YAPAY ZEKA

Yapay zeka, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg arasında çıkan tartışmayla birlikte son dönemlerde hem dünyada hem ülkemizde gündemde daha sık yer almaya başladı. Bazı görüşler yapay zekanın insan gücünü azaltacağını, bu nedenle işsizliğe yol açacağını savunurken, yapay zekanın büyük fırsatlar ve yeni iş imkanları sağlayacağını savunan görüşler de var.

Peki tüm dünyayı ikiye bölen yapay zeka teknolojisi nedir, gelin birlikte bakalım:

Yapay zeka veya dünya genelinde yaygın olarak kullanılan AL, makinelerin deneyimle öğrenebileceği ve insan katılımı olmadan da beceriler kazanabileceği makine öğrenimini kapsamaktadır. Yani, verilen görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre kendilerini iyileştirebilen makineler ve sistemlerden oluşur.

Daha anlaşılır olması için bir örnek ile devam edelim: Yapay zekaya X sorusnu sorduğunuzda daha önceden tanımlanan X sorusu cevapları arasından en rasyonel olanını seçip size sunar. Bu işlem her X sorusu geldiğinde yapay zeka tarafından tekrar edilir. Yapay zeka sorunun cevaplarını süzerek en rasyonelini verir. Yapay zeka günümüzde X sorusu örneğinden daha fazlasını yapmaktadır.

Yapay zeka teknolojisini tek başlık altında ele almak doğru olmaz.Makine öğrenimi,derin öğrenme gibi kavramlar, AL teknolojisini veya yapay zekayı oluşturan kapsayıcı terimlerdir. Makine öğrenimi ve derin öğrenim nedir, bu iki terimin birbirinden farkı nedir sorularının cevaplarına bakalım:

Derin öğrenme ise makine öğreniminden farklı olarak, İnsan beyninden ilham alan yapay sinir ağlarının ve algoritmaların veriden öğrendiği bir makine öğreniminin alt kümesidir. İnsanların tecrübelerinden öğrendikleriyle problem çözümleri elde etmesine benzer olarak, derin öğrenme algoritması, sonucu iyileştirmek adına her işlemde biraz değişiklik yaparak daha iyi bir iş çıkarmaktadır.

Derin öğrenme bu sayede, düşünce gerektiren herhangi bir problem hakkındaki çözümü gerçekleştirebilir. Her geçen gün üretilen milyonarca veri miktarının olması. Derin öğrenme algoritmaları, öğrenmek için çok fazla veri gerektirdiğinden, her geçen gün yaklaşık olarak 2.6 milyon bayt veri oluşturulmaktadır. Bu artış, derin öğrenme yeteneklerinin son yıllarda artmasını sağlamıştır.

Derin öğrenme, insan beyni gibi çalışarak makinelerin karmaşık, çok çeşitli olarak yapılandırılmamış ve birbirine bağlı bir veri kümesi kullanırken bile karmaşık sorunları çözmesini sağlamaktadır. Derin öğrenme algoritmaları ne kadar çok öğrenirse, o kadar iyi performans göstermektedir. Bu durumu, tecrübelerimiz sonucunda elde ettiğimiz çözümlerin hayatımızdaki olumlu etkisine benzetebiliriz.

Yapay zekanın geleceği ile ilgili birçok teori ortaya atıldı. Bu teoriler, daha çok filmlere konu olan, Günümüz dev şirketlerinin kurucularının da dahil olduğu tartışmalara kadar uzanmaktadır. Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında geçen tartışmadan bahsetmiştik.Yapay zekanın insanlığa faydalı bir teknolojimi yoksa,kontrol altına alınmazsa insanlığın sonunu getirebilecek büyük bir tehdit mi olduğu konusundaki tartışmalar sürüyor.

Tesla ve Space X’in kurucusu Elon Musk; yapay zeka gelişmeleri hakkında endişe duyduğunu belirtmişti. Yapay zeka hakkında olumsuz görüşleri bulunan Musk, yapay zekanın insanlığın sonunu getirebilecek bir tehdit olduğunu savunurken, kendisi de bu teknolojiye ürünlerinde yer veriyor. Otonom sürüş deneyimi yaşatan Tesla araçları buna örnek olarak gösterilebilir.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ise Elon Musk’tan farklı olarak; “Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet net. İyimserim. Kıyamet senaryosu uyduranları anlamıyorum. Gerçekten olumsuz ve bazı yönlerden de sorumsuz buluyorum.” diyerek savunulan tüm olumsuz görüşlerin aksine yapay zeka geleceğine olumlu baktığını ifade etmişti. Yapay zekayla ilgili olumsuz görüşleri bulunan yöneticileri eleştiren Mark Zuckerberg Elon Musk gibi girişimcilerin iyimser olması gerektiğini vurgulamıştı. Görüldüğü üzere yapay zeka konusunda farklı görüşler serdedilmeye devam edecek gibi gözüküyor. Görüşmek Dileğiyle …

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kemal Çelebi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler