“Kafkas Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye Araştırma İşbirliğini Geliştirme” toplantısı başladı.
TÜBİTAK ve Fırat Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen“Bilgi Sistemleri İşbirliği 2009” toplantısı, dün yoğun bir katılımla yapıldı.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Emniyet Müdürü Fahrettin Çoşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Kılıç, Prof. Dr. Bülent Şen, Prof. Dr. Erdal Yılmaz, yurt içindeki çeşitli üniversitelerin dokümantasyon merkezi sorumluları ile Türk Cumhuriyetleri’nden çeşitli üniversite rektörleri ve bilim insanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, ham bilginin hazırlanması, işlemesi ve iletişimi gibi bir takım işlemler dizisinden geçerek kullanıcıların gereksinimine uygun ve yararlı bilgi durumuna dönüştürülmesi sürecinin bilgi sistemini oluşturduğunu söyledi.
Rektör Prof. Dr. Bingöl, “Bilginin yokluğu önemli bir sorun iken son yıllardaki gelişmelerin de katkısıyla eldeki çok sayıdaki bilginin düzenli şekilde sınıflandırılması ve kullanılma hazır hale getirilmesi farklı bir sorun halinde karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bilginin elde edilmesi yanında özellikle kendinden bekleneni verebilmesi için doğru bilginin doğru yere zamanında hızlı, tam ve bir bütün içinde sunulması gerekmektedir. Bilgi sistemleri işbirliği toplantısının amacı, TÜBİTAK, Türk Üniversiteleri ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin sahip oldukları AR-GE imkanlarının ve bilgi kaynaklarının daha etkin bir biçimde kullanılmasının tartışılması ve kaynakların bilinmesidir” dedi.
Elazığ Valisi Muammer Erol ise, yapılan bu toplantının Elazığ açısından önemli olduğunu belirtti.
Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın da, dünyayı küçülten pek çok şeyin tamamının temelinde bilgi ve teknoloji olduğunu belirterek, Varoluş dahil her şeyin bilim ve teknolojide gelinen mesafe ile ölçüldüğünü söyledi.
Devlet Bakanı Prof. Dr. Aydın, “ Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki bugün siyasetinizi de bilim ile yönetmek durumdasınız. Siyaset sadece ekonomi, dış politika değil, hemen hemen her şeydir. İşte bu hemen hemen her şeyde yeterli derecede güvenilir bilgi üretmemişseniz, elimizde yeterli bilgi yok, ödünç alınan bilgilerle, dışarda üretilen bilgilerle iş yapmaya çalışıyorsanız, varlığınızı muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmanız mümkün değildir. Evvela yapılması gereken şey, hangi alanda olursa olsun güvenilir bilgiye dayanmaktır. Bizi idare edebilecek kadar güvenilir bilgiyi sürekli olarak üretmektir” diye konuştu.
Kendi dönemine göre bugünün dünyasında bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olduğunu belirten Bakan Aydın, “Bilgide geri kalmanın mazereti kalmadı artık. Ama zamanımız Einstein`ların zamanı değil. Onun için biraz deha sahibi olmanız lazım. Bugünün bilgi ve teknolojisi için dehaya ihtiyaç yok. Bugün mazeretimiz hemen hemen hiç yoktur. Sanal ortamda her yerden bilgiye ulaşılabiliyor. Şimdi bizim bilim ve teknoloji için el ele verme zamanımızdır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından “Türkiye’de ve Bölge Ülkelerinde Ar-Ge ve Yenilik Alanındaki Son Gelişmeler” konusunda çeşitli bilgiler verildi.