Vatandaşın ne bütçesi ne de midesi kaldırmıyor

Uzmanların her gün bir avuç adı altında önerdikleri yiyecekleri ne bütçe ne de mide kaldırmıyor. Elazığ’da, kırılmış cevizin kilosu 55 TL, fındık 50 TL, fıstık 70, kuru siyah üzüm 16 TL, badem 60 TL, kabak çekirdeği 30 TL, yer fıstığı 20 TL, leblebi 20 TL, Ağın leblebisi 13 TL’den satışa sunuluyor.

Uzmanların beslenme konusundaki uyarıları kafa karıştırıyor. ‘Her gün bir avuç” adı altındaki önerdikleri yiyecekleri ne bütçe ne de mide kaldırmıyor.

Sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme önerileri kafa karıştırıyor. Beslenme uzmanlarının önerdikleri “her gün bir avuç” adı altındaki gıda tavsiyelerine uyulduğu takdirde vatandaşın ne bütçesi ne de midesi kaldırmayacak.

Elazığ’da, kırılmış cevizin kilosu 55 TL, fındık 50 TL, fıstık 70, kuru siyah üzüm 16 TL, badem 60 TL, kabak çekirdeği 30 TL, yer fıstığı 20 TL, leblebi 20 TL, Ağın leblebisi 13 TL’den satışa sunuluyor.

Ekonomik koşulların ağırlaştığı günümüzde uzman tavsiyesi adı altında vatandaşın gözüne sokulan ve piyasada normal koşullarda cep yakan fiyatlara sahip olan bu ürünleri tüketmek asgari ücretli biri için lükse giriyor.

Tavsiye edilen bir avuç başlığındaki gıdalar toplandığında ise kilogramı aşıyor. Ekranlarda ve medyada boy gösterip “her gün bir avuç şundan” yiyin denilen gıdaların en ucuzunun kilogramı ise 50 TL’den başlıyor.

Bir avuç ortalama 100 gram gelse aylık 3 kilogramı buluyor. Ayrıca en az 7-8 gıdayı “her gün bir avuç” başlığı altında tavsiye etmeleri kafaları karıştırıyor.

Kilogramları 50 TL’den başlayan ve ortalama 8 kaleme denk gelen bu gıdaların toplamı günlük 800 gramı buluyor ve bu da 40 TL’ye tekabül ediyor. Vatandaş beslenme uzmanlarına uyduğu takdirde aylık vasati Bin 200 TL’yi çerez yemek için gözden çıkaracak.

Vatandaşın ekonomik koşulunu göz önünde bulundurmadan her gün bir avuç şundan yiyin demesi ise dar gelirli çevrede tepkiyle karşılanıyor. Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı ve sosyal yardımlaşma fonlarının asgari 22 kalemden vatandaşa yardım yaptığı da göz önüne alınırsa bu tür yayınların gereksizliği gözden kaçmıyor.

ASKIDA EKMEK GÜNDEMDEYKEN

Maddi durumunun yetersizliği nedeniyle, geçtiğimiz günlerde HAZARSAM Başkanı Bilal Çoban’ın gündeme getirdiği “askıda ekmek projesi”ne bile vatandaşın sıcak bakamadığı günümüzde her gün bir avuç adı altında çeşitli tavsiyelerde bulunulması tepkiye neden oluyor.

Neredeyse ekmek almaya para bulamayan kişilerin çoğalırken “her gün bir avuç şundan” denilerek açıklama yapılması, vatandaşla paylaşılmasını isteyen kişilerin halktan ne kadar kopuk yaşadığını ise gözler önüne seriyor.

“Cebimizde ekmek paramız bile yokken, bu tür gıdaların gözümüze gözümüze sokulduğundan, çocuklarımızın isteğine cevap veremiyoruz” diyen vatandaş ise insanların birbirini anlayamamasının en güzel örneğini teşkil ediyor.

Bu yayınları yapanların insanların büyük çoğunluğunun ekonomik durumundan habersiz olduğunu da belirten vatandaş, “Tok açın halinden ne anlar” diyerek tepkisini dile getiriyor.

05 Eyl 2018 - 10:34 - Gündem

Mahreç  Özel Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.