SAĞLIK TURİZMİ,KIYMETLENDİREMEDİĞİMİZ DEĞERİMİZ GOLAN KAPLICALARI

Türkiye zengin mineralli sularıyla termal kaynaklar bakımından dolayısıyla termal turizm bakımından yüksek potansiyele sahip dünyadaki en şanslı ülkeler arasında yer almaktadır. Ancak termal kaynakların turizm amaçlı kullanımı ve bu kaynakların ekonomiye kazandırılması bakımından ise; beklentilerin gerisinde bulunuyor. Geleneksel anlayışla yürütülen termal turizm faaliyetleri katma değer bakımından profesyonel işletmeciliğe göre önemli dezavantaja sahip durumdadır. Esasen bu durum dünya örnekleri de dikkate alındığında Türkiye’de de özellikle dış turizme de konu olabilecek alanlarda geleneksel kaplıca işletmeciliği anlayışından sağlık, rehabilitasyon, güzellik ve bakımla ilişkili turizm anlayışına geçmek gerektiğini gösteriyor. Özellikle söz konusu değişim beklentisi Türkiye Turizm Strateji Belgesi’nde yer alan turizmin çeşitlendirilmesi ve turist başına gelirin, katma değerin artırılması hedeflerine hizmet etmek bakımından da önem taşımaktadır. Buna göre dünyada 4 trilyon doların üzerinde bir ekonomiyi ifade eden sağlık(wellness) turizmi ülkemiz için de büyük potansiyeldir. Yine dünya genelinde Termal turizmin ekonomik hacminin 56 milyar dolar, Sudan Gelen Sağlık (Spa) turizminin 119 milyar dolar ve Halk sağlığı ve Bakım Turizmi hacminin 575 milyar dolar olduğu(McGroarty, 2019) dikkate alındığında konunun ekonomik büyüklüğü ve önemi daha güçlü şekilde ortaya çıkmaktadır.

Elazığ termal turizminde önemli yerlerden biri olan ve Elazığ gezilecek yerler listesinde yer alan Golan Kaplıcaları, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.Ama maalesef dünya çapında kıymetli minerallere sahip olan bu sıcak suyumuzu bırakın ülke turizmine kazandırmayı Elazığ halkımız dahi yeterince tanımaktan ve yararlanmaktan uzaktır.Sanırım bunda tanıtım ile ilgili görev ve sorumluluğu olan kuruluşlarımızın maalesef ciddi ihmalkarlığı söz konusudur.

Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Yoğunağaç Köyü'nün hemen yanındaki Peri Çayı'na kurulmuş olan Golan Kaplıcaları, ilçenin ve ilin turizm değerini arttıran yerlerin başında gelmektedir. Refik Saydam Merkez Hıfsı Sıhha Enstitüsü tarafından 27 Ocak 1973 tarihinde hazırlanan 108/7b numaralı rapora göre Golan Kaplıcaları romatizma, nevrit, poli nevrit, kırık, çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır.

Kaplıcaların bulunduğu yerde yapılan sondaj çalışmaları ile 400 metre derinliğe ulaşan bir kuyu açılmıştır. Bu kıyıdan ortalama 43 derece sıcaklığında su çıkmaktadır.

https://2.bp.blogspot.com/-jkXB-k16SLg/WhXcIuiRtII/AAAAAAAAcaA/L-EKyQXttuEEMy76-9CGOFLdcC3daf4ugCLcBGAs/s1600/Elazig-Golan-Kaplicalari.jpg

Elazığ’ın Karakoçan ilçesine bağlı Golan Kaplıcaları, Elazığ Valiliğinin Kanada ve ABD’de yaptırdığı su analizlerine göre romatizma, kadın hastalıkları, iç hastalıkları, hemoroit ve cilt hastalıkları gibi bir çok alanda şifa dağıtıyor. Karakoçan ilçesine 18 kilometre uzaklıkta olan Golan Kaplıcaları Tunceli-Elazığ sınırını oluşturan Peri Nehri üzerinde bulunuyor.

Manzaranın mükemmel olduğunu da ekleyen işletme sahibi, “Golan Kaplıcalarını Peri suyu kenarında ve doğal güzellikler içinde 400 adet dağ keçisi ile muazzam bir manzara ve huzur mekanı olduğunu.” söyledi. Kaplıca suyunun sıcaklığının 48 derece olduğunu da aktaran ilgili, ”Burası soğuk suyla sıcak suyun buluştuğu yer. İsteyen balık tutar, isteyen havuza girip sağlık bulur.” şeklinde konuştu.

İşte sağlık turizmi açısından paha biçilmez gerek su kalitesi,mineraller gerekse doğa güzellikleri açısından bu kadar kıymetli olan bu kaplıcamız maalesef bugüne kadar büyük ihmalkarlık nedeniyle hak ettiği ilgiyi görememiştir.Sürekli Elazığımızın markalaşmasından ve marka değerlerinin oluşturulmasından yıllardır sözede duralım elimizin altındaki değere bile maalesef sahip çıkamıyoruz.İşte size ilimiz açısından, markalaşması için en önemli değerlerden biri.Haydi o zaman yetkili ve ilgili kuruluşlarımız görev başına.Bizden söylemesi ...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Emin KÜÇÜK - Golanı gündeme getirdiğin için çok teşekkür ederim.Sizin gibi KARAKOÇAN sevdalılarını çoğaltmak gerek,köşelerde boş nasihatlarda bulunanlar duysun. SELAMLAR VE SAYGILARIMI sunarım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ağustos 15:41
02

EKREM GÖVERCİN - TEŞEKKÜRLER KEMAL BEY ÇOK GÜZEL VE UYARICI BİR YAZI YETKİLİ KİŞİLERİN DİKKATİNE. SELAMLAR ALLAHA EMANET OLUN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ağustos 15:41
01

Suna Ayaz. - Kemal bey böylesine önemli ve faydalı olan bu güzel yerin tanıtımı için, göstermiş olduğunuz çabanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Umarım bu duyarlı davranışından sonra daha fazla insanın farkındalığı artar ve bu muhteşem değere layıkıyla sahip çıkılır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ağustos 15:41


Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler