayarak, 100 Bin TL’ye kadar çıkabildiğini söylediler.

Satıcılar şu ifadelere yer verdiler: “En ucuz tespih dediğimiz zaman şuan piyasada da satılan ürünler var. Yeni malzeme dediğimiz, yeni üretilen ürünler, yeni kütle malzemeler var. Bunlar belli ustalarımızın elinden çıkan ürünlerdir. İşçiliğine göre değişiyor. Ondan dolayı fiyatı farklı oluyor. Bu tespihler ortalama 100 TL’den başlayıp, bin TL ye kadar çıkıyor. Eski malzeme dediğimiz yani pahalı malzemelerde ise obje türü malzemelerdir. Ham malzemesi pahalı olduğundan dolayı ve iyi işçilik verildiğinden ötürü fiyatı bin 500 TL’dir. Daha farklı model dediğimiz, fiyat olarak daha fazla olan damla kehribardır. Onunda malzemesi tek parça olması gerekiyor. Fiyatları bin TL’den Başlayıp 100 bin TL’ye kadar çıkıyor. Malzemenin eski oluşu ve işçilik veren ustanın emeğine göre fiyatları fark ediyor. Biz bu zaman kadar meraklı arkadaşımıza yaptığımız en pahalı tespih, eski sıkma dediğimiz malzemeden yaptığımız üründü. Onunda ölçüleri değişiyor. 5 ile 10 bin TL arası verdiğimiz tespihler oldu.”

09 Nis 2018 - 18:19 - Gündem

Mahreç  Özel Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.